kayıt

liberalizm

  1. 1
    serbest piyasa ekonomisini açıklayan iktisadi akım.
  2. 2
    ekonomik olguları oldukça robotumsu açıklayan akım. bunları eleştiren kurumsal iktisatçılar ve marksistler vardır onlar ayrı konu fakat mesela bir liberal için işsizlik ve asgari ücret gayet robotumsu, değer yargılarından uzak bir şekilde açıklanabilir çünkü liberalin tek değer yargısı paradır. bu bana doğru ve de gerçekçi gelmiyor. mesela bir liberal ne der, ekonomide işsizlik vardır çünkü asgari ücret vardır der. asgari ücret devletin ekonomiye müdahalesidir ve ücret şişmesi yaratır der. kısacası asgari ücret taban fiyat olarak görür ve der ki şayet piyasa kendi akışına bırakılsa piyasada oluşacak denge ücret, devletin belirlediği taban fiyattan yani asgari ücretten daha aşağıda oluşacak ancak daha az ücret ödeyen sermayedar daha fazla işçi istihdam edecek ve dışarıda işsiz kalmayacaktır der. işte robotumsu demek istediğim buydu zira bir ekonomik olgunun altında her zaman bir neden yatmaz ve bunlar her zaman ekonomik olarak açıklansa bile içine değer yargısı katılmadan insancıl sonuçlara ulaşılmaz.
  3. 3
    Fikir babası john mill olan görüş. Özgürlükçü bir politika benimser. Hiç de parasal mantık veya robotumsu akım değildir.

    sözüm meclisten 'içeri', paraya en çok tapan kişiler; paradan en çok konuşan kişilerdir. Yani kendilerine sosyalist, marksist gibi zırvalar takan insanlar.
  4. 4
    fikir babası john mill filan olmayan görüş. john mill e liberalizmin fikir babası demek, futbolu karadenizlilerin bulduğunu söylemek kadar komik. john mill'e gelene kadar zilyon liberal iktisatçı vardır. smith bu işin babası olan adamdır. ekonominin de babasıdır ha keza john locke da öyle. alıntı yaptıkları fizyokrat ekonomistler de bu işin temelini kuran adamlar olarak görülebilir. bir şey bilmiyorsunuz bari gidin quesnay filan okuyun amk. merkantilist dönemi araştırın amk. kaz kafalı olmayın. gerçi türk liberalinden ne bekleyeceksin, liberalizm üstüne makale yazmasını mı.

    not: ha keza liberalizmin değer yargılarından uzak bir akım olduğunu pozitif-normatif ekonomi ayrımından da anlayabiliriz. gidin iktisat kitabı karıştırın 2 fikriniz olur.
  5. 5
    kimin elinin kimin sikinde olduğu belli olmayan akım. derenin önünde taş olacağına derenin üstündeki yaprak ol modelidir.
  6. 6
    sadece ekonomik bir akım olarak değerlendirilmemelidir.

    feodalitenin çökmesiyle birlikte liberalizm büyük bir ivme kazanmıştır. bu ateşi en çok körükleyen ise sınıf atlamak amacıyla tutkulu hale gelen orta sınıftır.

    temelinde özgür ifade koşullarına sahip birey vardır. hatta liberalizm bireyi toplum ve devletten daha öne koyar. bireyden daha değerli bir şey yoktur.

    bunun yanında özgürlük, eşitlik gibi değerleri ele alır. gelir eşitliğine dolayısıyla devlet müdahalesine karşıdır çünkü her bireyin kendi potansiyelinin doruklarına çıkması gerektiğini öne sürür. eşitlikten kastı fırsat eşitliği yani eşit oyun alanıdır.

    kısacası liberalizm ekonomi tabanından çok sosyal değişimler, devrimlerle şekillenmiş bir ideolojidir.

    kökü ise antik yunan'a dayanır. ancak liberal akımın fitili rönesans ile yanmıştır. locke felsefi açıdan kurucusu sayılır. smith ise bu terimi eserinde kullanan ilk kişi olarak geçer.

    günümüzde klasik liberalizm'den sosyal liberalizme evrilme görülür.
  7. 7
    libelarizm falan çok kafam basmaz benim ama cem toker de besim tibuk da çok baba adamlar. gelecek seçim oy verebilirim kendilerine.
  8. 8
    Üretim araçlarının mülkiyetini tek bir sınıfın eline, toplum yaşamı için ayarlamaları da piyasa ihtiyaçlarına bırakarak bir düzen oluşturmaya çalışan ekonomik akım. Laissez faire.
  9. 9
    Sosyalistlikin paraya tapan versiyonudur en bayatnideolojidir ne oldukları belirsizdir.
  10. 10
    hukukun üstünlüğünü, bireyin önceliğini, insan haklarını, serbest piyasayı, akılcılığı, seküler ahlakı ve devlet müdahelesinin sınırlı olmasını temel alır.

    japonya'dan kanada'ya avustralya'dan yeni zelanda'ya kadar gelişmiş ülkelerin tamamında liberal partiler söz sahibi olmakta, liberal politikalar yıllardır uygulanmaktadır.

    türkiye'de ise "devlet baba" ve "devlet için yaşa" kültürüne sahip bir toplum olduğu için ancak yeni neslin sahiplenmesiyle gelişebilir diye düşünüyorum.
  11. 11
    Liberalizm siyasal bir doktrindir. Siyasal alanın düzenlenmesini ve devlet-toplum ilişkisinde hakim olacak bir takım normatif önermeleri kasteder. Liberalizm akıl çağının ürünü olmakla birlikte, mutlak akılcılıktan ziyade ölçülü bir akılcılığı savunur. Bu eleştirisel akılcılık olarak da adlandırılır.

    Hedefleri; bireyin ifade özgürlüğüne sahip olması, düşüncenin serbest dolaşımı, özel teşebbüse olanak sağlayan bir serbest piyasa ekonomisi, hukukun üstünlüğünü geçerli kılan şeffaf bir devlet modeli ve toplumsal hayat düzeninin varlığıdır.
  12. 12
    türkiye içerisinde inkar edilemez bir şekilde kendini otoriter solcu(sosyalist/komünist) zannedenlerin içerisinde bulunduğu grup.
  13. 13
    liberalizmi bir karar verememe hali olarak tanımlayan ünlü filozof. kendisi realist bir siyasi görüşe sahip olduğu için, liberal görüşleri çok naif ve aptalca görür. liberal "tarafsızlık" aslında, var olan başlangıç koşullarını korumaya yönelik bir ideoloji diye düşünür. tam bir yahudi düşmanıdır, bu düşmanlık daha ziyade liberalizm düşmanlığından neşet eder. "yüzyıllar boyunca biz hristiyanlar savaşırken bunlar hiçbir şeye bulaşmadan zenginleşti, piyasa bunlara kaldı" der ve o yüzden ortadan kaldırılmalarını meşru görür. seküler liberal devletin, yahudilerin hesabına çalışan bir aygıt olduğunu düşünür. istisna hali kavramı, çağdaş demokrasinin krizi tezi ve liberalizm eleştirisi en başarılı 3 yorumudur.
  14. 14
    "ne idüğü belirsiz" olmakla ya da "ilkesizlik" ile suçlayanların genellikle hakkında iki satır yazı okumadıkları ekonomik ve sosyal bakış açısının ismidir. kendi görüşlerinin dışına çıkamayacak kadar kırılgan inançlara sahip kişilerce, kulaktan dolma bilgiler ile eleştirilir.

    (bkz: liberal demokrasi)
  15. 15
    parayı dolara yatırmaktır. bir nevi parayı korumaktır.

    (bkz: yersen)
    (bkz: milliyetçi hareket partisi)
  16. 16
    İddia ediyorum ki anlamı bir üstteki cümleler değildir.
  17. 17
    (bkz: besim tibuk)

    www.youtube.com/...
  18. 18
    #643860

    bunun yanında ekonomi boyutu at yarışına benzer. eşit oyun alanı vardır herkes 0'dan başlar. iyi bir at veya ata binen iyi bir jokeyseniz kazanırsınız.
  19. 19
    (bkz: parayı veren düdüğü çalar)
  20. 20
    (bkz: laisser faire, laisser passer )