kayıt

coğrafya kaderdir

  1. 27
    taliban'ın afganistan'ı almasıyla aklıma tekrar gelen şey... orada bulunan ama orada bulunmak istemeyen, oradan çıkmak için elinden bir şey de gelmeyen insanları düşünüyorum da, üzülüyorum. bizim durumumuzun birkaç tık ötesini yaşıyorlar.
  2. 26
    daha önce de yazmıştım lakin tekrara düşmek de beis görmüyorum. ibni haldun külliyatında böyle bir önerme yoktur. bu önerme, haldun'un yazdıklarından bir çıkarımdır.
    konumuzla ilgisi olmasa da, voltaire'in, "senin fikirlerine katılmasam da yayman için canımı bile veririm" şeklinde bir özdeyişinde yoktur. kendisinin anlatımlarından çıkartılan bir sonuçtur bu.

    almanların disiplini, ingilizlerin zekası ve iş yapma kalitesi dillere destandır. bizden bir bebeği götürün oraya bırakın aynı özelliklere sahip olur. genetik olarak bir millet kavramının ne kadar boş olduğunu da gösterir bu söylediğim.
    o ülkelerden buraya bir bebek getirseniz büyüdüğünde aynı bizim gibi insanlar olur. büyüdüğünde ben türküm sen kürtsün veya tam tersi sebeplerden kavgalarla çürütür hayatını.
    • MİLLET KAVRAMI GENETİĞİN KONUSU DEĞİL Kİ ZATEN. HARİCEN, coğrafya kaderdir cümlesi ibni halduna değil de memosh usta'ya atfedilseydi de doğruluğu yanlışlığından gene daha olası olacaktı diye düşünüyorum..
  3. 25
    kadere inanacak kadar bu lafı diline doladıysan, allah'tandır de geç götüm. ne sürekli chp'li kız sikmek ister gibi coğrafya kaderdir coğrafya kaderdir deyip duruyorsun. dünyanın en boktan laik sözüdür.
  4. 24
    Marko Polo'nun yazdıklarına göre en iyi kitap cildi erzincan'da çıktığına ve bugünkü erzincan'ın durumuna bakarsak kader dediğimiz algının o kadar da kontrol edilemez olmadığını anladığım durumdur.

    belki de kendimizi çürütmekten zevk alıyoruz ve bunun bir bahanesidir bu söz
  5. 23
    (bkz: coğrafya kederdir)

    (bkz: malatyalI olmak)
  6. 22
    "Evet belki bir Spinoza olamazdım. Ama Batı yalnız Spinoza mıdır? İnsanlara kalbimin bahçesinden çiçekler devşirdim. Ve kucağımda çiçekler kapılarım çaldım. açılmadı... Coğrafi kader, biyolojik kader, sosyal kader. Bunlardan bir tanesi benden çok daha kabadayısını felce uğratmaya kâfi iken üçü birden çullandılar üstüme..."

    (bkz: cemil meriç)
  7. 21
    "coğrafi mecburiyet dışında hiç bir vasfı olmayan bir dolu insan, sizin bir kez bakmak için yanıp tutuştuğunuz gözlere her gün bakar.. "
    (bkz: ali lidar)
    (bkz: serbest çağrışım)
  8. 20
    Ben bunu bir döngü şeklinde düşünüyorum. Milletlerin karakterleri yaşadıkları coğrafyayı, yaşadıkları coğrafya da milletlerin karakterlerini değiştiriyor. Milletlerin karakterlerinin onların kaderlerinde belirleyici olduğu tartışılmaz olduğundan bana göre döngünün bir kısmı için doğru önermedir. Döngüden çıkıp farklı coğrafyaya yerleşmiş milletler, farklı karakterlere, farklı kaderlere sahip olmuşlardır.
  9. 19
    www.mahfiegilmez.com/...

    mutlaka okumanızı öneririm. aklınızdaki bazı soru işaretlerinin ana hattı olarak cevap verecek nitelikte.
  10. 18
    "Sana atlaslar, haritalar gösterecekler.
    Adına sınır dedikleri bazı çizgilerle
    çevrildiğini göreceksin yaşadığın yerlerin.
    Bütün bunlar kurmaca."
  11. 17
    www.instagram.com/...
  12. 16
    bu anki yaşadığımız koşullarda kader mi yoksa keder mi olduğu tartışılır.
  13. 15
    mahfi eğilmez'in son yazısında değindiği konu.

  14. 14
    (bkz: ibn-i haldun )
  15. 13
    Beni sadece konyalılar anlar
  16. 12
    Doğduğumuz yerin bizim yerimize pek çok şeye karar verdiğini ifade eden söz. Bir game of thrones repliği ile desteklemek isterim.

    "Dünyanın her yerine gittim ben evlat, oradaki herkes bana kendi tanrısını anlattı. Hepsi doğru olanı bulduğuna inanıyor."

    Doğduktan hemen sonra, diline, dinine, ırkına, devletine karar verilir ve sen hayatını seçmediğin şeyleri savunmak için harcarsın.
  17. 11
    ufuk açıcı, müthiş bir tespit.
  18. 10
    ibn haldun'a ait olan söz. ibn haldun bu sözü ile bulunulan yerin coğrafi koşullarının, insan yaşamının her noktasına etki ettiğini anlatmak istemiştir. montesquieu ise iklimin insanın kişiliği, davranış şekli üzerinde etkili olduğunu iklim teorisi ile ifade etmiştir.
  19. 9
    Üzerine büyük büyük düşünülmesi gereken ve öylesine söylenmemiş bir söz.

    Mesela Türkiye ve İzlanda'yı ele alalım.
    İzlandanın komşusu bile olmayan dünyadan dışlanmış soğuk bi ülke. Uzakta ve ele geçirmek için deniz kuvvetinin olması şart.

    Türkiye ise tam olarak orta doğu bataklığının üstünde sıcak denizlere bir türlü inemeyen Rusya'nın altında yer alıyor. Şimdi burada eğer orduyu gereksiz görürseniz ve gerektiği kadar önem vermezseniz en hafif tabirle yarrağı yersiniz arkadaşlar. Ehehe nolcak lan amk diyenler içinde 1918-1923 yılları arasında neler olmuş Anadolu'da bi bakıversinler rica ediyorum.
  20. 8
    coğrafya kaderse, bizim türkler kaderleriyle baya bir oynamışlar anlaşılan. orta asya'dan başla gitmediğin yer, basmadığın toprak kalmasın. sonra başka milletlerin de coğrafik kaderleriyle oynuyorsun. oluyor mu ama?
  21. 7
    Jared Diamond'ın tüfek mikrop çelik kitabında ibn-i haldun'un söylemine benzer bir şekilde vardığı sonuç.

    neden beyaz adamın bu kadar kargosu(mali mülk) var?

    sorusunun cevabı olmamalı. beyaz adam katil ve tanrı onu sevmiş.

    a(bkz: bereketli hilal)
  22. 6
    (bkz: ibn-i haldun )
  23. 5
    doğduğun yeri seçememeye bağlı olarak oluşturulmuş katılmadığım önerme.

    evet bir şehirde ülkenin birinde doğmuş olmak bizim seçimimiz olarak gözükmeyebilir ama doğduğun yere bağlı olmak tamamen bizim seçimizle değişebilecek bir durumdur.

  24. 4
    evet coğrafya kaderdir. nerde doğacağına karar veremezsin. doğduğun yer çok büyük ölçüde yaşayacağın yeri de belirler..

    neyse ki bu topraklarda doğduğum için çok memnunum ve şanslı olduğumu düşünüyorum.

    bu dünya için belki çok über bi ülke değil burası ama başka dinlerin mensuplarının çoğunluk olduğu bir coğrafyada doğmuş olsam asla islamiyetle tanışıp ahanda bu doğru dindir diyemezdim herhalde.

    yani iki dünyayı birden düşündüğümüzde yaşanabilir en güzel ülke türkiye dir. bu dünyada da tadılması gereken güzellikler var ve bunları yaşamana engel bir durum türkiye'de söz konusu değil. (en azından rejim olarak)

    islamiyeti hakkıyla yaşıyormuyum? malesef hayır, yine de tutunduğum bir dal var ki o da imanım Allah herkese imanlı ölmeyi nasip etsin.

  25. 3
    (bkz: coğrafya pişmanlıktır)