kayıt

yeniçeriler

  1. 1
    türk edebiyatı'nda ilk tarihi roman denemesidir.
  2. 2
    türk olmayan devşirme olan ve 15 yaşına kadar osmanlı devletinin gözüne girip orduya katılan, padişahları koruyan birliktir. 3 ayda bir maaş alırlar. 4. murat'a isyanıyla da bilinirler.
  3. 3
    bir dönem tarih dersinde okuduklarım nedeniyle hobi olarak kazan kaldırdıklarını sandığım askeri birliktir.
  4. 4
    Ocak devlet içindir anlayışından devlet Ocak içindir anlayışına dönen devşirme bir askeri gruptur. Osmanlı Devleti'nin çöküşünü hızlandırmışlardır. İlk olarak ii. Osman zamanında Hotin seferinden sonra kaldırılmak istensede padişah başarılı olamamış ve yeniçeriler tarafından cinsel organı sıkılarak -bu yanlış olabilir, araştırılması gerek- öldürülmüştür. ii. Mahmut tarafından yok edilmişlerdir. Uyduruk bahanelerle isyan çıkartırlar. * bunlardan biri hatırladığıma göre şöyleydi:

    Yeniçeriler et meydanında yemek yerken hoşafın yağsız olduğunu fark ediyorlar, bunun üzerine "yağımızı da keser olmuşlar" diye kazan kaldırıp isyan çıkartıyorlar.
  5. 5
    bunların rus versiyonuna "streltsy" denirdi. yine aynı şekilde hükümdarın sözünden çıkmalar, ayak direme gibi konular ihtisas yapmışlardır, 17. yüzyılda yani yeniçerilerin ortadan kaldırılmasından iki yüzyıl önce büyük petro tarafından tasfiye edilmişlerdir.

    sonuç; rusya batı tarzı bir ordu oluşturarak osmanlı imparatorluğu'nun çöküşüne kadar giden süreci başlatmıştır.
  6. 6
    reşat ekrem koçu üstadın adı geçen müesseseyi merak edenler tarafından okunması gereken kitabının adıdır.
    ilber ortaylı''nın tavsiye ettiği kitaplar arasında yeralır.
  7. 7
    eski çeriler tutmadığı için yapılmıştır.

    bugün de mizah yaptık.
  8. 8
    Günlerdir rüyalarımı meşgul eden bıyıklı beyefendiler. Ne olur gelmeyin artık..