kayıt

Değişimin insan doğasına aykırı olması

  1. 1
    Kitle iletişim kuramlarında geçen bir (bkz: insight). yani yaşamdan alınmış davranış ve buna bağlı şekillenen küçük ipuçlarıdır. (reklamcıların sık sık kullandığı, reklam konsepti oluştururken.)

    Bireyin bir benlik (self) kavramı, durumu vardır. bir de others var, yani temelde "sen" dediğimiz kavramlar. birey eğer mevcut durumunu bozacak bir tavır haline girerse (değişim, adım atma, etkilenme, ikna süreci vs.) bir huzursuzluk yaşar. bu da mevcut durumunu korumaktan ileri gelir. ne dersek diyelim "ben" hep daha önce gelir ve bir toplulukta uzak durduğumuz ve bize ters geleceğini düşündüklerimiz bize değişim belirtisi olarak gelenlerdir. aslında bu aşamada, ön yargıların da etkisi var, yine anlamlandırma da etkili. simgesel iletişim devreye giriyor. burada tabi daha üst teorilere bağlanıyor. (cognitive dissonance t. gibi.)
  2. 2
    (bkz: değişmeyen tek şey değişimdir)
  3. 3
    (bkz: değişiyorum öyleyse varım)
  4. 4
    Her şeyin değişmez bir özü olduğunu savunan miletoslu anaksimenes ve thales'in görüşlerine paralel çıkarımdır.
    Aynı zamanda insanın doğasını var kabul ederek özün varoluştan önce geldiğini öne sürmekte.
  5. 5
    Aslında insan doğasında mevcut bulunan, fakat beynin zorlu bir alışma evresinden geçmesi gereken evredir.
    Beyin değişim karşısında kendisini savunma durumuna geçer. Çünkü değişim bilinmezliktir. Beyin bu değişimlerin iyi olup olmadığını sezemediği için otomatik olarak koruma içgüdüsünü devreye sokar, insanı değişimden korumaya çalışır. Fakat zaman geçer ve değişim için beyin de alışmaya başlamış olur çünkü artık o değişim bir bilinmezlik olmaktan çıkar.