kayıt

peki ya lazlar ve çerkesler neden isyan etmiyor

  1. 1
    soru gibi soru.

    bir azınlık kürt zaten.
  2. 2
    insan olduklarından olabilir.
    ya da malum ırk kadar ezilmediklerindendir.

    çok ortayolcu bi insanım ya.
  3. 3
    Anne tarafından çerkes asıllı biri olarak benim de cevabını merak ettiğim sorudur. Neden isyan etmiyoruz yahu cidden?
  4. 4
    Çerkezlerin ve lazların asimile olduklarının göstergesidir. Evinde çerkezce konuşan insan var mıdır? bilmem. Bunu biz üst müthiş kimlik türklük olarak açıklayarak kotarırlar. Aksini iddia edenlere çerkezlerin tarihini sorsanız bilmezler. Ayrıca çerkezlerin anavatanı anadolu değildir. Kafkasya'dır.

    Lazlar ise sosyo-demografik açıdan kürtlerle aynı süreçten geçmemiştir. Kimse onlara lazlar türklerin dağda yaşayan gruplarına verilen ad dememiştir mesela. Ya da kurucu liderler lazlara ve çerkezlere sizlere özerklik vereceğiz dememiştir. Artvin hopa bölgesinde hala rahatlıkla lazlar hayatlarını sürdürmekte.

    Ayrıca baskı da görmüş olabilirler ama isyan etmeyi tercih etmemiş olabilirler. Bu da bir tercihtir.

    Hem İsyan etmek o kadar kötüyse kurtuluş savaşı'nın da bir isyan olduğunu hatırlatmak isterim. Mesela her önüne gelene terörist diyenlere mustafa kemal'in de bazıları için terörist görüldüğünü anımsatırım milli mücadele döneminde.

    Şimdi bu adamlara neyiniz eksik ? deniliyor. Bu adamlar hak talep etmeseler belki şu an kazanılan bu hakların hiç birisine sahip olmayabilirlerdi. Burada en büyük hatalar kurucu iradenin ve askerlerin bu topluma bakış açılarıdır.
  5. 5
    isyan etmek için ufak bir kıvılcım bekleyen lazlar ve çerkezleri harekete geçirebilecek question.
  6. 6
    cerkes aleminin iç dünyasına ve yaşayışına, nereden geldiğine hakim değilsen konuşma, yarım kalır.

    Çerkesler benim bildiğim (attığım değil) hiç öyle ne varsa eskiden kalan tarihe gömülmüştür kimliğimiz buna dahil dememiştir, diyen vardır ama içlerine bak, yemekleri, çocuk yetiştirmeleri vb. sürüyle çerkes yaşayışı, her bakımdan türk değillerdir. niye zorlansınlar? isyan meselesi değil türk olmaya zorlanmak mevzusu biraz, farkında olmadan yapılan. (bilerek elbette)

    ben evinde mal gibi çerkes dili konuşulurken bakarak büyümüş bir çocuğum, kimsenin kimliği, damağının tadı, hangi milletten olduğu, kabullendiği, kabullenmediği, çaktırmadan içselleştirdiğini öyle sakarya kafasıyla çözümleyemezsin.


    sen necisin dersen, ben kimseyim, dünya kadar önemsediğim, kan döküldükçe böbürlenen, ölümlerle yücelen bir toprak bütünlüğü bence yoktur.

    yani başkası yaşasın diye ölmekten, öldürmekten yana değilim.

    herkesin hakkını alamadığı bir dünyada olduğumuzu biliyorum. bu konuya değinmeyeceğim, sarhoşum.


    tanım- isyan kişilerin içindeyse bilemezsin, asıl mesele budur insanın nasıl hissettiği ve yaşamak istediği kimlik/kimliksizlik, isyan etsin etmesin yaşam hakkı sınırı tek sınırdır.

    **
  7. 7
    ben şahsen bir çerkes olarak asil beyaz tenim falan yüzünden bu ortadoğu coğrafyasına baya isyanlıyım. ama asimile olmuşuz işte babamın felan umru değil.
  8. 8
    Çerkesler devlet kadrolarında Osmanlı'nın son döneminden beri oldukça fazla görev almışlardır. Ayrıca Anadolu'ya sürgün sonucu geldiklerinden ötürü Türklere ve devlete karşı bir minnettarlıkları da var.
    Lazların ise büyük bir nüfusu yok zaten -bütün karadenizliler laz değil-. Artvin ve Rize'de nüfus olarak üstünler.
  9. 9
    lazlar müzikte kendilerini geliştirmişler müzik seven insanlar niye isyan etsin. adamlar gayet mutlu. çerkeslerin ise kadınları güzel. güzel bir eşiniz varsa nazi almanyası bile güllük gülistanlıktır.

    peki ya biz hiçbir etnik imtiyazı olmayan türkler neden isyan etmiyoruz? dünyanın en yüksek oranlı vergilerini ödediğimiz halde karşılığını sağlayacak bir yaşam konforuna erişemiyoruz.
  10. 10
    çünkü neden etsinler?