kayıt

Grans

  1. 1
    fransa'nın provence alves cote d azur bölgesine ait olan bouches du rhone departmanının aix en provence ilçesinin bir komünü.
  2. 2
    ali abbasi adında bir yönetmenin yönettiği 2018 yapımı, cannes film festivali'nde belirli bir bakış ödülünü almış film.

    konusundan ufakça bahsedecek olursam, hemen hemen her şey tina'nın etrafında dönüyor:
    tina oldukça rahatsız edici bir dış görünüşe sahip. film boyunca bu zaten yeterince vurgulanıyor. lakin tina sahip olduğu bir özelliği sayesinde işinde oldukça başarılı ve bu yüzden de toplumda yer edinmeyi başarmış bir karakter. özelliğine gelecek olursakk... tina, insanların o an hissettiklerini, koklayarak algılayabiliyor. böylelikle havaalanımımsı yerde insanların kaçakçılık yapmasına engel oluyor. bunlara değinildikten sonra tina'nın kendisi gibi biri ile tanışması ile film bambaşka hal alıyor. *

    film hakkında spoiler vermeden bi'şeyler söyleyecek olursam ana tema "ne kadar rahatsız edici bir filmdi" olur. gerçekten film başından sonuna kadar, şimdi bunu niye yaptınız ki demekle geçti benim için.
    oldukça güzel doğa sahnelerinde bile tam rahatladım derken garip sekanslara rahatsız etmeyi başardı.

    filmin en büyük avantajı ise alışageldiğimiz amerikan kültüründen uzak olması. bir amerikan yönetmen çekseydi bu kadar doğal rahatsız olur muydum, bilemiyorum. doğal rahatsız ne demek ben de bilmiyorum. *

    ayrıca karmaşıklıklarla dolu. film boyunca istemsizce bunlar şimdi hayvan mı insan mı, yoksa kadın mı erkek mi diye düşünmeden edemiyorsunuz. her sahne insanı düşünmeye sevk ediyor.
    "bu sahne neden vardı, ve bunu izleyerek ne düşünmemi istediler?"

    ama yine de neden böyle bittiğini anlamlandıramadım. filmin yarısına kadar ana konuyu anlamaya çalışırken, nereye bağlanacağını merak ederken benim için pek de anlamlı olmayan bir sonla bitti. daha farklı nasıl bitebilirdi diye düşündüm, onu da bulamadım.
    yine de izlenilebilir bir film.^^

    7.5/10