kayıt

iyi insan olmanın hiçbir işe yaramaması

  1. 1
    katıldığım görüşlerden biri.
    tamam, inançlı biri için ahirette fazlasıyla işe yarayacaktır. ondan gerçekten şüphem yok ama tamamen iyi olup tüm kötülüklerden sıyrılmanın bir işe yaradığına inanmıyorum. insanda en azından bir hırs olur, birinden nefret etmek olur ne bileyim... çok da matah bir şey değil bence.
  2. 2
    Çoğu iyi insan tarafından gereğinden fazlaca bilinen durum. Genelde iyiliklerinden dolayı kaybettikleri için durumun farkındadırlar.

    Ama gel gör ki bu işin ilacı olmayabilir. Yapı meselesi. Hiçbir şeye bir sebep bulamayan insanlar genelde hırs ya da nefret gibi şeylere de sebep bulamazlar. Öylece yaşarlar.

    Sen de insansın ben de ve eşit değerdeyiz. Neden ben senden daha değerli fikirlere sahip olayım ki? Düşüncesi bile karşıt fikirlere saygı duyma noktasına çıkarır insanı bazen. Misal birinin götünün kılı olmak isteyen birine saygı duyabilirsin. Çünkü o insan hayatını o şekilde anlamlandırıyordur. Ya da bastırılmış fantezi dünyasını o kadarcık da olsa teşhir ederek mutlu oluyordur. Sen onun için hiçkimse değerinde bir zat olarak bunu eleştirme hakkını bile kendinde görebiliyorken o da istediği şahsın götünde kıl olma hayali kurabilir mesela.

    Demem o ki insanlarla her türlü çekişmeden bu tip düşüncelerle uzak durabilir iyi bir insan. Duramaması bile onu kötü yapmaz.
  3. 3
    Yarar işe, her zaman yarar. Şeytana uymaktansa meleğe uymak her zaman doğrudur, doğru yoldur. Ön yargı insanı bozar, fare gibi kemirir. Eğer buna inanıyorsanız her şey olumsuz olur. Sizi anlayacak mutlaka biri vardır, o frekanstan olanları çekin. Bir kere önce kendinize iyi olun, bırakın çevreye karşı iyi olmayı. Zaten kendinize iyi olursanız, çevreye de yansır.
  4. 4
    doğru bir önerme değildir.

    öncelikle iyi-kötü insan olmak biraz göreli. hayatta durduğun noktaya göre bir bakış açın var, oradan belirliyorsun bunu. bence birinden nefret etmek kötülük değil misal, doğal. hatta seçim bile değil, yapacak bir şey yok. "dur şundan nefret edeyim" diye etmiyorsun ki.

    ya da ne bileyim aç birinin hırsızlık yapıp yiyecek çalmasını kötü bir hareket olarak nitelemem. o da doğal çünkü, temel ihtiyaçtır bir şekilde hayatta kalmaya çalışacak.

    yine nefsi müdafaa diye bir şey var mesela, cinayeti haklı çıkarabiliyor.

    bu işin bir yönü. diğer yönü iyi olanı zaten hayatına faydalı olandan seçiyorsun. öyle yapman gerekir. eğer yaşamına uymayan bir şeyi iyi olarak nitelendiriyorsan bu mantıklı olmaz.

    mesela birine iyilik yaptın diyelim, bunun için hiçbir sebebin yoktu sırf iyi olduğuna dair bir yargı var kafanda diye yaptın. bu hem işe yaramaz, hem bence iyi bir insan olmuyorsun bunu yaparak. bu ufak ayrıntılar daha genel problemlerin göstergesi, mutlaka başka yerlerden patlak verir. vermese de böyle hayat mı olur ulan? ama mantıkla hareket edip gerçekten doğru olan şeyin o olduğu için yaptığın zaman, yani normal olanı bu. kendini sevebilmek için yaptın belki, kendinle yaşayabilmek için yaptın, belki sevilmek sayılmak için yaptın, hiçbir kazancın olmasa bile bunlar mevcut.

    doğru olanın, iyi olanın öyle olmasının sebepleri vardır, bir kitapta filan yazıyor diye doğru ya da iyi olmaz hiçbir şey.

    edit: yani bir de daha geniş açıdan da bakabilmek lazım. tek bir iyiliğin önemi yok, ama hayatını senelerce öyle yaşamış birinin karakteri, kendine ve hayata bakışı da ona göre biçimlenir. çocuklarına, eşine, arkadaşlarına bakışın ve onların karşısındaki duruşun değişir mesela. bu ufacık şeylerin genelle bağıntısını kurabilmeye derin düşünmek deniyor.

    ve tabii içinde yaşadığın çevreyi de etkiliyorsun ki bu da çok önemli.
  5. 5
    birxsozluk.com...
  6. 6
    (bkz: vicdan )
  7. 7
    bu zamanda iyi olmayın. bu zamanda iyi olmak ayıptır, ezilirsiniz.
  8. 8
    herkes kötü ve çıkarcıyken iyi insan olmak bir ayrıcalıktır lakin bu devirde iyi insansan köle gibi kullanılırsın. herkes iyi niyetinden ve saf düşüncelerinden vurur seni.
  9. 9
    öyledir.
    kendimden biliyorum dersem yalan olur da gözümüzün önünde ne garibanların hakkı yeniyor.
    iyi insan olmak hakkında bütün bildiklerim başkalarından ötürü.
  10. 10
    (bkz: Bu kadar insan iyi olduğunu iddia ederken neden bu kadar insan kötü)

    (bkz: iyilik ve kötülük algısında mutlaklık)
  11. 11
    bi sikime yaramaması diye düzeltilmesi rica olunan başlık.

    ban atmayın abi editi: bir eşiktir.
  12. 12
    (bkz: bizce de çok doğru bir tespit bu)
  13. 13
    "Devrimi düşlüyorsan ona göre yaşarsın. Yürüyüşün farklı olur. Bakkala, manava başka türlü davranırsın. Bunun için sana kimse puan yazmaz tabii; ama anlarlar. Orada birisi farklı yürüyordur."
  14. 14
    sen çok işe yaradın ya, diyeceğim söylem.

    yaranmak güzel bir eylem değil ki; ayrıca sana neden yaransın ki o "iyi" niteliğindeki şahıs.üstüne üstlük iyiliğin göreceliği ile ezikliğin karıştırılmaması gerekir.
  15. 15
    hiç iyi olmadım ki.
  16. 16
    İşe yaramak, evet.
  17. 17
    En azından başınızı yastığa koyduğunuzda rahat olursunuz, bu bile yeter.
  18. 18
    belki daha iyi olmak denenebilir.
  19. 19
    "Herkes iyiyse kötü olanlar kim?" Diye sorduran başlık.
  20. 20
    Eğer kişi yaptığı iyilikler sonrası bir 'karşılık' bekliyorsa zaten bu iyilik sayılmaz. İyilik karşılıksız yapılan, vicdanla alakalı kişisel bir durumdur.

    "Ben bunu bunu yaptım. Ama karşılığını alamadım" bakış açısının yanlış olduğunu düşünüyorum. Kişi davranmak üzere olduğu her davranışı öncesi olayı kendisi için ölçüp, tartmalı. Bu davranışı sergilediğiniz kişi sizin hayatınızda olmak için doğru bir insan mı buna bakmalısınız.

    Hayatta her şey sizin için. Hayatınızın bir noktasında oturup hangi insan doğru yanlış buna karar verebilmelisiniz. Başkalarından önce kendinize iyilik yapın.
  21. 21
    modern dünya diye tanımladıkları safsatanın gerçek yüzünü görmüş insan beyanıdır, çok da haklıdır.