kayıt

nors mitolojisi

  1. 1
    yeni merak sardığım ve araştırdıkça sevdiğim mitolojidir. iskandinav mitolojisi olarak da bilinir. aslen yunan mitolojisinden çok daha güçlü bir temele ve hikayeye sahip olsada sinema ve dizi sektöründe yunan mitolojisinin fazlasıyla öne çıkması sebebiyle içine gereksiz karakterler ve türler girmeye başlamış ve aslından kopmaya başlamıştır. en bilinen tanrıları odin, thor ve lokidir. ayrıca ingiizce gün isimleri olan tuesday, wednesday, thursday ve friday bu mitojideki tanrıların isimlerine dayanmaktadır.
  2. 2
    (bkz: fate of norns)
  3. 3
    bilinen genel adı;

    (bkz: iskandinav mitolojisi)

    iskandinav toplumlarının hristiyanlığı kabul etme sürecinden önceki dini inançlarının temelini oluşturan, belirli süreçlere dağılan ve dünya mitleri arasında en geniş kapsama ve objektif ele almaya yatkın mitolojidir.

    çoğu mitolojik temel gibi az sayıda yazıt, çok sayıda efsane ile gelişim göstermiş, birçok inancın temelini oluşturmuş, birçok toplumun kültürel etkinliklerinde yer etmiştir.

    oluşum süreci antik yunan mitindeki gibi sonsuz boşluk yani iskandinav mitinde "ginnungagup" ile ilişkilendirilirken, bir başka efsanede ymir'i besleyen ineğin aynı zamanda tuz bloklarını yalayarak insanları yarattığına inanılır.

    başlangıç olarak bu iki fikirden birine yönelip araştırmalar yapılırsa güzel bir birikim sonucu alınabilir. aynı zamanda aşağıda yazacağım birkaç eser de yardımcı olabilir meraklısına. bunlar dışında merak edilen konularda mesaj kutumu şenlendirebilirsiniz.

    - bulfinch's mythology, thomas bulfinch, pinhan yayıncılık
    - runların çağrısı, igor warneck, yurt kitap yayın
    - iskandinav mitleri, raymond ian page, phoenix yayınevi