kayıt

osmanlı imparatorluğu

  1. 1
    osman bey tarafından bilecik ili söğüt ilçesinde kurulan türk devleti.6 yüzyıl dünya üzerinde hakim devletlerden birisi olmuştur.
  2. 2
    resmi olarak 1299-1922 yılları arasında var olmuş türk devleti.

    devletin devamını sağlamak ve iç çekişmeleri önlemek adına yabancı kadınlarla evlenme, her evlilikte türk kanının yarıya inmesi, anadolu'daki türklerden oluşturulan tımarlı ordunun, hanedanı tehdit edebileceği düşüncesiyle devşirme sisteminin kurulup, hiçbir türk aşiretiyle bağı olmayan yabancı çocukların yetiştirilip asker yapılmasıyla yeniçeri ocağının kurulması, yine hanedana tehdit olabileceği düşüncesiyle devlet işlerindeki yüksek görevlere enderunda eğitilmiş yabancı, devşirme yöneticilerin getirilmesi gibi uygulamalar bir süre sonra devlet içinde yaşayan çeşitli milletten -ki o zamanlarda milliyetçilik düşüncesi henüz olmasa bile gayrimüslimlere sağlanan ibadet ve din özgürlüğü bu kişilerin dinlerini muhafaza etmelerine ve dolayısıyla milletlerinin belli olmasına neden olmuştur- insan arasında maddi-manevi ayrım yaratmıştır.
  3. 3
    türk devleti olmayan devlet. pek çok milleti bünyesinde barındırdığı için türk devleti denilemez. osmanlı türke değer vermezdi kızılbaş katliamları onbinlerce türkün katledilmesi buna en büyük kanıttır. bünyesindeki milletler fransız ihtilali etkisiyle kendi devletlerini kurarak osmanlıdan kopmuştur ve türkiye cumhuriyeti de osmanlıdan kurtulup bağımsızlığını kazanan devletlerden biridir.
  4. 4
    dünyada 623 sene ile hüküm sürmüş büyük devletlerden. günümüzde filmlerde abartılmıştır.
  5. 5
    çok uzun süre tek hanedanlıkla yönetilmiş ender devlet. çandarlı ailesini saf dışı bırakan ve yönetimde devşirmeleri etkin kılan fatih sayesinde tek hanedanlık pekiştirilmiştir. buna rağmen osmanlı, devşirmelerin yararından çok zararını görmüştür. öyleki her başı sıkışan devşirme devlet adamı padişah aleyhinde yeniçerilerle işbirliği yaparak merkezi otoriteyi sarsmıştır.
  6. 6
    kanuni'nin oğlu 2. selim'den sonra çok bozan imparatorluk. her ne kadar yapılan dizilerde kanuni ülkeyi batırmış dense de gayet iyi yönetmiştir ülkeyi. bu batışın sebebi fransızlara verilen kapitilasyonlardır. bu kapitilasyonlar kanuni ölene kadardır. ancak 2. selim uzatmayı tercih etmiştir. 2. murad da uzatınca fransızlar prim yapmıştır. sanayi devrimi falan derken de avrupa ekonomisi osmanlıyı sollamıştır.

  7. 7
    belli bir dönem, dünyaya kas gücü hakimken büyük bir alanda hakimiyet kurmuştur fakat dünyaya beyin hakim olmaya başladığında yıkılmak zorunda kalmış bir imparatorluktur.
    padişahlarının tek şansı sperm halindeyken babasın padişah olmasıdır.

    ulan ben bu insanları anlamıyorum sen neden osmanlı'ya geri dönmek istersin ki ?
    senin ataların köylü parçasıydı,padişah haremde hatunlarla yatarken.
    sen doğarken birey olarak doğuyorsun hiçbir devlete,dine,topluluğa veya bir padişaha ait değilsin.
    neyse ki o kötü dönemleri dünya atlattı ve bir sonraki aşama tek dünya devleti olacaktır.
  8. 8
    Balkan Savaşları'nda öyle bir acziyete düşülüp üçgenin iç açılarını bilmeyen adamların miralay yapıldığı rivayet edilir. Bu yüzdendir ki askerdeki moralsizlik, komutanlardaki bilgisizlik Edirne'nin kaybedilişine, Bulgar ordusunun Çatalca'ya gelmesine neden olmuştur. Yani, abecenin değişimi ile kaybedilmiş bir bilim yoktur. Hatta benim 1930 doğumlu babaannem okuma bilmiyorsa, 1928'li dedem ise okuma yazmayı askerde öğrendiyse baş sorumlu ne yazık ki Osmanlı'dır.

    Bunların haricinde kişisel görüşüm bu devletin yaşaması yönündedir. Yaşamaktan bahsettiğim sembolik. Örneğin Haliç'te padişahın yönettiği "Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye" iyi durmaz mıydı sözlük? Hala sarayda yaşayan bir sultan, devriye gezen askerler, ucu göklere bakan yatağanlar, bedestenler... Sanırım bunun adı Osmanlı romantizmi.
  9. 9
    osmanlı genişlediği toprakları gayet de güzel sömürmüştür hiç de öyle insani bir tavır takınmamıştır bunu yaparken. sonuçta işgal ettiği balkan topraklarında güzel bulduğu kızları cariye, kuvvetli bulduğu gençleri de devşirip yeniçeri yapan kendi çıkarları için ölüme süren bir devletten bahsediyoruz. ayrıyeten osmanlı hiç de öyle zannedildiği gibi ırkı,milleti için savaşmamıştır sömürebilmek,güçlenebilmek varlığını devam ettirmek için savaşmıştır hatta pek çok türkü de gayet güzel katletmiştir,hatta bir dönem osmanlı'da türk kelimesi hakaret amaçlı olarak kaba saba,cahil insan anlamında kullanılmıştır. bilimsel anlamda da dünyaya pek de büyük katkılarının olduğu söylenemez romalılar gibi yunanlılar gibi pek çok bilimin temellerini atan uygarlıklardan değil tek bildiği kan dökerek genişlemek ve sömürmek olan osmanlı'dan bahsediyoruz sonuçta. Gücü ve ihtişamı haksız yere abartılan bir devlet eskisidir.
  10. 10
    Adam gibi adamdır. Sömürmüş falan derler helali hoş olsun. Analarını sikmediklerine dua etsinler.
  11. 11
    Şu Osmanlıyı övmekten vazgeçin siz padişah torunu değilsiniz eğer o dönemde yaşasaydınız kusura bakmayın astığı astık,kestiği kestik,iktidar için kardeşlerini katleden Türklük bilincini kaybetmiş psikopatların elinde zulüm görecektiniz
  12. 12
    Övmeyi hemen bıraktığım imparatorluk. Pis osmanlı cıs osmanlı. Dengin imparatorluklar gittiği yerlere gül dağıtırken yakıştı mı sana bu hareketler. Gerçekten bir acaipsin osmanlı.
  13. 13
    Dengi imparatorlukların gittiği yere gül savurduğunu söyleyen olmadı. Osmanlı çok hoşgörülüydü şöyle büyüktü,böyle müthişti diye saçmalıklar duyuyorum. Hoşgörülü adamlar onca Alevi Türkmen'i kuyulara atıp üstlerine beton dökmek suretiyle öldürdüler,taht için kardeşlerini dahi katlettiler,diğerleri ne denli zalimse Osmanlı'da kuvvetli olduğu dönemde o denli zalimdi bunu söylüyorum sadece.En azından diğerleri iyi kötü hatırı sayılır kültürel ve bilimsel bir miras bıraktı Osmanlı ne bıraktı bizlere borçlarından başka?
  14. 14
    öncelikle cihan devleti olma hedefi ile var olan bir imparatorluktur.

    imparatorlukların doğasında var olan insan ve diğer kaynakların kullanımı aşırı derecedir.

    ancak devşirirdi asardı keserdi olayı gereksiz eleştiri.

    devşirmeden önce ;

    ailenin tek çocuğu varsa devşirilmezdi.
    devşirme için ailenin rızası aranırdı.
    ailenin veya çocuğun yüz kızartıcı suçları varsa devşirilmezdi.

    türkleri katletti, alevileri kesti attı olayı ise yavuz döneminde devlete karşı şah ismail'e yandaş olanlara karşı olmuştur ki devlete daha doğrusu otoriteye ihanetin azap dolu olmadığı ilk çağ-orta çağ-yeni çağ devleti gösteremezsiniz.

    kaldı ki imparatorluklar her zaman aşırı olmuştur. genişlemekle eleştiriyorsunuz. roma'ya, iskender'e, hunlar'a bakın adamlar genişlemek için varlar çünkü imparatorluk adı üstünde mk.

    türklük bilinci olmadığı kabul, bilim eseri vermediği kısmen kabul. kardeş katlı çok haklı kabül.

    hoşgörü olayında diğer imparorluklara fark atar.

    dönemi dönem koşullarına göre değerlendiriniz.
  15. 15
    Genişlemekle değil tek derdinin genişlemek olmasıyla, bilimde ve kültürde geri kalmasıyla eleştirdiğim devlettir.Roma genişlerken kültürü ve bilimi de yaydı,İskender bir doğu ve batı sentezi kurmaya çalıştı,Hunlar genişlerken bir yandan da kimliklerini olabildiğince korumaya çalıştılar aynı şeyi Osmanlı için söyleyemeyiz.
  16. 16
    afedersiniz ama biraz götçülük vardır.
    imgim.com/...

    sen şanlı ecdad diye diye kendini heder et ecdadın gitsin götçü çıksın, bu zulüm arşı titretir be kardeşim :(


  17. 17
    (bkz: ımmmm kaos)

    dostoyevski'nin amk tolstoy adamdır diyen amca gibi aksjaksjakk...
  18. 18
    bilime ilime önem vermiş bir devlettir. fatih sultan mehmet istanbul'u fethettiğinde yaptığı ilk işlerden biri bilim adamlarını, sanatçıları vs. istanbul'a davet etmek oldu.

    ayrıca bilime verdiği önem kazandığı savaşlardan da bellidir. bir ordu savaşta güçlü olmak istiyorsa silahlarının güçlü ve çağa ayak uyduran son teknoloji olması gerekir. osmanlı o zamanlar kimsede olmadığı kadar büyük topları vardı. en basitinden bir ok bile diğer ordulardaki oklardan kaliteliydi. bilime önem vermeyen bir devlet böyle silahlar yapamaz.

    ayrıca gayet de hoşgörülü bir devlettir. gittiği yerlerde kimsenin dinine, kültürüne karışmamıştır.

    kardeş katli ilk bakışta tuhaf görünse de, devletin geleceği söz konusu olduğundan mantıklı bir şeydir. bir devlette çift başlılık olursa ne bir otorite kalır ne de başka bir şey. senin iyiliğini istemeyen devletlerin de bu durumdan yararlanmaması için hiçbir sebep yoktur.
  19. 19
    Osmanlı döneminde Fatih'ten sonra bilime gereken önem verilmemiş hatta Kanuni fen bilimlerini medreselerden kaldırınca Osmanlı yavaş yavaş teknolojide geri kalmaya ve yenilmeye başlamıştır ve çağa uyum sağlayamamıştır yıkılmasının sebeplerinden biri de budur.
  20. 20
    günümüzü etkileyen en büyük hatası, hakimiyeti altına aldığı coğrafyalarda üst kültür ve kimlik oluşturamamış olması olan imparatorluk.
    bakıyorsunuz, ispanya, porkekiz hatta fransa bile gittiği ülkelere önce dilini götürmüş. dil kültür demektir, kimlik demektir. bu ülkelerin 50-300 sene kaldıkları ülkelerin dilleri bugün ispanyolca, portekizce, fransızca. büyük britanya imparatorluğunun ingilizcesinden bahsetmedim bile. bugün ceddimiz ceddimiz dediklerimiz azıcık akıllı davransalardı, 500 sene hükmetmekle övündüğümüz balkanlar ve doğu avrupa, ortadoğu ve kuzey afrika'da maksimum %1-2 düzeyinde değil %80'ler düzeyinde türkçe konuşuluyor olurdu.
  21. 21
    İmparatorluk hüviyeti kazandıktan sonra Türk devleti falan değildir.Zira imparatorluğun milleti olmaz. İmparatorluk bir üst kimlik yaratır ve bu kimlikle hükmeder.Mesela Romalı kavramı buna örnektir. Osmanlı'da Osmanlılık üst kimlik olmuştur.Lakin milliyetçilik akımı ortaya çıkınca bu sistem işlemeyecek hale gelmiş doğal olarak imparatorluklar çağı bitmiştir.Anadolu Türk Tarihi'nde, Türk devleti olarak nitelendirilebilecek bir devlet arıyorsanız bu Anadolu Selçuklu Devleti'dir.
  22. 22
    gelişme döneminde, avrupa'nın akıllı devletleri ağırlığı avrupa'ya değil de keşfettikleri ve açılmaya çalıştıkları amerika, uzak asya, güney afrika gibi kıtalara verdiği için gelişimi bu kadar süratli olmuştur.
  23. 23
    sanayisinin olmamasının sanılanın aksine bizi mutlu etmesi gereken imparatorluk. doğru düzgün bir sanayinin olmaması iç göçü engellemiş, bu da anadolu'nun arap dolmasını engellemiştir. ırkçı bir söylemde bulunmuyorum, araplar dolsaydı homojen bir devlet olmamız mümkün değildi (ki zaten Türkiye'de şu anda homojen olmamanın sıkıntılarını yaşıyor)

    eğer ki bir osmanlı sanayisi gelişseydi muhtemeldir ki istanbul ve çevresine toplanacaktı (hadi daha da genişletelim, ege+marmara diyelim). eğer ki batılı devletler gibi sanayi = iş gibi denklemler kuracaksak türkiye'nin sonraları yaşadığı doğu'dan batı'ya göçü; osmanlı'da anadolu'nun güneyinden anadolu'ya olacak şekilde görecektik.
  24. 24
    Osmanlı'nın Dönemleri

    Kuruluş
    Yükseliş
    Duraklama
    Gerileme
    Dağılma
    Saçmalama (Yeni)
  25. 25
    devlet-i 'aliyye-i osmâniye diye geçer kayıtlarda.

    yabancılarsa türk devleti derler. l'empire ottoman.