kayıt

morfin

  1. 1
    * *
    ağrı kesici hammaddesi.
  2. 2
    1805 yılında Almanyanın Hannover kentinde çalışan eczacı Friedrich Wilhelm Adam Serturner, amonyaklı bir eriyik yardımıyla afyondan morfini ayırmış, hayvan deneyleri sonucu bu maddenin uyku verdiğini bulmuş, yunan mitolojisinde uyku tanrısının adından esinlenerek bu maddeye morfin adını vermiştir. Sertuner, morfinli yaptığı araştırmaların 1812 yılında Afyonun Analiz adı altında yazıları yayınlanmıştır. Haşhaş bitkisinden çıkan, afyon somunundan elde edilen morfin, morfin hidro klorür yada morfin sülfat tuzu olarak kullanılır. Morfin hidroklorür, beyaz ince uzun kristaller şeklinde olup; suda % 25, alkol ve gliserinde kolay erir. Morfin sülfat, beyaz kuş tüyü gibi yumuşak olup; suda % 15, alkol ve eterde daha düşük oranda erir. Morfin afyonun içinde doğal olarak bulunan bir alkoloiddir. Afyonun üretildiği bölgeye, özelliklerine ve niteliklerine bağlı olarak içinde %8 ? 20 arasında morfin bulunabilir. Genel olarak %14-15 arasında morfin içeren afyonun iyi ve beğenilen nitelikte olduğu kabul edilmiştir.
  3. 3
    (bkz: baz morfin)
  4. 4
    afyonun kimyasal olarak ayrışmasından elde edilen maddedir. beyaz renkli, kokusuz, acı ve suda eriyen bir yapıya sahiptir. tablet, kapsül ve sıvı halde bulunur.
    en yaygın kullanımı deri altına enjekte edilen yöntemidir. bu yöntem aynı miktar afyondan 2 kat daha güçlüdür.
  5. 5
    uyuşturucu, ağrı kesici bir madde. freud bir süre bunun üzerinde çalışmış. kendisi kullanmış, hastaları için de önermiş. daha sonra bağımlılık gibi etkileri ortaya çıkınca namı biraz sarsılmış bu yüzden.
  6. 6
    Adını rüya ve hayal tanrısı morpheus'tan alıyormuş. Şu inceliğe bakar mısınız...
  7. 7
    Merkezi sinir sistemini yavaşlatır.