kayıt

üniversiteye gideceklere tavsiyeler

  1. 148
    üniversiteyi iş bulma kurumu zannedenlerden olmayın.
    üniversiteyi iş bulma kurumu zannedenlerin tavsiyelerine uyarken tekrar tekrar düşünün.

    üniversite bilim yuvasıdır:

    - çevreniz bunu böyle algılamıyorsa, çevrenizin algısı bozuktur.
    - Bulunduğunuz üniversite bunu böyle algılamıyorsa üniversiteniz, kendi kuruluş amacından sapmıştır demektir.
    - eğitim aldığınız akademisyenler bunu böyle algılamıyor veya bunu size sunamıyorsa kendileri sahiplendiği mesleğe ihanet içerisindedir.

    demem o ki, insanların vizyonu kendi yaşam çemberiyle kısıtlıdır. Bir insan 20 yaşında bir şeyi becerememiş ise tüm 20 yaşındakilerin de onu beceremeyeceğini düşünmeye meyillidir. İnsanların ne düşünüp düşünmediği veyahut insanların bir şeyi yapmıyor/yapamıyor olması sizi etkilememeli. Gerçeğin farkında olmak sizin tercihinize bağlı.

    Ne diyorsun neset ? Daha açık olsana:

    eem 2.sınıfta başka bir şehirde ki üniversiteden 2 öğrenci birkaç dersimize geliyordu dekanlık izniyle. meraklanıp bu öğrencilere niye buraya derse geliyorsunuz diye sorduğumda ise, kendileri bu dersi kendi üniversitelerinde ki hocanın iyi anlatamadığını, konuyla ilgili bilgisini yeterli görmediklerini söylediler. çözümü ise istedikleri üniversitenin dekanından izin alıp misafir öğrenci olmakta bulduklarını belirttiler.

    ilimi arıyorsan, ilmi bulursun. üniversite ilim için var size ekmek sunmak için veya size meslek kazandırmak için değil. imrenerek söz ettiğiniz/okuduğunuz bilim adamları çalışmalarını ekmek kazanmak için veya iş bulmak için yapmıyor.

    sapla samanı karıştıranlardan olmayın.

    bonus:

    birxsozluk.com...

    yukarıda ekşi sözlük içerisinde elon musk başlığının en çok favori alan girdisi bulunuyor. girdinin sahibi elon musk' ı ajan olmakla suçluyor. argümanı ise 20 yaşında gencecik bir insanın bir şeyler başarması.

    iyi analiz edin, girdi sahibinin dediklerinin doğru veya yanlış olmasının hiçbir önemi yok. önemli olan girdi sahibinin elinde ki tek somut argümanın elon musk'ın 20 yaşında bir şeyler başarmış olması.

    20 yaşında uçkur delisi bir tiplemenin, 20 yaşında ki herkesi öyle sanması doğaldır. hangi tarafda olacağınıza iyi karar verin.

    edit: imla, ekleme/çıkarma.
  2. 149
    liseden yeni fırlamışlara, bir-iki sene daha iyi hazırlanmış gençlere, üniversite havası solumuşlardan nasihatler ve uyarılardır.

    istemediğiniz, zevk alamayacağınız bir bölümü tercih etmeyin!
    iş imkanlarına bakıp, beceremeyeceğiniz ve daha sonradan pişman olacağınız tercihler yapmayın.

    içinizde arkeoloji aşkı yoksa, arkeoloji bölümünden uzak durun. yeteri kadar boş beleş adam var zaten. ben arkeoloji öğrencisi olduğum için arkeoloji üzerine yazacağım biraz.

    arkeoloji; (#32923)
    arkeolog; (#74410)

    arkeoloji, her insanın hayal ettiği, keşke ben de bir arkeolog olsam da maceradan maceraya koşsam dediği bir alan. indiana jones izleyip arkeolog olmaya karar veren insanlarla dolu. ehe. bitmeyen ve bitmeyecek olan ben de arkeolog olmak istiyordum cümleleri yankılanmakta temeli yeni atılmış, sıvasına geçilmemiş duvarlarda.

    çevrenizde ''sakın arkeolog olma, iş imkanı yok'' diyenler olacaktır, onlara kulak verin. tarih bilginiz yok ise, tarihe gram ilginiz yok ise sizden bi bok olmaz. açık ve net. org. ''ulan sende vardı da ne oldu?'' diyenleri duyar gibiyim ama siklemiyorum.swf. şaka la şaka, noldu söyleyeyim hemen, ilk olarak hocalara yalakalık yapmadım, bildiklerimden, inandıklarımdan geri adım atmadım. ikincisi mali krizin bizim evi teğet geçmemesi, direkt olarak salonda bir yerde konuşlanması oldu.

    neyse, tarih bilgisi olup, yorumlama yeteneği olmayanlar da uzak dursunlar. ya da en basiti, arkeoloji'den uzak durun amk. zaten atamalar zor, bi de sizle uğraşmayayım.
  3. 150
    ilk yıl çalışıp yatay geçiş yapıcam deme. bok yaparsın.
  4. 151
    lütfen ilk hafta 10 kişilik gruplar halinde takılmayın , ilk ay tanıştığınız herkesi dostunuz sanmayın , muhtemelen hiçbiriyle konuşmayacaksınız daha.
  5. 152
    okula başlar başlamaz bütün sınıfı sosyal ortamlardan eklemeye kalkmayın. ezik bir itibar oluşturuyor benden söylemesi.
  6. 153
    saç sakal serbest lisede değildi koy vereyim gitsin diyerek insandan maymuna evrimin canlı örneği olmayın.
  7. 154
    Gider gitmez her sikim hıyar diyene elinizde tuzla koşmayın. Biraz ortamı gözlemleyin, hiç kimseyle ilk günden sıcak temasa girmeyin.
  8. 155
    Diğerlerinden farkınız olması için her şeyi yapın.
    Çünkü artık herkes üniversite mezunu ve bir o kadar da insan işsiz.
    Yaşanacak tüm sorunlara karşı gardınızı alın.
  9. 156
    Evde kalacaksınız sürpriz yumurtadan çıkacak sorunlara karşı hazırlık yapın. Günleriniz Cehenneme döner sonra.
  10. 157
    bütçe kısıtlıysa öğrenci lokantalarının yerleri öğrenilmelidir. böylece hem karın doyurur hem de her öğün iskendere, kbaba para verip ilk haftadan çulsuz kalınmaz.
  11. 158
    üniversiteye adım atacaklara tavsiyelerdir.

    üniversiteli kızılı'nı artık denemeyin kızlar. modası geçti. yeşil ya da mavi daha iş görüyor.
    ingilizceniz yeterli değilse, ya yüzde yüz ing olan bir okul yazmayın, ya da ilk yıl amı götü dağıtmadan ders çalışın.
  12. 159
    anadolu mu osmangazi mi diye arada kalırsanız,kalmayın anadoluyu seçin.
  13. 160
    tek dersten kalan öğrenci olma..

    hocalar bana takıyor triplerine aman girme. derste anlatmıyor, sadece slayt geyiği artık demode..

  14. 161
    Arkadaşlar zil falan çalmıyor. Tenefüs de yok.
    İlk gün çıkıp, "hocam zil ne zaman çalacak" diye soran olmuştu. Aman diyim...
    -ciddi
    • Onda bir anormallik yok ki. Ben de eğer çok geç kaldıysam özür dileyerek giriyorum derse. Ha üslup tarzı fark yaratabilir orası ayrı :d
      -ciddi
  15. 162
    illaki bizim sözlüğümüzde de vardır. naçizane bir abiniz, kardeşiniz olarak şunu demek isterim ki:

    kesinlikle ama kesinlikle dil, diller öğrenin, bolca okuyun, derslerinizi ihmal etmeden seyahat yapın.

    biliyorum. bunlar, herkesin aşağı yukarı defaeten bahsettiği şeyler. ama bir o kadar da doğru.
    zaman çok çabuk geçiyor. diplomayı elinize aldığınızda, lan vay amk diyeceksiniz. şöööyle bir arkanıza baktığınızda 4(veya 5 neyse) sene su gibi geçmiş diye düşüneceksiniz.

    her anınızı dolu dolu yaşayın. sorumluluklarınızı ihmal etmeyin. ilk günlerde illaki kazıklanacaksınız. ama olabildiğince az olsun. üstte de denildiği gibi herkesle hemen samimi olmayın. bir duruşunuz olsun. elbette buzdolabı gibi de olmayın. yani dengeyi bulun kardeşlerim.

    haa unutmadan...bakın bu fakülte önlerinde, içinde falan kitap seti satıyorlar. o ibnelere bulaşmayın. acayip kazıklanırsınız. ucuz görünüyor. ayda 3-4 tl falan.. aman gözünüzü seveyim. çok kişinin canı yandı ondan.
  16. 163
    - mesafenizi koruyun ve kimseye güvenmeyin.
    - öğrenciliğin tadını olabildiğince çıkarın
    - son olarak lütfen diploma almış olmak için okumayın,kendinize muhakkak bir şeyler katın.

    Üniversite, öğrencilik hayatının sonu ama gerçeklerle yüzleşeceğiniz hayatın da başlangıcı. Bittiğinde biraz boşluğa düşer gibi olacaksınız ama umarım o boşlukta fazla debelenmeden sevdiğiniz mesleği icra etmeye başlarsınız. Hayatta en önemli şeyin sağlığınız olduğunu unutmadan ve başlayacağınız yeni hayatınızda insani duygularınızı yitirmeden, sadece isim yazılı bir diplomaya değil o diploma ile birlikte gerekli donanım ve kültüre sahip olabilmeniz dileğiyle...
  17. 164
    Okulun ilk 2 ayı tanıştığınız ve samimi olduğunuz insan sayısı üçü geçmesin. Sonrasında boş insanlarla daha az muhattap oluyorsunuz.
  18. 165
    hedeflediğiniz üniversitede eğitim gören ya da mezun olan kişilerden kullanılan öğrenciye yönelik politikalar hakkında bilgi edinin. ciddi anlamda ego tatmini için görevini idame ettiren çok leş kargası var, bu kişilere öğrenci olmak sizi tiksindirebilir.
  19. 166
    İlk haftalardan sevgili yapmayın. İnsanları önce gözlemleyin. Nasıllar ve neler ne değiller diye. Saçma sapan ortalıkta dolanıyorsunuz sonra küsüyorsunuz 2-3 güne. Yapmayın etmeyin. Hoş değil.
  20. 167
    Not ortalamanızı asla düşük ya da yüksek olsun söylemeyin. O kadar değişik insanlar var ki... hele de çan eğrisi varsa asla affetmezler. Sorarlarsa da “bakmadım hiç ya” ya da bir şey sallayın. Üniversitede kimseye güven olmuyor. Önce kendinize güvenin, sonra başkalarına.
  21. 168
    ders konusunda hiçbir zaman kendinizi ön plana atmayın. daha sonra 1-2 defa yardım ettikten sonra sürekli başınıza üşüşürler. yapamayacağım diyince de siz sıkıntılı olursunuz.
  22. 169
    Lisedeki arkadaşlıklar yok herkes çıkarının peşinde. O yüzden satılma ihtimaliniz çok yüksek fazla takmayın.
  23. 170
    çimenlere basmak serbest diye hemen çimenlere oturmayın. bir de gitar çalmayın rica ediyorum.
    ilk bulduğunuz arkadaşınızla hemen eve çıkmayın. iyi arkadaş her zaman iyi bir ev arkadaşı olmayabilir.
  24. 171
    anadolu mu osmangazi mi diye arada kalmayın direk osmangazi'yi seçin millete açık öğretim mi örgün öğretim mi anlatmak derdinden kurtulursunuz ha bi de adana'dan uzak durun.
  25. 172
    karşılaşacağın sorunları kendi başına halletmeyi öğreneceksin. kimseden yardım bekleme. ha eğer yardım etmek isteyen çıkarsa onu da tersleme. sen kendine güvenirsen kimse seni yıkamaz.
    bir de çevre yapmaya kasma. arkadaş grupları kendiliğinden oluşur, bunu özellikle ilk yılın sonunda farkedeceksin. üniversitede kazandığın arkadaşlar önemlidir, lise gibi geyik değilde artık gelecekle ilgili fikir alışverişi yapacağın insanlardır. kazanacağın arkadaşlarında değerini bil.
    son olarak ilk yıl kesin yurtta kal, 2. sınıfta kesinlikle eve çık. hatta imkanın varsa tek başına çık. yalnız yaşamayı seveceksin.