kayıt

ayasofya'nın müzeye çevrilmesi

  1. 1
    sevgili atatürk'ümüzün 1934 yılında gerçekleştirdiği olay. dinci zatların en çok höykürdüğü olaylardan biridir. ama düşünmez ki bu zındıklar yarın bir gün israil mekkeyi ele geçirse de kabeyi kilise yapsa ne bok yiyeceğim diye.

    bence sadece müze olması da sakattır. her eser ilk yapıldığı amacıyla kalmalıdır, klise olarak da kullanılabilmelidir. ama cami olarak asla.

    edit: abd yazıp değiştirmiştim kilise ordan kaldı yoksa biz de biliyoruz israil hristiyan değil.
  2. 2
    ayasofya'nın müzeye çevrilmesi, hem korunması (camiye çevrilirse freskler, kiliseye çevrilirse hat eserleri yok edilir) hem de dinler arası diyalog açısından elzemdi. üst akıl (atatürk) pek çok eyleminde ve ediminde olduğu gibi son derece isabetli bir karar vermiştir bu konuda.

    bu haliyle ve konumuyla kalır ve korunursa herhangi bir ibadethane olarak göreceği hizmetten çok daha fazlasını görür.

    ayrıca israil mekke'yi ele geçirirse, kabe'yi neden kilise yapsın? sinagog yapar. hıristiyanlık-musevilik arasındaki çekişme musevilik-islamiyet arasındaki çekişmeden daha eski, köklü ve şiddetlidir.

    tanım: israil'in resmi dinini hristiyanlık sananları bize göstermiş başlıktır.
  3. 3
    Büyük bir hatadır. Kafayı kuma gömmeye gerek yok.

    Bunu hangi endişeyle yaptılar bilmiyorum. Hangisi olursa olsun yanlış.

    Anladığım kadarıyla yola "restorasyon" olarak çıkılmış ve kapı bu şekilde kapatılmış. Bu işi kotaracak mimarın mı yoktu? Hadi yoktu diyelim. İtalya'dan iki tane adam getirmek zor muydu? Ki cumhuriyetin ilk yıllarında biz "suyu nasıl içiceğiz yav" konusunda bile avrupa'dan destek almadık mı? Ki doğrusu da buydu o dönemde. Her şey ince elendi sık dokundu da konu ayasofya olunca mı salladınız? Yanlış.
  4. 4
    Reisi çiğneyerek alınan bir karardır.

    www.facebook.com/...
  5. 5
    Ayasofya tarihi bir mirastır. İçerisinde Hristiyan ve islam tarihinden yapıları içerisinde barındırır. Kilise yaparsan islam yapılarını, camii yaparsan Hristiyan yapılarını yok etmek zorunda kalırsın.

    Kararı vicdanı olan mantıklı insanlara bırakıyorum.