kayıt

kötülük yaparsan kötülük bulursun

  1. 6
    (bkz: kötülük yaparsan kötülük hak edersin)

    niccolo machiavelli'nin hayat felsefesiymiş. eğer biri size kötülük yaptıysa ona 10 katı ile karşılık verebilirsiniz, ve vermelisiniz de demiş kendisi. bana göre de kötülüğü bitirmenin en etkili yolu budur. insanlar çok farkında olmasa bile tüm yasalar hatta dinler bunun üzerine şekillenmiştir zaten.

    bir suç işleseniz,mesela hırsızlık yapsanız size ne yaparlar. çalmanızı engelleyip, aldıklarınızı sahibine geri verip bırakmazlar. hapse atarlar. özgürlüğünüzü alırlar. istediğiniz yere bile gidemezsiniz. istediğinizi yiyemezsiniz. yaptığınız şeyin karşılığı için çok fazla. ya da din açısından bakalım. bir günah işlediniz, yine hırsızlık olsun. karşılığı ne? cehennemde diri diri yanmak. bunun sonsuza kadar sürmesi, bilimum işkence, ve pislik yeme gibi şeyler. yaptığınız kötü bir şey ama yaptığınızdan çok daha fazlası size ceza olarak dönüyor.
  2. 5
    ingilaz abilerin de yaptığı tespittir efendim.
    (bkz: what goes around comes around)
  3. 4
    peki ya bu nasıl oluyor?
    (bkz: merhametten maraz doğar)
  4. 3
    hayatın gerçeğidir. tamam yaşadığımız hayat çok adil değil. her iyilik karşılığını görüyor diyemeyiz ama hemen hemen her kötülük bir gün cezasını buluyor demek pek yanlış olmuyor sanırım.
  5. 2
    (bkz: karma)
  6. 1
    Yani bir nevi ne ekersen onu biçersin ifadesidir. Evrene nasıl bir mesaj yollarsan o da sana aynısını yollar. Her şey karşılıklı...