kayıt

üniversiteye gideceklere tavsiyeler

  1. 1
    liseden yeni fırlamışlara, bir-iki sene daha iyi hazırlanmış gençlere, üniversite havası solumuşlardan nasihatler ve uyarılardır.

    istemediğiniz, zevk alamayacağınız bir bölümü tercih etmeyin!
    iş imkanlarına bakıp, beceremeyeceğiniz ve daha sonradan pişman olacağınız tercihler yapmayın.

    içinizde arkeoloji aşkı yoksa, arkeoloji bölümünden uzak durun. yeteri kadar boş beleş adam var zaten. ben arkeoloji öğrencisi olduğum için arkeoloji üzerine yazacağım biraz.

    arkeoloji; (#32923)
    arkeolog; (#74410)

    arkeoloji, her insanın hayal ettiği, keşke ben de bir arkeolog olsam da maceradan maceraya koşsam dediği bir alan. indiana jones izleyip arkeolog olmaya karar veren insanlarla dolu. ehe. bitmeyen ve bitmeyecek olan ben de arkeolog olmak istiyordum cümleleri yankılanmakta temeli yeni atılmış, sıvasına geçilmemiş duvarlarda.

    çevrenizde ''sakın arkeolog olma, iş imkanı yok'' diyenler olacaktır, onlara kulak verin. tarih bilginiz yok ise, tarihe gram ilginiz yok ise sizden bi bok olmaz. açık ve net. org. ''ulan sende vardı da ne oldu?'' diyenleri duyar gibiyim ama siklemiyorum.swf. şaka la şaka, noldu söyleyeyim hemen, ilk olarak hocalara yalakalık yapmadım, bildiklerimden, inandıklarımdan geri adım atmadım. ikincisi mali krizin bizim evi teğet geçmemesi, direkt olarak salonda bir yerde konuşlanması oldu.

    neyse, tarih bilgisi olup, yorumlama yeteneği olmayanlar da uzak dursunlar. ya da en basiti, arkeoloji'den uzak durun amk. zaten atamalar zor, bi de sizle uğraşmayayım.
  2. 2
    merakla beklenen tavsiyelerdir.
  3. 3
    mutlaka eğlenceli bir yerde üniversite hayatınızı geçireceğinizden emin olun, yoksa eve tıkalı kalırsınız...
    seçilecek bölümün içinde hangi dersler var onları da araştırın...
    seçilen bölümün sonunda iş imkanı olmasına dikkat edin...
    bölümün kız ortalamasına dikkat edin...

    şeklinde arttırılabilecek tavsiyelerdir...
  4. 4
    bütçe kısıtlıysa öğrenci lokantalarının yerleri öğrenilmelidir. böylece hem karın doyurur hem de her öğün iskendere, kbaba para verip ilk haftadan çulsuz kalınmaz.
  5. 5
    Lisedeki arkadaşlıklar yok herkes çıkarının peşinde. O yüzden satılma ihtimaliniz çok yüksek fazla takmayın.
  6. 6
    lisede son yıllarını geçiren bebelere verilen öğütlerdir. dinlerler dinlemezler onların bileceği iş.

    öncelikle bildiğiniz her şeyi unutun! daha sonra tanıştığınız kimseye güvenmeyin! güzel bir yere gittiğinizi zennediyorsunuz ama herkes sizin kuyunuzu kazma peşinde. tatlı rekabet diye bir şey yok. herkes geçer siz kalırsınız inek desinler siktir et otur ders çalış valla bak. hele devamsızlık yapma gözünün yaşına bakmazlar.
  7. 7
    üniversiteye adım atacaklara tavsiyelerdir.

    üniversiteli kızılı'nı artık denemeyin kızlar. modası geçti. yeşil ya da mavi daha iş görüyor.
    ingilizceniz yeterli değilse, ya yüzde yüz ing olan bir okul yazmayın, ya da ilk yıl amı götü dağıtmadan ders çalışın.
  8. 8
    okula başlar başlamaz bütün sınıfı sosyal ortamlardan eklemeye kalkmayın. ezik bir itibar oluşturuyor benden söylemesi.
  9. 9
    saç sakal serbest lisede değildi koy vereyim gitsin diyerek insandan maymuna evrimin canlı örneği olmayın.
  10. 10
    anadolu mu osmangazi mi diye arada kalırsanız,kalmayın anadoluyu seçin.
  11. 11
    çimenlere basmak serbest diye hemen çimenlere oturmayın. bir de gitar çalmayın rica ediyorum.
    ilk bulduğunuz arkadaşınızla hemen eve çıkmayın. iyi arkadaş her zaman iyi bir ev arkadaşı olmayabilir.
  12. 12
    anadolu mu osmangazi mi diye arada kalmayın direk osmangazi'yi seçin millete açık öğretim mi örgün öğretim mi anlatmak derdinden kurtulursunuz ha bi de adana'dan uzak durun.
  13. 13
    tek dersten kalan öğrenci olma..

    hocalar bana takıyor triplerine aman girme. derste anlatmıyor, sadece slayt geyiği artık demode..

  14. 14
    ilk yıl çalışıp yatay geçiş yapıcam deme. bok yaparsın.
  15. 15
    karşılaşacağın sorunları kendi başına halletmeyi öğreneceksin. kimseden yardım bekleme. ha eğer yardım etmek isteyen çıkarsa onu da tersleme. sen kendine güvenirsen kimse seni yıkamaz.
    bir de çevre yapmaya kasma. arkadaş grupları kendiliğinden oluşur, bunu özellikle ilk yılın sonunda farkedeceksin. üniversitede kazandığın arkadaşlar önemlidir, lise gibi geyik değilde artık gelecekle ilgili fikir alışverişi yapacağın insanlardır. kazanacağın arkadaşlarında değerini bil.
    son olarak ilk yıl kesin yurtta kal, 2. sınıfta kesinlikle eve çık. hatta imkanın varsa tek başına çık. yalnız yaşamayı seveceksin.
  16. 16
    netten araştırdığım bilgiler dahilinde üniversteye giderken yanımızda kişisel bakım ürünlerini,havluyu,tırnak makasını,kanguruyu,ketıl'ı almayı unutmamalıymışız.birde şifreli kilit.
  17. 17
    1.lütfen okulun adına kanıp tercih yapmayın.

    -bu okul iyi , bu bölümü de iyidir o zaman .. cümlesi en çok hata yaptıran cümlelerden biridir.

    2.acele karar vermeyin. ciddiyim. araştırın , kılavuzdan bakın demiyorum ciddi anlamda seçeceğiniz istediğiniz bölüm hakkında araştırma yapın . mümkünse (ki hiç zor değil) orada okuyan kişilere ulaşıp fikirlerini sorun hatta mezun olanların yerleşip yerleşmediklerine ve gerçekten mesleğiyle ilgili işler yapıp yapmadığına bakın.

    3.istediğiniz bölüm olmadıysa lütfen (yalvarır derecesinde lütfen) bir sene daha beklemekten korkmayın . biliyorum bu çok kolay değil hem aile açısından hemde psikolojik açıdan insana ağır geliyor ama sonradan çook pişman oluyorsunuz. şöyle ki ; okuduğum bölümde 3.senem ve nefret ediyorum ama aileme bu saatten sonra bırakıcam da diyemiyorum . tek çare okulu bitirdikten sonra istediğim bölümü tekrar okumak ama önce bi diplomam olmalı. neyse bunları geçelim de sonradan vazgeçmek ve benim gibi hayallerinizin peşinden gitmek için çok geç olabilir nolur bu tercihi en başta yapın.

    not: hacettepe isteyenler bana ulaşsın (u: da bi vazgeçireyim onları (: )

    benden bu kadar . umarım her şey istediğiniz gibi olur..
  18. 18
    üniversite adayları tarafından okunmasında fayda olan tavsiyelerdir.

    öncelikle şunu söylemek gerekir ki, özellikle çok istediğiniz bir bölüm varsa ve bu bölüme puanınız yetmediyse, hiç düşünmeden oturun bir sene daha çalışın genjler. bendeniz bile, 89.000'den 34.000'e yükseltebilmiş isem bunu herkes yapabilir. okuldaki dersler, bir de o derslerden sonra dershaneye gidip oradan da akşamleyin eve gelip çalışması bir hayli zor olduydu benim için. çalışmamıştım zati.

    neyse, çoğu sayısal öğrencinin hedef olarak gördüğü 5 temel bölüm vardır. tıp, dişçilik, eczacılık, mühendislik, öğretmenlik.

    bu meslekler arasında, özellikle mühendislik bir hayli yer tutar. şimdi genjler, ben de bu kısımdaydım. bu nedenle bu konuda sizleri aydınlatmaya çalışacağım. ama bilindiği gibi, mühendislik de kendi içinde dallanıp budaklanır.

    adaylar içinde ne istediğini bilmeyen, "ulan acaba nereyi yazsam amk" diyen tonla insan vardır. işte bu adaylar, tercih kağıdını çeşit çeşit mühendislik bölümleriyle doldururlar da doldururlar.

    yapmayın genjler. bu hataya düşmeyin. iyice araştırın, hangi mühendislik ne sikime yarıyor, nerelerde iş bulur deyü. sonra edindiğiniz bilgiler çerçevesinde bir düşünün, acaba ben bu mesleği yapabilir miyim? diye, bir kendinize sorun. ben bu hataya düşmüştüm. tercih kağıdımda elektrik müh de vardı, makine de, elohab da bilgisayar da...

    sonuçta bilgisayar mühendisliği çıkageldi. yeri gelmişken bu bölüm hakkında da biraz bilgi vereyim. öncelikle uzun süre bilgisayar başında durmanızı gerektiren ve sürekli olarak çalışmanızı gerektiren bir bölüm. yazılım alanında her gün yeni bir şey çıkıyor ve kafadaki bilgilerin unutulmaması, sürekli taze tutulması adına sürekli çalışmak şart.

    eğer ki bilg. müh. kazanmış iseniz, ilk olarak algoritma bilgisiyle tanışacaksınız. işte bu kavramı ne yapıp edin öğrenin. mesleğiniz boyunca kullanacaksınız çünkü. ben, biraz tesadüfi olarak kazandığım için bu bölümü, ilk sene pek alışamamıştım bu kavrama. 2.sene sike sike öğrenmek zorunda kalıyorsunuz yoksa okulu bitiremezsiniz. hadi bitirdiniz diyelim, güzel bir işiniz olmaz.

    neyse, bu kavramı da öğrendikten sonra, daha önceden bir programlama bilginiz yoksa okulun ilk sene öğrettiği dili iyice öğrenin. fortran mı öğretiyo, öğrenin. pascal mı öğretiyo, öğrenin. "ulan mezun olunca kullanmayacam zaten, ne sikime öğretiyolar bu dili" demeyin. size ilk seneden java kastıracak değiller.

    ilk senenin yazında, artık mesleğinizi iyice kavrayın ve kendinize bir hedef seçin. örneğin, masaüstü programı mı yazmak istiyorsunuz, c# öğrenmeye başlayın. web tasarıma mı yönelmek istiyorsunuz, css kasın. ama bunların hepsini kesinlikle kafanızda çorba etmeyin. bu en kötüsüdür. bir çok programlama dili vardır ve bunların hepsini öğrenmek neredeyse imkansızdır. hepsinden azar azar bilmektense, birinde uzmanlaşmayı yeğleyin.

    son olarak, staj konusuna geleyim. ilk stajınızı biraz daha sade, küçük bir şirkette yapın ki sizinle ilgilensinler. büyük şirketler genellikle pek siklemiyor ilk stajını yapanları.

    iyice düşünün, düşünmeden sakın karar vermeyin. yoksa sıkıntılar sıkıntılar. hadi kolay gelsin cümleten...
  19. 19
    mavi sacli kizlarin verme potansiyeli yuksek. mavi sacli kizlara yonelin.
  20. 20
    kampüs yerlerine dikkat edin. mesela dokuz eylül üniversitesi dağın tepesinde ve buca'da * yer kurmuşken * ege üniversitesi bornova'da küçük park'ın dibindedir. bu gibi şeyler okumaya değilde eğlenmeye gidecek arkadaşlara tavsiyedir.
  21. 21
    üniversite hayatı sonrasındaki iş hayatından önce tatil gibidir. bunun bilincinde olun. yapabildiğiniz kadar kendinize yatırım yapın. derse gitmeyip sabahlara kadar internette takılan öğrencilerden olmayın. kendinize bir hobi edinebilirsiniz (lütfen gitar çalmayın tekrar uyarıyorum,çok baydı çünkü). mümkünse çalışma şartları çok ağır olmayan bir işe girin kazandığınız parayla tek başınıza bir ev tutun. maddi durum iyiyse zaten çalışmadan tek başınıza eve çıkın. en iyi arkadaşlar aynı eve çıkınca kanlı bıçaklı olabiliyor aklınızdan çıkarmayın.
    çevre edineyim diye kasmayın. çevre kendiliğinden olacaktır zaten.
    üniversite bittikten sonra vaktiniz olmayacak o yüzden iyi değerlendirin gezin dolaşın.
  22. 22
    neden üniversite okumalıyım yada gerçekten üniversite okumalı mıyım şeklinde bir sorgulamayla işe başlayın. ailenizin yada çevrenizin istedikleri değil sizin ne istediğiniz önemli. yanlış başlayan işler zamanla daha iyi olmaz. bu nedenle yönelimleri doğru belirleyin. kitap okumayı sevmeyen hukukçu olmazsa kan görünce bayılan doktor da aynı şekilde olmaz. olsa bile bu azaba katlanmaya değer mi iyi düşünün.
  23. 23
    öncelikli hedefiniz okuyacağınız bölüm olsun. daha sonra iyi bir üniversite ve şehir araştırmasıyla tercih listenizi oluşturun. yatay geçiş yaparım ben yiaa diyerek tercih listenizi oluşturmayın. gerçekten dolu dolu 4 sene geçirmek istediğiniz yerleri yazın.

    daha önce oradan mezun ya da okuyan bir iki kişi ile diyalog haline geçin ama dürüst olanlarından. kendisi orada okuyor diye övüp duran tipler olmasın.

    üniversite önemli değil sen kendini geliştir gerisi gelir diyenlere çok itibar etmeyin. diğer hiçbir özelliğinize bakmadan direkt üniversite isminden ötürü eleneceğiniz görüşmeler olur, oluyormuş daha doğrusu. hee bir de üniversiteye kapak at gerisi kolay diyen kişileri de pek önemsememek gerek sanırım. öyle olmuyormuş.

    daha önceden çok samimi olduğunuz arkadaşlarınızla yakın sıralamalar elde ettiyseniz az çok aynı üniversiteleri yazın. bu ilk başlarda çok işinize yarayabilir. bu dediğim olmasa da olur ama eğer olursa tadından yenmez.

    son olarak yine söylüyorum okuyacağınız şehir ciddi anlamda mutlu olacağınız bir yer olmalı. özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar yaşadıkları ile nazaran daha küçük bir yere geldiklerinde pek bir sıkılıyorlar...

    eyyorlamam budur.

  24. 24
    bir kere rahat olacağınız düşüncesini kafanızdan atınız.yoklama alınmıyor muhabbeti de yalan.
    bal gibi de not tutmak derslere gitmez zorunda kalıyorsunuz.

    özel yurtta kalacaksanız mutfaklı yurtları tercih edin.
    diğer türlü yemek masrafınız çok yüksek oluyor.
    banyosunu 12 kişinin kullandığı özel yurtlarda kalmayın banyo odada olsun.
  25. 25
    gençler üniversiteye neden gideceğinizi baştan iyi düşünüp doğru karar verin. ne kendi ömrünüzü heba edin ne de ailenizin sabrını ve parasını boşa harcayın. sırf üniversite mezunu olayım diye geleceği olmayan yada istemediğiniz bir bölüme gitmeyin. askerlikten ötürü gidecek erkek yazarlar açık öğretimden 4 senelik her hangi bir diploma alıp yine kısa dönem yapabilirler.