kayıt

coğrafya kaderdir

  1. 1
    doğduğun yeri seçememenden kaynaklı.. zaten seçemediğin ne varsa kader değil mi??
  2. 2
    (bkz: coğrafya kederdir)
  3. 3
    (bkz: coğrafya pişmanlıktır)
  4. 4
    evet coğrafya kaderdir. nerde doğacağına karar veremezsin. doğduğun yer çok büyük ölçüde yaşayacağın yeri de belirler..

    neyse ki bu topraklarda doğduğum için çok memnunum ve şanslı olduğumu düşünüyorum.

    bu dünya için belki çok über bi ülke değil burası ama başka dinlerin mensuplarının çoğunluk olduğu bir coğrafyada doğmuş olsam asla islamiyetle tanışıp ahanda bu doğru dindir diyemezdim herhalde.

    yani iki dünyayı birden düşündüğümüzde yaşanabilir en güzel ülke türkiye dir. bu dünyada da tadılması gereken güzellikler var ve bunları yaşamana engel bir durum türkiye'de söz konusu değil. (en azından rejim olarak)

    islamiyeti hakkıyla yaşıyormuyum? malesef hayır, yine de tutunduğum bir dal var ki o da imanım Allah herkese imanlı ölmeyi nasip etsin.

  5. 5
    doğduğun yeri seçememeye bağlı olarak oluşturulmuş katılmadığım önerme.

    evet bir şehirde ülkenin birinde doğmuş olmak bizim seçimimiz olarak gözükmeyebilir ama doğduğun yere bağlı olmak tamamen bizim seçimizle değişebilecek bir durumdur.

  6. 6
    (bkz: ibn-i haldun )
  7. 7
    Jared Diamond'ın tüfek mikrop çelik kitabında ibn-i haldun'un söylemine benzer bir şekilde vardığı sonuç.

    neden beyaz adamın bu kadar kargosu(mali mülk) var?

    sorusunun cevabı olmamalı. beyaz adam katil ve tanrı onu sevmiş.

    a(bkz: bereketli hilal)
  8. 8
    coğrafya kaderse, bizim türkler kaderleriyle baya bir oynamışlar anlaşılan. orta asya'dan başla gitmediğin yer, basmadığın toprak kalmasın. sonra başka milletlerin de coğrafik kaderleriyle oynuyorsun. oluyor mu ama?
  9. 9
    Üzerine büyük büyük düşünülmesi gereken ve öylesine söylenmemiş bir söz.

    Mesela Türkiye ve İzlanda'yı ele alalım.
    İzlandanın komşusu bile olmayan dünyadan dışlanmış soğuk bi ülke. Uzakta ve ele geçirmek için deniz kuvvetinin olması şart.

    Türkiye ise tam olarak orta doğu bataklığının üstünde sıcak denizlere bir türlü inemeyen Rusya'nın altında yer alıyor. Şimdi burada eğer orduyu gereksiz görürseniz ve gerektiği kadar önem vermezseniz en hafif tabirle yarrağı yersiniz arkadaşlar. Ehehe nolcak lan amk diyenler içinde 1918-1923 yılları arasında neler olmuş Anadolu'da bi bakıversinler rica ediyorum.
  10. 10
    ibn haldun'a ait olan söz. ibn haldun bu sözü ile bulunulan yerin coğrafi koşullarının, insan yaşamının her noktasına etki ettiğini anlatmak istemiştir. montesquieu ise iklimin insanın kişiliği, davranış şekli üzerinde etkili olduğunu iklim teorisi ile ifade etmiştir.
  11. 11
    ufuk açıcı, müthiş bir tespit.
  12. 12
    Doğduğumuz yerin bizim yerimize pek çok şeye karar verdiğini ifade eden söz. Bir game of thrones repliği ile desteklemek isterim.

    "Dünyanın her yerine gittim ben evlat, oradaki herkes bana kendi tanrısını anlattı. Hepsi doğru olanı bulduğuna inanıyor."

    Doğduktan hemen sonra, diline, dinine, ırkına, devletine karar verilir ve sen hayatını seçmediğin şeyleri savunmak için harcarsın.
  13. 13
    Beni sadece konyalılar anlar
  14. 14
    (bkz: ibn-i haldun )
  15. 15
    mahfi eğilmez'in son yazısında değindiği konu.

  16. 16
    bu anki yaşadığımız koşullarda kader mi yoksa keder mi olduğu tartışılır.
  17. 17
    www.instagram.com/...
  18. 18
    "Sana atlaslar, haritalar gösterecekler.
    Adına sınır dedikleri bazı çizgilerle
    çevrildiğini göreceksin yaşadığın yerlerin.
    Bütün bunlar kurmaca."
  19. 19
    www.mahfiegilmez.com/...

    mutlaka okumanızı öneririm. aklınızdaki bazı soru işaretlerinin ana hattı olarak cevap verecek nitelikte.
  20. 20
    Ben bunu bir döngü şeklinde düşünüyorum. Milletlerin karakterleri yaşadıkları coğrafyayı, yaşadıkları coğrafya da milletlerin karakterlerini değiştiriyor. Milletlerin karakterlerinin onların kaderlerinde belirleyici olduğu tartışılmaz olduğundan bana göre döngünün bir kısmı için doğru önermedir. Döngüden çıkıp farklı coğrafyaya yerleşmiş milletler, farklı karakterlere, farklı kaderlere sahip olmuşlardır.
  21. 21
    "coğrafi mecburiyet dışında hiç bir vasfı olmayan bir dolu insan, sizin bir kez bakmak için yanıp tutuştuğunuz gözlere her gün bakar.. "
    (bkz: ali lidar)
    (bkz: serbest çağrışım)
  22. 22
    "Evet belki bir Spinoza olamazdım. Ama Batı yalnız Spinoza mıdır? İnsanlara kalbimin bahçesinden çiçekler devşirdim. Ve kucağımda çiçekler kapılarım çaldım. açılmadı... Coğrafi kader, biyolojik kader, sosyal kader. Bunlardan bir tanesi benden çok daha kabadayısını felce uğratmaya kâfi iken üçü birden çullandılar üstüme..."

    (bkz: cemil meriç)
  23. 23
    (bkz: coğrafya kederdir)

    (bkz: malatyalI olmak)
  24. 24
    Marko Polo'nun yazdıklarına göre en iyi kitap cildi erzincan'da çıktığına ve bugünkü erzincan'ın durumuna bakarsak kader dediğimiz algının o kadar da kontrol edilemez olmadığını anladığım durumdur.

    belki de kendimizi çürütmekten zevk alıyoruz ve bunun bir bahanesidir bu söz
  25. 25
    kadere inanacak kadar bu lafı diline doladıysan, allah'tandır de geç götüm. ne sürekli chp'li kız sikmek ister gibi coğrafya kaderdir coğrafya kaderdir deyip duruyorsun. dünyanın en boktan laik sözüdür.