kayıt

bayan

  1. 1
    (bkz: kadın)
  2. 2
    bayan sözcüğü iticidir efendim. 12 yaşından sonra her dişi kadındır. bunun evreleri vardır o ayrı! genç kadın, orta yaşlı kadın, ihtiyar kadın... kadın kız ayrımının yapıldığı ve kadınları belirli bir kalıba sokma çabamız oldu bitti vardır türk milleti olarak. kadın baymaz efendim hayat verir!
  3. 3
    (bkz: biz kimseyi baymıyoruz )
  4. 4
    kadını avrupa'daki gibi evliliğe ya da bekarete göre sınıflandırmak istemeyenlerin kullandığı bir sözcüktür... alt anlam aramak, korkaklıkla suçlamak saçmadır zira;

    insan kendini hissettiği yaştadır efendim... dolayısıyla her yaşta insan kendini bir delikanlı ya da genç kız gibi hissedebilir... ancak bunu söyleyince içindeki alt anlamlar yüzünden komik duruma düşer... genç kızlığımda şunu şunu yaptım diyen çok büyüğümüzü duyumuşdur ancak kelime içerdiği diğer bütün anlamlar nedeniyle saçma olur... sadece bekaret olarak düşünme bir kızın 7 yaşında olabileceği ihtimali de var, genç kız derken bunun daha ne kadar küçüleceği de saçmalıktır... 40 yaşındaki biri kızım dese oturup yargılarsınız bu yaşa kadar evlenmedi mi diye?

    işte bunların hepsinden bir yana anlamı olması nedeniyle bayan kullanımı güzeldir... karşı tarafı da yüceltir bana göre zira bir cinsin cinsiyetinin sorgulanmadan söylenmesi on numara beş yıldız bir harekettir...

    durum bir erkek için böyledir bayanlar kendileri için ne denmesini isterse onu deriz...diyecek bir şey yok...
  5. 5
    sosyal hayatta ismi bilinmeyen, tanınmayan hatun kişilere hitap edilirken kullanılan bir sözcük.

    teyze mi denmeli. verilecek tepkiyi bir düşünün.
    yoksa abla mı denmeli.
    yenge uygun mu?

    hey kadın bakar mısınız, cüzdanınızı düşürdünüz.

    bu mu istenen?

    (bkz: ne diyem mahmut mu diyem)

    tabi ki ya bayan denilecek ya da hanımefendi.

    tercihim hanımefendi olsa da kısalığı ve kolay telaffuzu sayesinde bayan hep daha yaygın kullanılacaktır.
  6. 6
    ismet inönü zamanında man-women ikilemesinin türkçeye bay-bayan olarak araklanması yüzünden türk insanının kadınlara hitap şeklini mahvetmiştir.
    kadın dersin ben kadınmıyım kızım der. bayan dersin(ki hiç önermem) ben baymıyorum der. hatun dersin ben hatun değilim der.
    ulan size bi şekilde hitap etmemiz lazım bi itiraz etmeyin ya. sen bana adam da desen çocuk da desen herif de desen ben hiç tribe girmiyorum. ne olduğumu nasılsa görürsün iletişim devam ettiği taktirde. ne kasıyonuz kendinizi bi rahat olun artık aşalım şu mevzuları. daha gidecek çok yolumuz var güzel yarim.
  7. 7
    cins-i latifi tarif ederken bu hitabı kullananı ıslak meşe odunu ile terbiye ettikten sonra tırnaklarından ayırmak gelmiyor değil içimden gurup vakitlerinde.

    tanım: bayıltıcı niteliği haiz olan şey.
  8. 8
    (bkz: bayan değil kadın)

    Kadınların isim ve soy isimlerinin başına gelen saygı sözcüğüdür.

    Hitap şekli olarak kullananlar da var. İsim ve/ya da soy isimle kombine edip kullanıyorsanız amenna. Ama Yalın biçimde hitabette kullanırsanız hoş değil bir hanımefendi demek dururken.

    Kibar görünmek için (!) Unvan belirtme yahut hitabet amacı gütmeden kadından bahsederken bayan diyenler de var. Bayan herhangi bir cinsiyet belirtmiyor arkadaşlar, yapmayın lütfen.
    En basitinden sözlüğün bay yazarları şeklinde bir ifade kullansak az çok garibinize gider. 'Erkek dururken bay ne?' Gibi.

    Zihninizdeki kız mıdır kadın mıdır bilemem tarzı tabuları bir kenara bırakın.

    Kadın kadındır. Bayan diye bir şey yok.
  9. 9
    (bkz: ne diyem mahmut mu diyem)
  10. 10
    (bkz: girmeyin tuvalete kızlar)
  11. 11
    Çorum ili Bayat ilçesine bağlı bir köy.
  12. 12
    sürekli yer verilen insan cinsi. otobüste, atm'de, lokantada bayan gelmişse bitmiştir. yer açılır muhakkak. çünkü o bir bayandır. güldür ma çiçektir.
  13. 13
    (bkz: hatunum de bana)
  14. 14
    ne diyeceğiz bu varlıklara bir türlü çözemedim arkadaş "kadın" dersin kaba olur "bayan" dersin kaba olur. ne diyem mahmut mu diyem ?
  15. 15
    sınıf farklılıklarını yıkmak için kaldırılan lakap ve ünvanların yerine getirilen hitap biçimi imiş. atatürk döneminde 1934 yılında uygulamaya konulmuş. adın ardına değil önüne getirilmek şartı koşulmuş. galiba o dönemden bugüne bir anlam kayması mevcut.

    twitter.com/...

    neyse ben pimi çektim birileri elbet bayan değil kadın der. *
    • Sen bu pimi çekme konusunda ustasın zaten. Agsgss
    • önceki istemeden olmuştu sdfasdfds
    • O gün sana da üzüldüm ama kavga ederken yazık siyah kırmızı'ya durmadan bildirim gidiyor diye düşündüm shsjajaj
    • oo ne diyorsun sabaha kadar bildirim yağdı. en sonunda yeter temalı bir şeyler yazmıştım galiba :D
  16. 16
    (bkz: Bayan demeye özgürlük)
  17. 17
    Bayan ne ya sensin bayan.
  18. 18
    kullanılması gereken sıfat. feminist fetöcülerin oyununa gelmeyelim arkadaşlar.
    (bkz: çiçek babandır kadın bayandır)
  19. 19
    zengin anlamına gelen moğolca kökenli sözcüktür.

    (bkz: bayan han)
  20. 20
    (bkz: kadın)
  21. 21
    feministlerin kızdığı kelime.
    (bkz: bayan değil kadın)
    (bkz: bayan baydan türemiştir diyen feminist)
  22. 22
    moğolistan'ın bir ilçesi.
  23. 23
    her konuda fikir beyan edebilen cinsi.

    kadınlar insandır biz insan oğlu.
    (bkz: neşet ertaş)

    bayandio.com/...
  24. 24
    kullanan kişiler genelde muhafazakar kesimden o sebeple çok şeyyetmemek lazım...
  25. 25
    bu kelimenin neden tartışıldığını hiç anlamıyorum ben ya. şimdi sanıyorsunuz ki, kadınların "bayan" kelimesine karşı olan duyarlarına anlam veremediğimi anlatacağım ama hayır tam tersi, bu duyarın doğruluğunun ya da yanlışlığının tartışılmasına anlam veremiyorum ben.

    açıkçası toplumsal bir mevzuya dönen bu kelimenin ısrarlı bir şekilde kullanımının devam etmesinde ve bunun etrafına bir mantık çerçevesi yerleştirme çabasının altında belli ki bir inatlaşma yatıyor. bu inatlaşmayı da sanki inceden bir kutuplaşma, bir iktidarını kaybetmeme çabası gibi yorumlayabiliriz. çünkü bireye indirgendiğinde belki koltuğun yerini değiştirmekten daha basit olan bir değişimin mantıksızlığını yıllarca tartışmanın altında belli ki masumiyet yatmıyor.

    bir de "zenci" kelimesi için bunu yapıyoruz. burada da ısrarlı bir şekilde "zenci" kelimesinin bizim topraklarımızda bir ırkçılık ifadesi olmadığını anlatmaya çabalıyoruz. neden ki? yani hadi bu kelimeyi "siyahi" olarak değiştirdiğimiz anda, aslında bugüne kadar "zenci" kelimesi ile ırkçılığa göz kırptığımızı kabul ettiğimiz algısından korkuluyor diyelim. ancak yine de "zenci" kelimesinde ısrar ederek aslında siyahilere gereksiz bir zorlama yapıldığını görmek zor değil. geçişi yap ve bütün dertlerden kurtul. çünkü mevzudaki özne sen değilsin, manasız bir bencillikten başka bir şey değil bu zorlama.

    birileri böyle bir şey istiyor. taş attım da kolum mu yoruldu amk :D değiştir gitsin ya, bir şey kaybetmezsin. sanki her salatalığım var diyene tarihsel doğrularla ilerliyodun.