kayıt

solon

  1. 5
    m.ö 640-559 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Yunan şair, devlet adamı. Yaptığı reformlarla Atina'da demokrasinin temelini attığı kabul edilir. Kendi adıyla anılan eski Yunan döneminin en eski anayasası solon yasalarını hazırlamıştır.

    Solon yaşadığı dönemde Atina'nın en ileri devlet adamlarından biriydi, maddi olarakta orta hallilerinden sayılırdı. Atina'da işçi ve zengin sınıf arasında çıkan bir iç savaş sonucunda tarafları uzlaştırması ve devleti toparlaması için solon'u kendilerine başkan seçtiler. Solon bu iç savaşta zenginleri suçlu bulur yinede iki tarafa da objektif yaklaşmaya çalışmıştır. Başa gelir gelmez bir insanın borç olarak bedenini vermesini yasaklatmıştır, böylece halkı kölelikten kurtarmıştır. Borçlu olanların bütün borçlarını iptal etmiştir ve yasalar yapmıştır. Bu yüzden halkın elinden tutan ilk Yunan devlet adamı olarak kabul edilir.

    Yüzyıl süreli yasalar koydu. Halkı dört sınıfa böldü, bunlar:

    (bkz: pentekosiomedimnoslar) *
    (bkz: atlılar)
    (bkz: çiftçiler)
    (bkz: thetesler) *

    Memurluklara girme hakkını yalnızca ilk üç sınıf olan pentekosiomedimnoslar, atlılar, çiftçilere verdi. Dördüncü sınıf olan theteslere (işçiler) ise yalnızca halk meclislerine girme hakkı tanıdı.

    Bunun gibi pek çok yasa yaptı. Şehri Peisistratos'un eline geçince kadar yönetti. Şehir düşmanın eline geçince yaşlılığı ve sözlerinin dinlenmemesi dolayısıyla görevini bıraktı.
  2. 4
    kardeş bir sakin ya. daha sözlüğe yeni gelmişsin hele bi sigara yak kendine gel.

    t; güzel bir kardeşe benziyor.
  3. 3
    nba takip eden bir yazar. böyle yazarların sayısı artmalı. gecikmiş bir hoş geldin.
  4. 2
    uzun süreç sonrasında yeniden gördüğümüz yazar. daim olsun.
  5. 1
    hoş gelmiş yeni yazarımız, daimi olması dileğiyle.