kayıt

zengin mutfağı

  1. 1
    dün izleme fırsatı yakaladığım güzel tiyatro oyunu. "Cumhuriyet tarihinde görülmüş en büyük işçi hareketi olan 15-16 Haziran 1970 olaylarının zengin bir ailenin mutfağına yansıması." denilmekte özet olarak. eser vasif öngören'e ait, filmi de çekilmiş.

    seyirci oldukça kalabalıktı. amfi tiyatro dizaynında olduğu için, en arkada muazzam bir açıdan izledik. tek sıkıntı sesin bazen çok az duyulması idi.

    oyunun dram-komedi türünde olduğu belirtiliyor. şener şen ustanın oyunculuğuna şahit olmak zaten başlı başına bir heyecan. maşallah 77 yaşında olmasına rağmen oradan oraya koşuyor, merdivenlere çıkıyor. genç oyuncular da oldukça başarılıydı. hele selim rolündeki arkadaş... muazzam karakter değişimi oldu oyun içerisinde.

    oyunda tek mekan var: zengin iş adamı kerim bey'in konağının mutfağı. oyunda, kapitalizm-işveren-işçi sarmalını göndermelerle, metaforlarla iyi işlemişler. misal kerim bey'in köpeği mevzusu harikaydı. lütfü usta'nın* "yine de şahlanıyor aman"ı söylemesine çok güldüm. pek tepki gelmedi oyunda buna ama ince bir gönderme sayılır bence.

    yine mutfak dekorunu çok başarılı buldum. yeşilçam'a gitmiş gibi oldum. velhasıl güzel bir oyundu... dünya gözüyle şener şen ustayı seyretme imkanı buldum.
  2. 2
    Başrolünde Şener Şen'in olduğu 1988 yapımı film.