kayıt

hayvanlardan tanrılara sapiens

  1. 1
    Yuval Noah harari'ye ait kitap.

    Okuma listeme ekledim.
  2. 2
    Kadıköy'den 10 liraya aldım.

    orijinali 32 lira.
  3. 3
    d&r'dan 32 liraya aldım.

    orijinali 32 lira.
  4. 4
    kütüphaneden 1 haftalığına bedava aldım

    orjinali 32 lira.
  5. 5
    kadıköy'den aldığımı yedim.

    orijinalini götüme soktum.

    beyin bedava.
  6. 6
    Hiç almadım. Ayrıca okumadım da...

    Orijinali 32 lira.

    Beyin terk.
  7. 7
    Fuardan 20 liraya aldım yine de içime oturdu. Kitaplar bedava olsun can sıkmayın.
  8. 8
    Babam arasına yeni kartı koyup gönderdi.
    Ama ben çoktan e-book olarak okumuştum.
    Epub indirdiğim için bedavaya gelmişti.
    Elimdeki orjinalini 32 liradan satıyorum.
  9. 9
    yuval noah harari'nin kaleminden çıkan eser. Homo (insan) türleri arasından sapiens'in, homo neandertalensis, homo erectus gibi altı tür arasından sıyrılıp bu denli tehlikeli bir yaratığa dönüşmesinde etkin olan en büyük sebebin hayalperestlik olduğunu, önüne sunulmuş yaşamı değil duyuların ötesinde düşünce gücüyle üzerinde bulunduğu dünyanın ekosistemini nasıl değiştirdiğini, türleri yok ettiğini, dogmalar ürettiğini, bilişsel devrim ile birlikte büyük tarım aldatmacası, teknolojik ve sosyal değişimlerin ne denli hızla yaşandığı konusunda detaylı fikir sahibi olmaya yardımcı olacak bir kitap. İçeriğinde en çok hoşuma giden tabirlerden biri, insanın ekolojik seri katil olarak tanımlanması.
    (bkz: sapiens a brief history of humankind)
  10. 10
    "20 Temmuz 1969'da Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay'ın yüzeyine indiler. Apollo 11 astronotları bu seyahatten önceki aylarda ABD'nin batısında Ay'a benzeyen ıssız bir çölde eğitim gördüler. Bu alan pek çok Kızılderili topluluğa ev sahipliği yapıyordu; bir yerliyle astronotlar arasında geçen bir diyaloga dair şöyle bir hikaye vardır:

    ''Bir gün eğitim esnasında astronotlar yaşlı bir Kızılderili'yle karşılaşır. Adam orada ne yaptıklarını sorar. Astronotlar kısa süre içinde Ay'a yapılacak bir araştırma seyahatinin parçası olduklarını söyler. Yaşlı adam bunu duyunca bir an sessiz kalır, sonra astronotlardan kendisine bir iyilik yapmalarını ister.
    Astronotlar ''Ne istiyorsunuz?'' diye sorar.
    Yaşlı adam, ''Kabilemdeki insanlar Ay'da kutsal ruhların yaşadığına inanır. Onlara halkımdan önemli bir mesaj iletmenizi isteyecektim.''
    Astronotlar ''Mesaj nedir?'' diye sorar.
    Adam kendi dilinde bir şeyler mırıldanır, sonra da astronotlara bunu ezberleyene kadar tekrar etmelerini söyler.
    Astronotlar ''Bu ne demek?'' diye sorar.
    ''Bunu size söyleyemem. Sadece bizim kabilemizle Ay ruhlarının bileceği bir sır,'' der.
    Üsse geri döndüklerinde astronotlar uzun uğraşlardan sonra yerel dili konuşabilen birini bulurlar ve ondan mesajı tercüme etmelerini isterler. Ezberledikleri şeyi söyleyince çevirmen kahkahalarla gülmeye başlar. Nihayet sakinleşince, astronotlarının o kadar dikkatle ezberlediği sözlerin, ''Bu adamların size söylediği hiçbir şeye inanmayın. Topraklarınızı çalmaya geldiler.'' olduğunu söyler.''
  11. 11
    Oldukça sade ve anlaşılabilir dilde yazılmış bir kitap. homo sapiens'in ne olduğunu, diğer türlerden farkını, diğer türlere neden baskın olduğu ve belki de soylarının tükenmesine neden olduğunu herkesin anlayabileceği bir dille ve kaynaklarla açıklıyor. Okunmalıdır.
  12. 12
    Oldukça akıcı ve herkesin anlayabileceği bir dille yazılmış bilim, tarih kitabıdır. Carl Sagan'ın Kozmos kitabından sonra bu türde daha sade bir kitap olmaz diyordum ama oluyormuş. Homo sapiens'in diğer canlılar, yarattıkları imgeler, akrabaları ile olan ilişkisi ve bu süreçteki gelişimi ele alınmıştır. Kitabım kaybolmasa birkaç alıntı girerdim ama kısmet değilmiş. Bu arada ben d&r'dan 25₺ almıştım diye hatırlıyorum.

    (bkz: yuval noah harari)
  13. 13
    Şu sıralar okumakta olduğum kitap. Özellikle insan türlerinin karşılaştırılması ve tarımsal devrime kadar olan avcılık toplayıcılık dönemi oldukça akıcı ve ilgi çekici.

    Yazar anlamı kolaylaştırmak için değindiği konuları bolca örneklendiriyor. Lakin bilimsel devrimden sonrasında biraz gitmemeye başladı.

    Her insanın okuyup bilmesi gereken konular. Homo sapiens'in nasıl ekolojik katil olup dünyanın anasını siktiğini ve hala devam ettiğini çok güzel anlatmış. Okuyalım ki nasıl bir tür olduğumuzu iyice kavrayalım.
  14. 14
    Ziyonist lobicisi bir israiloğluna ümmeti bölmek amacıyla yazdırılmış şeytanın son oyunu.