kayıt

beyin

  1. 26
    bazı insanların kullanmakta çok zorlandığı en değerli organımız.
  2. 27
    Bazılarında yoktur. Özellikle bu tip insanlar mavi tik yapar size. Buradan anlayabilirsiniz.

    Ha bir de "brain use it" kazağı giyerler ama kendileri bu duruma ters düşüp ilginç bir paradoks yaratırlar.
  3. 28
    (bkz: meng)
  4. 29
    dinlenmesi gereken organ.* bakın dikkat edin dinlendirilmesi gereken değil, dinlenmesi gereken. mastar hali dinlemek.*
    scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/...
  5. 30
    bu şey ya bende yok ya da görevi öğrenmek falan değil.
    zira neyi öğrenmeyi denesem başaramıyorum.
    yani başaramıyor.
  6. 31
    ''insan beyni değirmen taşına benzer. içine yeni bir şeyler atmazsanız, kendi kendini öğütür durur.''

    (bkz: ibn-i haldun)
  7. 32
    bence çok abartılıyor.
  8. 33
    belki kalp olmadan beyin yaşayamaz ama beyin olmadan da kalp sevemez
  9. 34
    neden kafada lan bu?
  10. 35
    tüm duyuların merkezi olan beyin diğer organlara acı sinyalleri gönderebilmesine karşın acıyı hissetmeyen tek organdır. bu durumun nedeni beyinde acı reseptörlerinin bulunmamasıdır.
    örneğin baş ağrısı beyinden ileri gelen bir durum değildir. bu ağrılar beynin etrafında yer alan dokulardaki, kan damarlarındaki, dış sinirlerdeki ve kaslardaki ağrılardır. kimi durumda bu damarlar ve kaslar olması gerekenden fazla şişer ve baskıya, ağrıya neden olur. benzer şekilde, olması gerektiğinden fazla kasılma da, çevresel sinirler üzerinde baskı yaratarak baş ağrısına neden olabilir. migren dahil hiçbir ağrı beyinden kaynaklanmaz.
  11. 36
    aslında aya hiç gidilmedi bizi skiyorlar diyenler ve beynimizin aslında yüzde onunu kullanıyormuşuz diyenlerin sığlığı ortak beyinsizlikten gelir.

    sanırım beyin için var olmuş en karmaşık yaşam sistemi diyebiliriz. tanımdan sonra meramıma geçebilirim.

    yatay solucan diye muhteşem bir hayvan çeşidi vardır. yatay solucan hayvanı aslında hala olmaması gereken bir hayvandır. antik muhteşem bir canlıdır kendisi. sudan çıkıp karada yaşam başladıktan sonra, aslandan insana bütün omurgalı varlıkların ortak atasıdır. öz be öz dedemizdir.
    geçenlerde bu hayvan üzerinde yapılan bir deney okudum. anlayabildiğim kadarıyla aktarmak isterim.

    yatay solucan hayvanlarını ortadan ikiye böldüğünüzde iki parça ve iki şahıs solucan hayvanı olarak yaşamlarına devam edebilirler. bu hayvan dedelerimiz gün ışığından çok korkarlar. haliyle ışıkta avlanamazlar da. bilim adamları bunlara ışıkta avlanmayı öğretmişler. bu mazlum hayvanlar da beyin yoktur. beyin yerine kafa kısmında tek bir hücre mi ne var. o kadarı aklımda kalmamış. buna benzer bir olay var işte. fakat ilkel de olsa bir sinir sistemine sahipler elbette. bu hayvanlarımızın bir özelliği de ortadan ikiye böldüğünüzde, yaşamlarını iki solucan şahıs olarak sürdürebilmeleridir. bilim adamları da bunları gün ışığında avlanabilecek şekilde eğittikten sonra ortadan ikiye bölüp gözlemlemişler. kafa kısmı kalan solucan şahıs haliyle öğrendiği davranışı devam ettirebilmiş. zaten bugüne kadar yaygın biliş öğrendiklerimizi beynimizde depoladığımızdır. fakat ilginç olan göt kısmı kalan solucan şahıs da öğrendiği davranışı devam ettirmiş. bugün bilim insanları hafızanın salt beyinde değil acaba hücrelerimizde de depolanıyor mu ayağına uzun uzun beyin yormaktalar. bu arada ilk gençliğimde değerli bir devrimci büyüğümüz bana şöyle demişti. ''beyin yoruldukça gelişen bir organdır'' devrimci büyüğümüz haklıdır.

    bu deney bana uzun zaman önce okuduğum bir bilimsel çalışmayı hatırlattı. cinayet sonucu öldürülen bir insan kalbi, kalp ihtiyacı olan bir dönora takılır. ve bu dönor katili rüyasında görerek cinayeti aydınlatır. bilimde bugüne kadar muaama olan bu sorunsalın cevabı da yukarıda anlattığım deneyde saklı olabilir. veya olamaz ben götümden de uyduruyor olabilirim.
  12. 37
    En çok ilgi duyduğum ve merak ettiğim organdır.
    David eagleman'ın beyin üzerine çok anlaşılır, sade bir dille yapmış olduğu belgeselleri vardır aynı zamanda hemen hemen belgesellerle aynı içeriğe sahip beyin senin hikâyen, incognito gibi kitapları da vardır. Tavsiye ederim izleyebilirsiniz, okuyabilirsiniz.
    Belgesellerinin tamamı önceden okyanus.com sitesinde bulunuyordu ancak şu an var mıdır bilmiyorum.
    youtu.be/...

    Edit: ayrıca bağırsak da kendi başına buyruk hareketlerinden dolayı vücutta ikinci beyin olarak bilinir.
  13. 38
    deneme yanılma yöntemine çok ihtiyaç duyarak karmaşık çalışabilen organ...
    geçtiğimiz yaz yüzmeyi güç bela öğrendim gibi. denizde hiç dalga yoktu. sıfır. en azından su üstünde durup kulaç atabilecek seviyeye gelebildim belli derinlikte. bir karış suda boğulmayacağımı mantıken biliyorum ama suya kendimi atamıyorum amk yerinde. tamam burada işi biraz çözdük diyebiliriz ama havuz için geçerli değil yani yine tam olarak öğrenebilmiş sayılmam.

    bir insanın başarmak istediği şeyi yapamaması, beynine yerleştirme süreci neden imkansıza yakın olur veya öyle görünür? burada benim için travma devreye giriyor daha önceden su yuttum boğulma hissi oluştu vs vs. peki travma olmasaydı havuza kendimi bırakabilecek miydim? bence yine hayır. işte burada yapay zekaya büyük ihtiyaç var. işi belirle ve nokta hatasız bitir. tam aradığım şey. robotik yaşamın kusursuz sonucu. tabi insanın bir de duygusal top yanı da var. yapay zeka geldiğinde sanat belki eskisi gibi güzel olmayacak veya sanat hiç olmayacak. işin içinde maneviyat yok çünkü.
    her istediğini yapabildikten sonra çok sorun olur muydu duygusuzluk sorusu zihnimde. şu anki durumda çoğu kişi olmaz diyecek cesarette.
    veya bunun eksikliğiyle nasıl deneyimler kazanabilirdim?
    her defasında beyni kandırmanın bir yolunu bulmaya çalışıyoruz şimdiki hayatta. dikkat eksikliği yaşamanın, kitap okumanın, dil öğrenmenin neden hâlâ bu kadar zor görünmesinin, yani yapay zekanın büyük eksikliğini yaşıyoruz. şu an beyin olumsuzluktan çabuk etkilenebiliyor, geç toparlanabiliyor ki toparlansa da hasarlı çalışabiliyor veya toparlanmaya yeterince elverişli değil genel olarak. insan en büyük zaafı, allah'ın takdiri işte. bekliyorsun nelerin olup biteceğini gözlemliyorsun...

    eskiye biraz ara verip yenilerden gelsin;
    www.youtube.com/...
  14. 39
    Şimdi böylesi güzel ve mantıklı girdilerin girilmesi gereken başlığa aşırı avam bi girdi gireceğim ama olsun.

    En sevdiğim organım, canım beynim.
  15. 40
    (bkz: use it or lose it) kalıbını akla getiren gerekli organ.
  16. 41
    Geceden beri offline. Taşıyamıyorum, düşecekmiş gibi her an. Sinirli bana. Haklı.
  17. 42
    cevize benzeyen, insanın yönetim merkezi.
  18. 43
    yemek ver artık diye uyarı kaçan organım. kardeşim daha 1 saat var, sakin.