kayıt

dinini sen değil doğduğun coğrafya seçer

  1. 23
    Hayatın bir gerçeği. Elbette daha sonradan değişiklikler olur fakat çok çok nadir olur bunlar. Bunu kabul etmeyen de hıyardır..
  2. 22
    (bkz: coğrafya kederdir)
  3. 21
    Dinini doğduğun aile seçer en azından şimdiki nesile ve belli bi yaşa kadar
  4. 20
    her zaman dogru olmayan onerme. burada yasayan hristiyanlar, museviler var ama musluman olmuyolar. ya da hindistan'da yasayan bir musluman hindu olmuyor. neyse yani oyle seyler.
  5. 19
    herkes için olmasa da bir çok kişi gerçek olan durumdur.
  6. 18
    Doğru bir önerme, çoğunlukla.

    Dinlere iman eden milyonlarca insanın içinde, sorgulayıp imanda kalma veya farklı bir dine iman etme cesaretini gösterebilen insan sayısını orana vursak en fazla kaç çıkar? Müslüman coğrafyada doğanlar müslüman, hristiyan coğrafyada doğanlar hristiyan... oluyor.

    İşin aslına baksak olması gereken tabii ki dini kişinin seçmesi ve tam bir bilinçle yaşamasıdır ancak pratikte bunu ne kadar görebiliyoruz?

    Gerçekçi olmak gerek.
  7. 17
    Vahye dayalı inanışların hepsinin aynı coğrafyada doğduğunu es geçen tespittir.
  8. 16
    İlk seçim için doğru olan önerme. Sonradan din değiştirme ise farklı bir boyutudur işin.

    Suudi Arabistan'da müslüman bir ailede doğan bir bireyin , hindu olmasını beklemek mantıksız değil mi canlarım?

    Ya da ganj nehrinin yanında hindu bir ailede doğan kişinin musevi olmasını beklemek. Gördüğünüz gibi hepsi coğrafya ve aile etkeni.
  9. 15
    Niye şaşırıldığını anlamadığım durum. Gerçekten inanıyor musunuz o toz pembe bütün kitapları okuyup din seçme saçmalığına, din seçilmez iman edilir bir kere. Örneğin müslüman bir coğrafyada doğduysan müslüman olursun, kafana yatmazsa ateist olur yahut dine hiç mensup değilmiş gibi bir yaşam sürersin, adına müslüman derler. Olmadı mı? İslamla bulamadığın huzuru islam'dan uzakken de mi bulamadın? Heh, ara şimdi dinini oku şimdi Tevratını...

    Her çocuğa 10 tane dini teker teker tanıtmaya kalkarsak andavalız demektir. Durduk yere dur hele bütün dinleri öğreniyim dersek, çok boş vaktimiz var demektir...

    Bir müslüman tutup da çocuğuna başka dinleri de gösteriyorsa kendi imanını kontrol etsin...
  10. 14
    yüzyıllar önce mağarada kafayı sıyırmış bir şahsın söylemleri ve pek çok benzer yollarla ortaya çıkan yalanlar, etnisite gibi bir özellikle karıştırılmamalıdır.

  11. 13
    Akıl tutulması mı yaşıyorsunuz? Pek tabii haklı söylemdir.

    Hatta bir de şöyle bir söylem geliştirebiliriz; din mirastır.

    Küçük yaştan beri sadece müslümanlığı tanıyorsunuz. Daha kendi inandığı kitabı okumayanların incil, tevrat, zebur okuduğunu düşünüp, yok yok ben müslüman kalayım dediğini mi düşünüyorsunuz?

    Din gelenektir. Gelenekler de belirli coğrafyalarda özgüdür.

    Bile bile hayır deyip ladese tutuşmayın kendinizle.
  12. 12
    (bkz: coğrafya kaderdir)
  13. 11
    Yok böyle bir şey bayılıyorsunuz saçma sapan youtuberları ünlü yapmaya. Sorgulama kabiliyeti olan her birey zaten soruşturup öyle seçmeli dinini ya da bu konu hakkındaki görüşünü. Bu başlıktaki fikir de toplum için geçerli olabilir fakat bireysel olarak ele almak pek de doğru değil.
  14. 10
    Bir gerçek. Başka bir coğrafyada doğsam da araştırır müslüman olurdum yalanı var bir de. Sanki bu coğrafyada iken kuranı okumuşlar gibi :d.
    • Sanırım en mantıklı entry. Nicee tespit hocam.
  15. 9
    (bkz: din coğrafidir)
  16. 8
    Ay gotum.
    Herkes zaten böyle bi sosyolojik tespit derdinde
    Bi tespit yapayım fame olayim herkes bana sakso çeksin derdinde.
    Bunu söyleyen adam kuru tezektir.
    Beyni yoktur.
    Dusunmuyordur
  17. 7
    düşünmeyen insan söylemi. pek tabii insan kendisi seçer.
  18. 6
    bi şekilde kaderci anlayıştır.
  19. 5
    inancımı deizme yakın olma sebebidir.
  20. 4
    ingiliz, italyan, türk doğmak gibidir.

    yani nereliysen oralı oluyorsun. değiştirme şansın olmuyor. dinde aynı şekilde. kim neye inanıyorsa onun en iyisi ve en doğrusu olduğunu söyler. doğumdan ergenliği bitene kadar aynı dini savunan ve o dini öğreten bir aileden yetiştiği için o dine mensup olacak.

    dünyada terörü sadece müslümanların yaptığına inanan milyarlarca insan var. kalkıp da bir hristiyan lan en iyisi buymuş en doğrusu müslümanlıkmış demesi çok ama çok zor. hristiyan olsaydık biz gene aynı şeyleri söylüyorduk emin olun.

    benim mantığımda burada takılıyor. allah hepimizi yaratıyor ve farklı coğrafyalarda yaratıyor. yani kimin musevi kimin müslüman olacağı belli. buna rağmen müslüman olmayan cehenneme gider deniyor. çözemiyorum ve galiba çözemeyeceğim.
  21. 3
    yanlış bir önermedir. din birey ile inandığı varlık arasındayken kişi kendi dinini seçmekte özgür olmakla birlikte günümüzde hangi taşı kaldırsanız altından bilgi çıktığını göz önüne aldığımızda her şeyin daha da kolaylaştığı açıktır. dinini anan baban seçer demek yerine ben kendi fikrimi,inancımı karşımdakine kabul ettirecek (saygı duyması anlamında, empoze etmek anlamında değil) kadar özgüvene sahip değilim demek daha doğru olur.

    islami açıdan bakarsak da kişi islam inancını kendisi kabul etmiş değil de başkasının zoruyla kabul etmiş ise zaten müslüman olarak değerlendirilmesi pek akıl karı değil(hoş kimsenin müslümanlığını sorgulamak başka bir müslümana düşmez, sadece mantığı bu işin). eşyanın tabiatına aykırı." sizin dininiz size, benim dinim bana " denmiştir. her ne kadar günümüz süper müslüman tayfa insanlara dini inancı empoze etmeyi iyi bir şey zannetse de öyle değil. zaten kuranı okuyup sonrasında müslüman diye geçinen ülkelere bakan insan şoka giriyor.
  22. 2
    (bkz: adam haklı beyler )
  23. 1
    doğru bir önermedir. ancak daha zoru ana babaya rağmen din değiştirmektedir, toplum baskısına rağmen. o yüzden son kutsi din olan müslümanlığa hristiyan ya da yahudi olsam geçmeyeceğimi çok net biliyorum.