kayıt

antropoit

  1. 1
    (bkz: insansı)
  2. 2
    ikinci dünya savaşı sırasında çekoslovakya direnişine verilen ad. muhteşem de bir film yapmışlar; imdb

    izlemeye üşenecekler için özetleyeyim;

    -- spoiler için tıkla --


    nazi kampanyasının 3. adamı (reinhard heidrich) savaş sırasında, işgalden sonra çekoslovakyadan sorumlu tutulmuş nazi subayı. o sırada birleşik krallık'a kaçmayı başarabilen ve müttefiklerce meşru sayılan çekoslovak hükümetinin ise yine çekoslovak direnişçilerden be britanya eğitiminden geçmiş sınırlı sayıda asker gücü var. bunlardan bir grup insan (yanılmıyorsam 6 tanesi), özel kuvvetler eğitimi alarak çekoslovakya'ya geri gönderiliyor ve heidrich'e suikast düzenlemek amacındalar. girişim, acılar, (nerdeyse) yakalama, kaçma, daha çok acı, faşist yıldırmalar vs. vs.; sonunda da fazlasıyla hüzünlü bitiyor.

    demek istediğim şu; "savaş", hiçbir zaman sevimli bir konsept olmadı. çünkü her savaşan taraf kendince haklıydı; ve bunlardan sadece bir taraf kazançlı çıktı. tarih boyunca böyle oldu. diğer taraf da üzülmeye mahkum oldu. öyle ya da böyle, az ya da çok, sonuçta kaybeden taraf kesinlikle üzülen; kazanan tarafsa muhtemelen üzülen insanlara sahipti. filmde benim aklıma resmen "**kazınan**" sahne, naziler tarafından "iş birlikçi" olarak sorguya alınan ailenin (en fazla)14 yaşındaki çocuğuna, bilgi vermemek için intihar etmiş annesinin kovaya koyulmuş kafasıyla yapılan psikolojik işkence oldu. sonuçta işe yaradı. adına da isterseniz 'mesleki deformasyon' diyin; kendi kendime "gerçekten olmuş mudur ki böyle bir şey" diye sordum. cevap "evet"ti. çünkü "kendilerince" haklılardı.


    -- spoiler --


    demem o ki; yüksek grafik içerikler dolayısıyla bu filmi en az 18 yaşındakilerin izlemesini tavsiye ederim. onların da hepsinin değil; bilgisayarda çeşitli savaş oyunlarını oynamayı sevenler var (bunda sorun yok, ben de çok seviyorum bu tip oyunları; hikayeleri sağlam olmak kaydıyla), bu sevenlerin içinde, gerçek hayattaki savaşın vidyo oyunlarındakine hiç benzemeyeceğini bilenler de var; bu bilenlerin içinde de o ya da bu sebeple gerçek hayatta tüfek tutmayı, "cihat" yapmayı, amerikan öldürmeyi, kürt öldürmeyi, "direniş" yapmayı, (... örnekler çoğaltılabilir) gerçekten ve samimiyetle isteyenler var. işte bu kesimin, bu filmi mutlaka izlemesi gerekiyor.

    amacım kimseyi üzmek veya sinirlendirmek değil. er ryan'ı kurtarmak'ı izlemişsinizdir. call of duty'nin oyununu (2.si) oynamışsınızdır. men of monument'i izlemişsinizdir. sınırsız sayıda içerik var, bu savaş sırasındaki "kahramanlıkları ve mutlu sonları" ele alan. güzel de alıyor ha çoğu. masadan kalktıktan veya sinemadan çıktıktan sonra kendisini yorgun ama dingin hissediyor insan. o yapımlara tebriklerimi sunarım. **ama**, anthropoid'i izledikten sonra da savaşı arzulayan insan, "insan" değildir. net.

    sürç-i lisanlar affola...