kayıt

çeçen

  1. 1
    kuzey kafkasya kavimlerinden biri.
  2. 2
    kafkasya’nın kuzeydoğu kesiminde, sunja ve argun ırmakları civarında yaşayan yerli kafkasya halkı. 
    çeçenler genetik olarak savaşçı ruhludur. 
    çeçenlerin milli karakteri üzerine çok şey söylenir. bütün dağ halklarında olduğu gibi onların yapısında da coğrafi muhitin, sert iklimin tesirinden söz edilir. çeçenler psikolojik açıdan melankolik sınıfa dahil edilirler. bu sayılarının az, topraklarının küçük olmasından; asırlar boyunca yabancıların işgaline karşı mücadele etmelerinden, büyük devletler kuramayışlarından kaynaklanır.
    melankolik olmalarının ikinci sebebi ise, çeçen milli karakterinin bir özelliği olan "ciddiyet"tir. çeçenler hiçbir zaman yüksek sesle konuşmaz, yerli yersiz gülmezler. laubali ve bayağı davranışlardan uzaktırlar. çeçenler çok terbiyeli bir millettir. konuşurken yabancıların, özellikle başka bir milletten olanın gözünün içine bakmazlar. cevapları ve soruları kısa ve açıktır. şartları nasıl olursa olsun muhtaçlara ve düşkünlere yardım elini uzatırlar. doğru sözlü ve dürüsttürler. yalan konuşmak onlar için ölümden de beterdir. verdikleri sözü mutlaka yerine getirirler. vefa ve sadakat duyguları son derece gelişmiştir. aynı zamanda temiz kalpli ve saftırlar.
    kolaylıkla yalan ve hile tuzağına düşebilirler. ancak kandırıldıklarını anlayınca deliye dönerler. hileyi bağışlamazlar. her konuda kin tutmazlar ama aynı zamanda öçlerinden korkmak gerekir.
    misafirperverlikleri dillere destandır. evlerinde misafir olan bir kimsenin bir şeyi beğendiğini hissederlerse değeri ne olursa olsun onu misafire bağışlarlar. çeçenler'in yiğitliği, mertliği hakkında konuşmak ise yersizdir. onları mahvetmek mümkündür, ancak itaat altına almak zordur.
    kısacası çeçenler karakter itibarıyla çok seçkin bir millettir. korkup çekinmenin, riya ve hilenin ne olduğunu bilmezler. vatanperverlikleri ise dillere destandır. dünya buna şahittir.

    ***
    azerbaycan'ın başkenti bakü'de yayınlanan hak gazetesi'nin 2 ekim 1996 tarihli sayısında çeçenlerin karakteristik özellikleri adlı yazıdan alıntıdır.
  3. 3
    Kuzey Kafkasya halklarından biridir. Kuzey Kafkasyanın genelde doğu kesimlerinde yaşarlar.
  4. 4
    dövüs sporlarında basarili müslüman kavim.