kayıt

sirius

  1. 1
    (bkz: sirius black)

    harry potter'ın vaftiz babasının adı. namı diğer azkaban tutsağı.
  2. 2
    dünya'dan bakınca gökyüzünde görülen en parlak yıldız ve bu yıldız takımının adı. a, b ve c olarak üç adettir. köpek yıldızı da denmektedir.

    1970'li yıllara kadar sirius yıldızlarının 2 tane olduğu düşünülmekteydi. lakin teleskopların geliştirilmesi ile 3. bir yıldızın varlığından haberdar olundu. işin belki de en ilginç yanı dogon kabilesi'nin bunu yüzyıllardır biliyor oluşu idi. (#12442)

    ayrıca sadece dogon kabilesi için değil antik dönemdeki çoğu uygarlıkta sirius takımyıldızları kutsal kabul edilmiştir. çoğu inanca göre insan ırkı sirius'tan gelmiş ve öldükten sonra tekrar sirius'a dönecektir.
  3. 3
    ukrayna uydusu.
  4. 4
    bir the alan parsons project parçası. chicago bulls'un efsane kadrosuyla özdeşleşmiş parçadır.

    www.youtube.com/...
  5. 5
    tanıştık kaynaştık sevdim buralarda artık o da bizden biri.
  6. 6
    profil fotosu muhteşem olan yazar.
  7. 7
    doğum günü kutlu olsun yazarı, nice yaşlara.
  8. 8
    doğum günü kutlu olsun.
  9. 9
    doğum gününü kutladığım ve sevdikleriyle birlikte mutlu yıllar dilediğim yazar.
  10. 10
    Galakside çok özel ve gizemli bi yıldızın ismi. Ayrıca doğum günü kutlu olan yazar tanesiymiş.
  11. 11
    8.6 ışık yılı uzağımızda yer alan bir yıldız. Şu an bütün ihtişamıyla beni benden almakta.
    Belirgin bir konumu var.
    Orion(avcı) takım yıldızından sol alta doğru gelin o parlak yıldız sirius.
    Ee peki orion nerde derseniz.
    Çapraz bir şekilde dizilmiş üç parlak yıldız var onlar işte.(alnitak,alnilam,mintaka)
    Ee onuda bulamadım derseniz.
    (bkz: Stellarium mobile)
  12. 12
    doğum günü kutlu olsun yazarı. nice senelere inş.
  13. 13
    Nice yıllara
  14. 14
    iyi yıllar.
  15. 15
    nice yıllara.*
  16. 16
    Kur'an'da Necm süresinde "O Şi'ra'nın Rabbidir." diye bahsedilen, asırlardır insanların kendilerini tapmaktan alıkoyamadıkları parlak bir yıldız.
  17. 17
    dünya'dan 8.4 ışık yılı uzaklıkta, bilinen uzayın parlaklık konusunda ve büyük köpek takımyıldızının alfası olan yıldızdır. uzayın en parlak yıldızı olması ve çıplak gözle de görülebilmesi nedeniyle derin tarihten günümüze kadar bir çok hikayeye konu olmuş, kutsal kitap kur'an-ı kerim'de de oldukça gizemli bir ayete konu olmuştur.

    şöhreti eski mısır'a kadar dayanır. mısır piramitlerinin iç kanallarından yılda iki kez görülen sirius birinci görüşte firavunun doğumunu, ikinci görüşte ise tahta çıkışını temsil eder.

    mitolojide türklerin atası konumunda olan bozkurt, gökkurt'tan evrilmiş bir karakterdir. mitolojinin esas karakteri gökkurttur. gökkurt'tan kastedilen ise alfası sirius olan büyük köpek takımyıldızıdır. yine eski mısır'daki köpek başlı, insan vücutlu tanrı anubis, sirius'a ve büyük köpek takımyıldızına gönderme yapar. her iki millet de atalarının sirius'tan geldiklerine inandıklarından olsa gerek türk mitolojisinde ata, mısır mitolojisinde ise tanrı olarak geçmektedir.

    "a" ve "b" olacak şekilde adlandırılmış ikili bir sistemdir. bu başlıkta kastedilen yıldız sirius-a'dır. sirius-b ise sönmüş bir cücedir ve oldukça yoğun bir kütleye sahiptir. bir çay kaşığı sirius-b maddesi 33 ton dünya ağırlığındadır. bu iki yıldız süresini 49.9 yılda bir tamamlayan yay şeklinde bir yörünge çizerler.

    ayrıca doğum günü kutlanan ve bundan mutluluk duyan, herkese teşekkür eden ve huzurlu, mutlu yıllar dileyen buralara çok uğrayamamaktan dolayı biraz da mahcubiyet duyan yazar.