kayıt

pozitif düşünce

  1. 1
    bireyin aşağılık kompleksini yenmesi sonucu açığa çıkan bir etkin olma durumudur.

    kesinlikle lay lay lom demek değildir bu. saf insan eylemi gibi gelse bile buna kısaca; bardağın dolu tarafını görmek de diyebiliriz. pozitif düşünme kişinin kendisini ateşlemesidir. hayatında karşısına hangi engel çıkarsa çıksın bu engeli akıllıca bir yöntem ile egale edebileceğine inanmaktır. böylece insan başarıyı yakalayıp mutluluğu elde edebilir. şimdi bu içinde yaşamak zorunda olduğumuz dünya denen kahpe varlıkta nasıl pozitif düşüneceğim derseniz kaybedersiniz. unutmayın dünya, engelli parkurdur ve eğlenmek de sizin elinizde bir köşede kös kös oturup zaten yapamayacağım deyip somurtmakta. ne demiş ünlü ustamız garavel "aradığın güç içinde" evet kesinlikle aradığınız güç içinizde. ayrıca nietzsche'nin görüş babası olan Arthur Schopenhauer'unda ediği gibi "Engelleri aşmak, varoluşun en büyük amacı ve hazzıdır." insan başardıkça taktir görür ve bu insana özgüven kazandırıp onu mutlu hissettirir. tabi ki bunun içinde karşınıza hangi dere, tepe, dağ çıkarsa çıksın başarabilirim deyip işe koyulmanızda gizli. buna yakın bir sözü de sayın Sürrealist salvador dali şu şekilde söylemiştir.

    “Kendini her zaman bir dahi olarak düşünürsen, sonunda bir dahi haline gelirsin.”

    tabi ki bu sözü de öyle yatarak hayal kurun diye söylememiş. her ne kadar dali'nin bu düşüncesi biraz ego koksa dahi altında her zaman başarının getireceği mutluluk ifadesi güler yüz yatmaktadır.
  2. 2
    i.hizliresim.com/...
  3. 3
    pesimist bir dünyada sahip olması zor olan düşünce yapısı. zor ancak imkansız değil.
    pozitif düşünebilmek için gereken şeyler wikihow'da çok güzel bir şekilde anlatılmış. oradan alıntılıyorum;

    bölüm 1(u: bütün negatif etkilerden kurtulun

    1. negatif etkilerden kaçının; ailenizden biri veya yakın bir arkadaşınız bile olsa, hiç kimsenin negatif davranışını hoşgörmeyin. uzak durun, böylece yıpranmazsınız.

    - arkadaşlarınızı akıllıca seçin. arkadaşlarımız bizleri büyük ölçüde etkiler. bu olumlu veya olumsuz yönde olabilir.

    - sadece yaparken rahat olduğunuz işleri yapın. eğer bir şeyi yapmaktan rahatsız oluyorsanız, kendinizi kötü, suçlu veya baskı altında hissedebilirsiniz. bu pozitif bir etki oluşturmaz. yapmak istemediğiniz şeylere karşı hayır demeyi öğrenin.

    2. negatif düşünceleri pozitif düşüncelerle değiştirin; her konuda olumlu yönleri görmeye çalışın. böyle düşünmenin bir çok yararı vardır. eğer yeterince uzun süre böyle düşünürsek, bu düşünce tarzı alışkanlık haline gelecektir. yapamam yerine yapabilirim demeyi öğrenin. unutmayın ki en kötü durumlardan bile pozitif sonuçlar çıkarılabilir.

    - istediğimizi alamadığımız durumlarda bile tecrübe kazanırız ve bu kazandığımız tecrübe çok değerlidir. tecrübeler maddi şeylerden çok daha önemlidir. maddi şeyler zamanla yok olabilir, ancak tecrübelerimiz ömür boyu bizde kalır.

    - her durumun pozitif ve negatif yönleri vardır. hangi yönlere odaklanacağımızı kendimiz seçeriz. negatif düşündüğümüz zamanları farkedip, kendimizi pozitif düşünmeye yöneltebiliriz. örneğin türkiye'nin yaşanacak ülkeler sıralamasında 89. sırada olduğunu düşünmemiz negatif bir düşüncedir. ancak diğer orta doğu ülkelerinden, çoğu asya ülkesinden ve afrika ülkelerinden daha iyi durumda olduğumuzu düşünerek halimize şükredebilir ve negatif düşünceyi pozitife çevirebiliriz.

    - negatif konular eğer değiştiremeyeceğimiz konularsa onlar hakkında düşünmenin ve endişelenmenin bir faydası olmaz. hayatın bazı yönleri adil değildir. bu hayatın özelliklerinden biridir. eğer değiştiremeyeceğimiz konular üzerinde enerjimizi harcarsak, sadece hayal kırıklığına uğrarız. güzel bir söz vardır; "tanrım, değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmem için bana güç ver, değiştirebileceğim şeyleri değiştirebilmem için bana cesaret ver, ve aradaki farkı anlamam için bana akıl ver."

    3. gülümseyin; bir çok araştırma sonucuna göre zorlama bir gülümseme bile ruh halimizi düzeltir. başkalarına gülümseyerek bu pozitif düşünceyi paylaşabiliriz. gülümsemek için modern family, the office, the big bang theory gibi komedi dizilerini izleyebilirsiniz.

    - gülümsemek bir risk değil, ödüldür. gülümsemekle aldığımız tek risk, kendimizi daha mutlu etmemizdir.

    4. hepimizin yenilenmek için zamanı hakettiğimizi ve buna ihtiyaç duyduğumuzu anlayın; eğer kötü bir ilişkimiz bittiyse veya hayat koşuşturmasında biraz dinlenmeye ihtiyacımız varsa, biraz zaman ayırıp dinlenmeli ve yenilenmeliyiz. sevdiğimiz insanlarla beraber vakit geçirmemiz bile bizim için stresli olabilir. bağımsız olmak doğru bakış açısını tekrar kazanmamızı sağlayacaktır.

    - yenilenmek için kolay yöntemlerden biri ufak bir tatile çıkmaktır. her zaman şehir dışındaki ormanda uzun bir yürüyüş mü düşünüyordunuz? yakınlardaki gölün etrafında bisikletle gezmek mi istiyorsunuz? doğayla iç içe geçirilen bir haftasonu, yenilenmek için çok iyi bir fırsattır.

    bölüm 2: etrafınızı pozitif etkilerle kuşatın

    1. çekim yasasını kullanın; pozitif ve negatif düşüncelerimiz ve eylemlerimiz birer mıknatıs gibidir. negatif düşünürsek günümüz de negatif geçer. ne kadar fazla pozitif düşünürsek, o kadar pozitif hareket ederiz, hedeflerimize ulaşırız ve pozitif seçeneklere ulaşırız. ve bunlar bize ödül olarak geri döner. - eğer birisi için iyi bir şey yaparsak, büyük bir ihtimalle o kişi iyiliğin karşılığını verecektir. belki bize iyilik yapacaktır, belki de bir başkasına iyilik yapacaktır. direkt veya dolaylı yoldan yaptığımız iyilikler bize geri dönecektir. bazı insanlar bu durumu karma olarak adlandırır.

    2. pozitif eylemler yapın; film izlerken veya arkadaşlarınızla beraber alışveriş yaparken gününüzü pozitif şekide geçirebilirsiniz. örneğin eğlenceli aktiviteler her zaman pozitiftir. komik bir film bizi güldürürken, acıklı bir film bizi üzecektir.

    - yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapın. kolay gibi görünse de, bazen bunu başarmak zor olabilir. hayatınız çok meşgul geçiyor olabilir. o yüzden sizi mutlu eden eylemleri her gün yapmaya çalışın.

    örneğin:

    a) müzik dinleyebilirsiniz. hoşunuza giden ve eğlenceli bir müzik dinleyin. rock, pop veya jazz olabilir.
    b) okuyabilirsiniz. okumak sizin için yararlıdır ve kitaptaki karakterlerin nasıl davrandığını anlamanızı sağlar. ayrıca yeni bilgiler öğrenmenizi sağlar.
    c) yaratıcı aktiviteler yapabilirsiniz. resim yapmak, yazı yazmak, origami vb.
    d) egzersiz ve spor

    3. arkadaş edinin; hayatınızda olan insanlardan dolayı minnettar olun. onların desteğiyle daha pozitif olabilirsiniz, ve siz de onlara pozitif olmaları konusunda yardım edebilirsiniz. arkadaşlar birbirlerine iyi ve kötü zamanlarda yardım ederler. onlar hakkında pozitif düşünün ve arkadaşlarınız olduğu için kendinizi şanslı olarak görün.

    4. pozitif bir insan olmak için hayalgücünüze ve gayretinize odaklanın; değişimi sağlamak, aklınızı değişime verirseniz ve düşüncelerinizi değiştirirseniz kolay olur. hayatımızda olan biten şeyleri kontrol edemeyebiliriz, ancak biraz çabayla, nasıl düşüneceğimizi kontrol edebiliriz.

    5. pozitif bir özdeyiş bulun; ve bunu cebinizde veya cüzdanınızda taşıyın.

    örnek olarak bazı sözler:

    - "bittiği için üzülmeyin, o deneyimi yaşadığınız için sevinin." dr. seuss
    - "hep denedin, hep yenildin. olsun. yine dene, yine yenil. daha iyi yenil." samuel beckett
    - "idolleriniz rakipleriniz olana kadar çalışın" drake - thank me now şarkısı

    6. pozitif bir insan olduğunuzu ve hayatınızı çok sevdiğinizi hayal edin;

    mutlulukla aramızda tek bir şey var: düşüncelerimiz sebebiyle mutlu değiliz. eğer devamlı hayatım berbat diye düşünürseniz, hayatınız gözünüze olduğundan daha kötü görünecektir.mutluluk araştırmalarının sonuçlarına göre mutluluğun kaynağının %90'ı iç etkenler, %10'u ise dış etkenlerdir. (partner, para, kariyer)

    bölüm 3: sorunları belirleyin ve hedefler koyun

    1. sorunlar olduğunu kabul edin; eğer sorunları belirleyemezsek, düşünce tarzımızı değiştiremeyiz. negatif veya pasif hareket ettiyseniz bunu kabul edin. böylece pozitif olmanız kolaylaşacaktır.

    2. hedefler koyun; hedefler hayata daha pozitif bakmamızı sağlar. hayattan sıkılan insanlar genellikle kendilerini depresif hisseder. hedefler belirlemek bu insanların ilerlemesini sağlar

    - ufak hedeflerle başlayın. yavaş ve istikrarlı olan uzun yarışları kazanır. örneğin hedef olarak şunları belirleyebilirsiniz:
    a) 6 ay içinde yeni bir dili biraz öğrenmek (rosetta stone'u ve pimsleur'u deneyebilirsiniz)
    b) yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek,
    c) spor yaparak 3 ay içinde 5 kilo vermek.

    3. geri bildirim alın; sorduğunuz kişi neden bahsettiğini bildiği sürece kime sorduğunuz önemli değil. ailenize, arkadaşlarınıza ve psikologlara sorabilirsiniz. geri bildirim size üzerinde çalışabileceğimiz farklı bakış açıları kazandırır. bu şekilde tek bir bakış açısı yerine farklı bakış açıları üzerinde düşünebilirsiniz.

    4. başarısızlıktan korkmayın; franklin d. roosevelt der ki: "korkulacak tek şey korkunun kendisidir" düşebilir veya hatalar yapabiliriz. önemli olan tekrar nasıl ayağa kalktığımızdır. başarıyı hedeflemek ve başarısızlıktan korkmamak devamlı pozitif kalmamız için bize yardımcı olur. başarısızlıkların üstesinden gelmek konusunda aerosmith'den dream on'u ve yeni türkü'den fırtına'yı dinleyebilirsiniz. creedence clearwater revival'ın da birçok rahatlatıcı şarkısı var, dinlemenizi tavsiye ederim.

    intiharı hiçbir zaman düşünmeyin. sadece güçsüz insanlar intihar eder. sizi öldürmeyen şey güçlendirir ve daha akıllı bir insan yapar.

    kaynak: www.wikihow.com/...

    ben de bazı bilgiler ekledim.
  4. 4
    aklıma alttaki görseli getiren başlık.
    data.whicdn.com/...
    (bkz: olumlama)
  5. 5
    pozitif düşünce de kazanır sloganını akla getiren başlık. www.youtube.com/...
  6. 6
    İnsanların kandırmanın çok kolaylaştığı insanları bir hayal alemine sürükleyen bir düşüncedir. Negatif olarak tanımlanan durumları görmezden gelmeye başlayabilirsiniz.

    Çok yanlış anlaşılıyor sözün özü.
    • aslında, olayların pozitif-negatif diye bir yönünün olmadığını, onları pozitif yahut negatif yapanın bizim bakış açımız olduğunu bilmek de denebilir değil mi ? bilemedim.
    • diyebiliriz bence. Yani bu bizi olandan saptırmıyorsa demeliyiz de. Benim tepkim pozitif olacağım diye aman öfkelenmemeliyim diyerek her şey çok güzel kafası yaşamaya çalışanlara kendi duygularından uzaklaşanlara ya da bunu dayatanlara.
  7. 7
    Bu şartlarda pozitif düşünebilen varsa alnından öpecem. Bu şartlarda Polyanna olamayız be kandırmayalım kendimizi...