kayıt

genel sağlık sigortası

  1. 1
    * *

    kısaca gss olarak anılan, sgk'nin son yıllarda yaptığı önemli düzenlemelerden biridir.
  2. 2
    ayak üstü bana 2000 tl borç geçiren gss.
  3. 3
    son zamanların en bomba soygunlarından biri olmasına rağmen hiçbir muhalefet partisinin lafını dahi etmediği ettilerse de ses getiremediği için öğrenemediğimiz büyük soygun. arkadaş bu nasıl bir yavşaklıktır anlamıyorum.
  4. 4
    genel sağlık sigortası hakkında yapılan açıklama çok manidar olmuştur. bizden önceki dönemlerde alınan yeşil kartların sahipleri devlete borç oluşturduğu için gerçek ihtiyaç sahiplerini yeniden belirlemeye karar verdik şeklinde olmuştur bu açıklama. bunun dışında kimin nereden ne geliri olduğunu beyan etmesi açısından da yapılmıştır. eğer gelir testine tabi olmazsanız sizi en yüksek gelir düzeyinden re'sen sigorta prim borçlusu ilan edecekleri için ve ettikleri için insanlar gelir testine tabi olmak üzere müracaat ettiler. gelir testi yapılmadığı gibi sadece ailesinin geliri üzerinden bu insanlar gss'ye tabi kılındı. eğer ailenizin yaşadığı evde onlarla beraber yaşıyorsanız ev sahibi olmasanız bile eve ödenen kiradan belli bir oranda gelir sahibi olduğunuz farzedildi. yani diyelim ki size düşen miktar ev üzerinden 300 lira ise eğer gelirin yoksa bu 300 liralık kirayı nasıl ödeyip bu evde kalıyorsun gibi bir mantık yürütüldü.

    işin teknik kısmı bir yana devlet aile hekimliği sistemi ve gss ile sağlığı devletin işi olmaktan çıkarmaya bir adım daha yaklaştı. benim itiraz ettiğim nokta ise bir devletin vatandaşlarından topladığı dolaylı ve doğrudan tüm vergilerin toplanma gerekçesi nedir ne değildir.

    biz yıllarca pkk ile mücadele en büyük cari giderimizi oluşturuyor silahlanmaya yada askeri harcamalara bu derece bütçe ayırmak bizi engelliyor dedik ancak bugün biz ilk savaş gemimizi ilk saldırı helikopterimizi ilk topumuzu ilk roketimizi üretiyoruz hatta satacağız diye ortalardayız.

    savunma giderleri bütçemiz düşmeyip artarken bölge ülkeler açısından askeri anlamda bir hami görevi görmeye aday olduğumuzu savunurken neden en pahalı interneti benzini elektriği vs kullanan işsizden prim ödemesini bekleyen asgari ücretten vergi alan bunu değiştiriyoruz deyip sadece işveren payını arttıran bir ülkeyiz.
  5. 5
    geneldir.
    insanlara hangi şart ve koşullarda buna ihtiyaç olduğu doğru düzgün açıklanmadan "gidin, şunu şunu yapın, sigorta yapacaz size" şeklinde açıklamalarla yapılan sigortadır. zamanında bir anda ülkede bir sürü insan borçlanmıştır. hala daha borcuna şaşıranlar vardır.
  6. 6
    işsiz evlat vergisi.

    uyuyamayınca aklıma geldi gene.

    işe giremediğim her gün için haneme 144 lira borç yazıyor. 1500 lira borcum var daha. ödeyemeyeceğim tabi ki.

    arkadaşlar çok saçma cidden sistem. bana sağlık güvencesi vermemesine rağmen haneme borç olarak yazıyor. yani deseler ki arkadaş senin sağlık güvencen var, bu parayı vereceksin, veremiyorsan hanene borç olarak yazıyoruz. tamam derim. sonuçta yararlanma ihtimalim olacak bir hakkım. ancak ben bundan yararlanamıyorum. bana bu hizmeti vermiyorlar ancak haneme borç yazıyorlar.

    yani bira almadan bira parası veriyorsunuz. böyle bir sistem yok ya.
  7. 7
    nam-ı diğer "anlamayana borç kilitleme*" sigortası.

    şimdi arkadaşlar size iki adet kıssadan hisse anlatıcam. iyi okuyun başınıza gelirse hazırlıklı olursunuz. gerçi başınıza gelirse okursunuz ancak.

    ben öğrenciyim. genel sağlık sigortası sistemi oluşturuldu. gelir testi diye bir kavramla tanıştık. yapılan açıklamalara göre öğrencilerin gelir testi yaptırmasına gerek yok. ben de öğrenciyim. ailem zaten yaptıracak. ben öğrenciyim, yaptırmadım.

    örgünden mezun oldum* ama açıköğretim öğrenciliğim devam ediyor. bana borç yazılamaz. öğrenciyim çünkü hala.

    örgünden mezun olmamın üzerinden 6 ay geçti.

    artık memurum. piyasada sözlüklerde gss ile ilgili inanılmaz bir borçlu gösterilme durumları var. acaba diyorum, turkiye.gov.tr'ye girip bakıyorum. 4000 tl küsür borç görünüyor, bilmem kaç dönemlik borç. yasal! gecikme faizi de yazıyor. saat gece 10-11 civarı. alo sgk* diye bir çağrı merkezi numarası varmış. arıyorum, bir görevli çıkıyor. durumumu anlatıyorum: "ben, borçlu göründüğüm dönemlerde öğrenciydim, örgünden mezun olsam da açıköğretimden hala daha öğrenciyim. şu an ise ayrıca memurum ve aynı anda iki farklı sigortalı olamam." görevli bana gelir testi yaptırmamış olduğumu, yaptırmış olmam gerektiğini bu nedenle de en yüksek gelir grubundan borçlandırıldığımı söylüyor ve ekliyor: "ilgili dönemlerdeki öğrenciliğini ispat edersen borçların silinir." tüm dönemlerin kayıt yenileme fişleri, öğrencilik belgeleri elimde, diplomam elimde. ertesi gün hemen gidiyorum sgk'ya. durum böyle böyle. pek anlamıyor başta. sonra tamam diyor. şubatta mezun olmuşsun evet evet ağustosta işe girmişsin. eveet. öncekiler silinir ama bu aradaki şubat-ağustos borçlarını ödersin. ama ben o tarihlerde de öğrenciyim aha bunlar da öğrenci belgelerim. hmm, tamam. iş halloluyor. orada o gün 4000 küsür borcu sildiriyorum. yardımcı oluyorlar. ellerinden bir şey geliyor.

    artık asil memurum. askerlik aradan çıksın dimi. askere gitmek için tecilimi bozduruyorum. askerlik vakti gelince de kurumumdan gerekli işlemleri yaptırarak -ki bu işlemler zimmetimi boşaltmak, maaşımın bir kısımını iade edecek miyim diye muhasebeyle görüşmek, borcu yoktur yazısı almak, askerlik dolayısıyla aylıksız izin için dilekçe yazmak gibi- askere gidiyorum. geçmişte ve günümüzde pek çok şehidin verildiği bir yer.

    askerlik bitiyor dönüyorum.
    bir bilgi: yasaya göre 30 gün içinde işe başlamak için kurumuma müracaat etmekle yükümlüyüm. kurum da müracaattan itibaren 30 gün içinde beni işe başlatmak zorunda. yani bu süreç maksimum 2 ay sürebilir. ben resmi terhis tarihimden sonraki 28. gün işe başlamak istediğimle ilgili dilekçe yazdım.

    tekrar iş başı. 1-2 ay geçti geçmedi. benimle birlikte aynı dönemde askere giden bir arkadaşım geliyor. -sana bir haberim var. gss'de borçlu olabilirsin bana borç çıkarmışlar. arkadaş benimle aynı anda askerden geldi ama 15 gün önce iş başı yaptı. hakkaten ben de borçlu görünüyorum. birlikte gidip görüşüyoruz ardından kurumumdan sgk'ya resmi yazı yazılıyor. askerlik durum belgesi, terhis belgesi vs ekliyoruz yazıya. resmi cevap hala verilmiş değil. cuma sordum. telefonla arkadaşa olumsuz dönmüşler 1 ay kadar önce. resmi cevap yok. 170'i arıyorum, bana askere gitmeden önce sgk'ya başvurmuş olmam gerektiğini söylüyor. sgk, her kurumun verisini işleyip primlerini düzenleyen sgk, benim kurumumdan giden bilgilerle benim askerde olduğumu gayet güzel görebilir. prim ödenmiyor çünkü ve çıkış nedeni de belli. askerlik nedeniyle. (ha belki bu durumda kendi kurumumun muhasebesinin de payı vardır bilemiyorum. sgk'dan öyle söylediler çünkü.) sistemden bizi çıkarmaya çalışsalar da sistemin otomatik olarak tekrar eklediğinden bahsediyorlar. haklılar. otomasyon sistemlere kullanıcının fazla müdahale şansı olmuyor. sosyal yardımlar genel müdürlüğü'ne yolum düştüğünde orada da soruyorum, malesef sistemin açıkları. zaten borcunuz az (yaklaşık 150 tl) ödeyin kurtulun cevabı aldım 2-3 sefer. devletin bezdirme politikası. öde kurtul. zaten az.

    geçmişe dönük basit bir işlemi yapamadılar. terhis sonrası-iş başı arasındaki o 28-30 günlük süreçte herhangi bir yerde sigortalı görünmediğim için sistem otomatik olarak borç yazmaya başlıyormuş. memuriyetteyken ayrılıp askere giden birinin dönüşte memuriyete döneceği %90 ihtimal. dönmezse bu borç yasal olur zaten o şekilde sıkıntı yok. ama memuriyete dönen kişilerin yine otomatik olarak borçlarının silinmesi gerekir.

    devlet bana 28-30 günlük işsizlik maaşı versin o zaman. madem işsiz göründüğüm dönemin sigorta borcunu ödetmek istiyor. ya da ben memuriyete dönüşü beklerken yasal olmayan şekilde sigortalı işe mi giricem borç yazmasın diye. saçma.

    bir sonraki hamlemden sonra gerçekleşecek gelişmelerle devam edecek.

    (bkz: to be continued)
  8. 8
    sosyal güvencesi olmayan bireylere yapılan zorunlu sağlık sigortasıdır.

    ayrıca yeni düzenleme ile kişilerin 25 yaşına kadar olan tahakkuk eden prim borçları silinecektir.

    e devlet sisteminden gss prim borcunuzu sorgulayın eğer varsa böyle bir borç sosyal güvenlik kurumuna gidip sildirin.

    he borç varken daha önce yapılandırma yaptırıp ödediyseniz geri alamazsınız haberiniz olsun
  9. 9
    testsiz verilmeye başlanmış olandır. 53 liraya düşmüş hem de. başlangıçta ödeyen kerizlere ne olacak acaba?
    • sizler bizim ödemediklerimizi karşıladınız kanka :D:D:Asd:aS:D:Asd
    • ben de ödemedim keriz değiliz çok şükür :D
    • Ben kerizim sanırım.
    • ajkakjaskja bi zahmet bizim birikecek 3 aylık 53 tl'lik borçlarıda ödeyiver mavi:D:D
  10. 10
    hiç ödemediğim bir şey. askerde olduğum günler için bile borç işlemişti. geçen sene 25 yaş ve altındaki borçları silerken yaklaşık 10.000 tl'ya yakın borcum vardı. sildiler. en son yine son süreçte birikmiş bir 3000-4000 kadar vardı. onu da ödemedim. gelir testine de gitmedim. üst sınırdan yazıyorlardı, o saçma gelir testine girsem de üst sınırdan yazacaklardı. siklemedim. şimdi de tekrar silmişler. beleşten 13.000 borç yazıp siliyorlar. ilginç kere ilginç.

    ha bu arada epilepsi ve astım gibi iki hastalığa sahip bir bireyim. bu süreçte özel hastanelere de yine az buz bir para dökmemişimdir. onu da bizi bu hale sokanlar utansın. bundan sonra fiks menüye döneceklerse öderim gibi. en azından muayene ücretinden filan yararlanırız. dışarıda bir eeg mr filan çok pahalı bunlar. uğraşılmıyor.
  11. 11
    Anayasa'nın Sosyal devlet ilkesine aykırı bir uygulama olmasının yanında bu devletin zor durumdaki öz evlatlarına vurduğu kırbaç darbelerinden yalnızca biridir.

    Senin yönettiğiniz eğitim sistemindeki hatalar yüzünden insanlar onca yıl okuduktan sonra işsiz kalıyor. Bu insanlar para kazanamıyor olmaktan utanırken sen bir de üstüne para istiyorsun. Mesela bu insanların tek çaresi olan kpss için abartılı sınav ücretleri istiyorsun. Bu insanların işsiz kaldığı her bir ay için onlardan para istiyorsun. "siz 25 yaşındasınız. 16 sene okul okudunuz. Bende size verecek iş yok. Ama gidin babanızdan para isteyin de bana para yatırın her ay. Bu parayı hatırmazsanız hem size sağlık hizmeti vermem hem de borç yazarım." Diyorsun. Senin beslediğin suriyeliler etrafta karı kız dikizlerken, sahillerde nargile tüttürürken sen kendi gençlerine hayatı dar ediyorsun. Yazıktır günahtır.