kayıt

çalıkuşu

  1. 1
    reşat nuri güntekin'in bir romanı.
  2. 2
    75. kez dizi olmuş kitap. yakışıklı bir kız ile güzel bir adam ya da tam tersi de olabilir onun hikayesi. tabii ki izlemedim yarısında televizyonu kırdım.
  3. 3
    kanal d de yayına girmiş 2013 yapımı dizi. fahriye evcen ve burak özçivit'in başrollerini paylaştığı dizi reyting kurbanı olup yayından kaldırılmıştır.
  4. 4
    Başucu kitabımdır. Her türlü ruh halimde okuduğum tek kitaptır.

    Munise’nin ölümü üzerine kederinden uyuyan Feride gibi uyumam lazım.
  5. 5
    atatürk'ün en sevdiği kitap olduğunu bildiğim, ilk roman deneyimini yaşadığım ve bittiği zaman beni duyguya boğan mükemmel bir türk edebiyatı eseri.
  6. 6
    Çok geç okuduğum kitap. 17-18 yaşlarındaydım sanırım. Çok daha erken okunması gerektiğine inanıyorum. Kadın gücünü gösteren bir kitaptı çünkü. Bir de bin muhteşem Güneş vardı böyle. O da mutlaka okunmalı, okutulmalı.

    Çalıkuşu'na tekrar dönecek olursam;
    Dizisinin nasıl muhteşem başlayıp sonradan hiç edildiğini hatırladım şu an, keyfim kaçtı.
  7. 7
    Reşat Nuri Güntekin'in romanı. Benim de sevdiğim romanlardan biridir. Feride'nin aşırılıklarını ve kitabın sonunu çok beğenmiştim.
  8. 8
    ''insan yaşadığı yerlerde beraber bulunduğu insanlara görünmez ince tellerle bağlanırmış; ayrılık vaktinde bu bağlar gerilmeye, kopan keman telleri gibi acı sesler çıkarmaya başlar, hep birinin gönlümüzden kopup ayrılması bir ayrı sızı uyandırırmış. bunu yazan şair ne kadar haklıymış!''
  9. 9
    Atatürk'ün baş ucu kitabım dediği. her yerde çıkartıp rastgele bir sayfasını okuduğu kitap. bundandır sevmelerimiz paşam...
  10. 10
    Bana göre ve zannediyorum az da olsa edebiyatımıza hakim olan her insana göre türk edebiyatının en iyi, en etkileyici, en değerli kitaplarından biridir.
    Çalıkuşu boşuna çalıkuşu olmamıştır.
    Ve hepsinden önemlisi aslında Feride, kadınının yılmayan azmidir. Bana göre Reşat nuri'nin "Türk kadınına sen güçlüsün, istersen her şeyin üstesinden gelebilir, her şeyi başarabilir, kendi ayaklarının üzerinde kimsenin himayesi altında kalmadan dimdik durabilirsin" deme şeklidir.
    Sinmiş, tükenmiş, aldatılmış, hor görülmüş kadınlara Feride olabilecek azmi veren hatta belki de o dönem için bazı kimseler tarafından feminist bir hareket olarak bile algılanabilen bir kitap, oldukça kıymetli bir eserdir.

    "Üzülme Çalıkuşu, hiçbir şey kazanamadınsa geçinmek, yaşamak ve tahammül etmek ne olduğunu da mı öğrenemedin? Bu az kazanç mı?"

    -ciddi
  11. 11
    ortaokulda okumuştum ilk kez 6 ya da 7 e gidiyordum. o zamandan beri her sene okuyorum. binlerce insan gibi benim için yeri çok ayrı.
  12. 12
    Daha önce yazdım mi bilmiyorum ama benim için TRT'nin nostaljik dizisindeki aydan burhan'dir. İzleyenler bilir fahriye evcen'den çok çok daha iyi oynamıştır kisacik dizide.
  13. 13
    reşat nuri güntekin'in cumhuriyet yıllarında kaleme aldığı, idealist bir öğretmeni anlatan romanı.
    feride'nin kamran'a duyduğu yoğun aşk, beraberinde gelen aldatılma haberiyle içinde derinlere gömülür ve feride istanbul'u terk eder. maarif'e başvurup öğretmen olarak köy köy gezer. birçok kişiye yol gösterir, bunun yanında çok da sıkıntılar çeker. en sonunda ise hiç unutmadığı aşkı kamran ile buluşur.
    kitap her açıdan aşırı etkileyici. ayrıca atatürk'ün en sevdiği kitap olduğu için de okurken çok ayrı duygu ve düşüncelere dalmamak elde değil.