kayıt

ışık hızı

  1. 1
    ışığın boşlukta, bir noktadan diğerine aldığı yol bölü zaman. saniyede 300 bin km tam olarak: 299,792,458

    uzak mesafeler için zaman birimi gibi de kullanılıyor mesela şu gezegen 10 bin ışık yılı uzaklıkta diye. o gezegenden biri bize bir hop çekse, 10 bin yıl sonra haberimiz olur yani.
  2. 2
    yaklaşık 0.31 parsektir.
  3. 3
    (bkz: ışınlanma hızı)
  4. 4
    (bkz: yaran yanlış okumalar)

    (bkz: taşak kızı)
  5. 5
    www.sabah.com.tr/...
  6. 6
    Bir kızın yolda karşılaştığı güzel kızda kusur bulma hızına tekabül eder.
  7. 7
    vakum ortamlardaki ışık hızı, latince celeritas* kelimesinden gelen c harfi ile gösterilir.
  8. 8
    pbs.twimg.com/...
  9. 9
    insanoğlunun ulaşmayı hedeflediği hız sınırı. yani bir saniyede 299,792,458 metre gidilmek isteniyor. literatüre göre maksimum hız budur. üstüne çıkılamaz.

    şu an için bir mucize gerekiyor bunun için. sihirli bir dokunuş.. tahmini 1 milyon yıl içinde ulaşılacak hızdır. 500.000 kuşak torunlarımız bile göremeyebilir.
  10. 10
    Ulaşılabilecek maksimum hız olduğu düşünülen hız.

    Bunun sebebi şudur:

    10km/h hızla giden bir araçtan ileri doğru 10 km/h hızla fırlatılan bir cisimin hızı 20km/h olurken. Aynı araçtan ileri doğru ışık fırlattığınızda ışığın hızı değişmemekte ve sabit kalmaktadır. Araç istediği kadar hızlanıp yavaşlasın, ışık hedefe hep aynı hızla çarpar.

    Bu sebepten dolayı ışığın hızı evrende ulaşılabilecek maksimum hızdır deniliyor.

    Yani ışığı geri doğru attığınızda da herhangi bir yavaşlama olmaması, ışığın evren müsade etse, çok daha yüksek hızlara ulaşabileceğini gösterir.
  11. 11
    bize oldukça sınırlı görünen hız sınırı. çünkü affedersiniz ama kimsenin iki yıldız göreyim diye bir milyon yıl yol çekecek hali yok. ama neden ki?

    yani belki de ışık hızı çok düşük ve yetersiz bir sınır değildir, belki de biz az yaşıyoruzdur? eşit olmayan iki çubuğu eşitlemek için birine ekleme yapmaya gerek yok, diğerini kısaltsan da olur. belki hızla uğraşacağımıza on yıllarla kısıtlı zaman algımızı genişletmeyi düşünsek daha mantıklı olabilir. tabi bu belki de binlerce yıl sonra anca ulaşılacak bir yapı hem teknik hem biyolojik hem de kültürel olarak uzun süre on yıllara bağlı kalacağız. ama belki de ışık hızını aşmayı keşfetmek yerine milyon yılı farklı algılarsak ışık hızı o kadar da kısıtlı gelmez bir yerden bir yere gitmek için.
  12. 12
    İnsanlığın bu hıza ulaştığı gün dünyanın değişeceği gündür.
  13. 13
    insanlığın ulaşmaya çalıştığı hız. düşünülüyor ki bu hız son seviyedir, bundan daha ileriye gidilemez. ancak yine düşünülüyor ki bu hıza ulaşıldıktan sonra bu hızla hareket edecek olan şeyler zamanda kırılma yaşayabilir. bir anda kendisini paralel evrenlerde bulabilir falan. garip konular azizim.
  14. 14
    dünyayı bir simülasyon varsayarsak.
    bu simülasyonun fps'sidir.
    yani
    aşamazsın gardaş. ekran kartı yanar.
  15. 15
    albert einsteinın genel görelilik kuramından kaynaklı olarak aşamayacağımız hız bariyeridir. izafiyet teorisinde de meşhur e=mc^2 formülüyle yine burayı işaret eder einstein. öte yandan bu formül hiroşima ve nagazakiyi yok eden atom bombalarının çalışma prensiplerinin temelini oluşturmaktadır.