kayıt

yap işlet devret

  1. 1
    *

    devletin yaptıracağı köprü, havalimanı, tünel gibi büyük kamu projelerini hazineden para ödemeden, belirli firmalara bir süre işletmesi karşılığında anlaşarak yaptırdığı model.
  2. 2
    yap-işlet-devret dediler ve devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak dediler değil mi? bakalım gerçekten öyle mi?

    günlük ortalama 30.000 aracın geçtiği avrasya tüneli için 68.000 araç geçiş garantisi verdiler. günlük ortalamada geri kalan 38.000 araç için hazineden yani halkın cebinden günlük yaklaşık 627.000 tl çıkıyor. 1,2 milyar dolara avrasya tüneli'ni mal eden şirketler en az 3,2milyar dolar geri alacak.

    3. köprü için içtaş-astaldi ile imzalanan kredi sözleşmesi, 2,3 milyar dolar tutarındaydı. 9 yıl vadeli bu tutara imza atan 7 bankanın üçü kamu bankası; ziraat bakası, halk bankası, vakıfbank.

    3. havalimanı ilk etap yatırına yönelik 4,5milyar € finansman paketinin %70'ini kamu bankalarının üstlendiğini de bizzat limak başkanı nihat özdemir duyurmuştu. devlet kasasından bir kuruş çıkmayacağını söylenen 3. havalimanı için üç kamu bankasının üstlendiği toplam tutar 3,5 milyar € olarak açıklandı.

    orhangazi köprüsü için 2035 yılına kadar işletme yetkisi ile 40.000 araç geçiş garantisi verdiler. 50 günde 2 milyon araç geçmesi gereken köprüden son 50 günde 650.000 araç geçti. şirketin zararı verilen garanti yüzünden vergilerimizden ödenecek. 1 ayda ödenen para ise 96.000 asgari ücretlinin maaşına eş değer.

    yorum size kalmış.
    • ben yazacaktım ama neyse yazarını yormamak için kendini yoran koca yürekli mod tşk.
    • ^^ ne demek.
    • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü’nün zarar ettiği iddialarına, “Beklediğimiz günlük ortalama 15 ile 20 bin araç geçişiydi, şuan ücretliyken ortalama 20 bin araç geçiyor" diye yanıt verdi.
    • ayrıca projeler :
      1-Şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğu azaltılarak yakıt tasarrufu sağlanacak
  3. 3
    iyice okunup öğrenilmesi gereken işletme modelidir.

  4. 4
    Ver yandaşa soksun vatandaşa
  5. 5
    devletin dev projeler için hazineden para çıkmaması için bir şirketle anlaşıp o inşaatı hem o şirketin yapmasını sağlayan hem de 20-30 yıl gibi bir süreyle kiralanmasına verilen ad.

    heh tanım bitti. şimdi gelelim olayın gerçek yüzüne.

    e hani yap işlet devret ile devlet hazinesinden bir şey çıkmayacaktı? cool story bro.

    hadi gelin olaylara sayısal olarak bakalım;

    avrasya tüneli:

    20 Aralık 2016’da açılan Avrasya Tüneli’nden ilk beş ayda 4 milyon 690 bin araç geçti.
    Tüneli yapan şirkete günlük 68 bin araç geçişi garantisi verilmişti ancak bu rakamın 34 binde kaldı. geriye kalan araç bedellerinin beş aylık maliyeti ise 77 milyon 914 bin lira. bu para devlet tarafından işletmeci firmaya ödenecek.
    e tabi canım devletin cebinden bir kuruş çıkmayacak değil mi? inanmaya devam etsin bazıları.

    osmangazi köprüsü:

    e hani izmir-istanbul arasını 3 saate indirecek o yolun temel taşı olan köprü. hani 28 haziran 2016 atatürk havalimanı patlamasından sadece 2 gün sonra güle oynaya açılan o köprü.

    40 bin araç geçiş garantisi verilmişti aylık. bu sayının da mart ve nisan ayı ölçümlerine göre 14 bin araç olarak kayda geçti, köprü için devletin yılın ilk dört ayında ödeyeceği tutar 585 milyon 200 bin lira.

    e bu para nerden çıkacak? senin benim cebimden.

    Yavuz Sultan Selim Köprüsü:

    günlük tek yönlü olarak 135 bin araç garantisi verilmişti.

    1 Ocak-30 Nisan tarihlerinde köprüden 16 milyon 200 bin araç geçeceğinin taahhüt edilmiş devlet tarafından.. bu rakamınsa ilk dört ayda 4 milyon 600 binde kaldı. Buna göre devlet işletmeci firmaya 140 milyon 376 bin lira ödeyecek.

    olsun canım yol yapıyorlar. devam uyumaya devam.
    • Parti kur oy vereyim. Bağımsız aday ol başkan yapalım seni. Vur de vuralım öl de ölelim reis.
    • Bu yalanı bilmeyenler genelde okuma yazma bilmeyen kesim falan oluyor fayda etmes yani.
      Bir de bilip de umurunda olmayanlar var onlar daha fena.
  6. 6
    1994 yılında çıkarılan 3996 sayılı kanunda yer alır. bir de bunlar 49 yılı geçemezler.

    www.mevzuat.gov.tr/...
  7. 7
    Yapılan her ne ise ki bunların tamamı köprü ve tünel gibi halkın tamamının kullanımını kapsayan ve en çok tercih edilen şeyler oluyor. Yani işi biliyorlar.

    Birnevi yarı özelleştirme. İşin can alıcl noktası şu;

    Köprü ya da tünel yapıyorsunuz, eyvallah. Yapana 49 yılı geçmeyecek şekilde devrediyorsunuz ki yapan kişi oradaki hasılatını çıkarsın. Bunu nasıl yapacak? Devlet onlara kapı açacak. Nasıl? Şart koşarak. Yani devlet diyor ki; bak kardeşim yaptık, yaptırdık. Hayırlı olsun. Artık kullanıma hazır mı? Hazır. Daya yasakları, engelleri ki halk mecburen oradan geçsin. Kira süresi 30 yıl mı? Bu adam bununla zaten oraya harcadığının iki katını güle oynaya kazanıyor.

    En kötü kısmı bu zaten. Yap ama yapıyorsan da bırak orayı kullanıp kullanmama kararı halkının olsun. Ama yok, illa birileri bizim üstümüzden tonla para kazanacak.

    Biraz daha iyimser olayım; bari uygun yap. Yap ki herkes tereddüt etmeden gidebilsin yoluna.

    Böyle böyle gidiyoruz işte, bakalım bu yollar nereye çıkacak.
  8. 8
    devletin kalkınması için halka mucize olarak sunulan ucube kurumdur. ismi lugatlarda sistem olsa da son 20 yılda halkı milyar milyar soymanın kurumsallığı haline getirilmiştir.

    bu sistem devletin veya halkın kalkınması için bir mucize olmasa da siyasi iktidarların yandaş mütahitlerini semir semir semirtmesi için mucizedir. mucizeye bakın ki bu sistem içine girene kadar çaycıya bile borçlu olan şirketler çok kısa sürede dünyanın en büyük 100 şirketi arasında yer alırlar. maşallah allah daha çok versin ama gözümüz yok diyemiyorum, zira para bizden sömürüldüğü için gözümüz var. para bizden çalınıyor diye bir ifade kullanamamaktayım. zira bu kat be kat faiş sömürü tamamen yasal.

    malum kişi meydanlarda imf'ye allah kuruş borcumuz yoktur diyor ve bu doğrudur. ama bugün kimsenin şefaflık gibi bir derdi olmadığı için bu şirketlere ne kadar borçluyuz tam olarak bilmiyoruz. hatta eylül, ekim ayı gibi çaresiz çağırılacak imf'nin bile bu borç karmaşası içine girmek istemediği konuşulmaktadır.
  9. 9
    (bkz: yap)
    (bkz: Vatandaşı sik)
    (bkz: Sıranı Salınca devret biraz da devlet siksin)

    Ortamlarda devlet baba dersin kim nerden bilcek.
  10. 10
    AKP hükümetinin müthiş icadı. Müthiş derken , tabii ki vatandaş için değil. Yandaş içi mükemmel iş.

    düşünsenize olayı tam olarak
    devlet: gel sana bi dükkan açalım , 20 yıl kira ödeme , sonrasında dükkan benim olacak.
    sen: tamam bende 5 milyon var açalım ama dükkan iş yapmazsa?
    devlet: yapar olum , yapmaz olur mu , en kötü 20 milyon öderim ben sana , devlet sözü.
    sen: ( e iyi , 5 milyon harcarım , 20 milyon garanti zaten , fazlası gelirse ne ala) olur olur. açalım yarın bro.