kayıt

yahuda iskaryot

  1. 1
    *

    İsa'nın on iki havarisinden biri. Onu çarmıha germek isteyen yahudi din adamlarıyla iş birliği yapıp isa'yı ele vermiştir. Karşılığında din adamları ona 30 gümüş vermiştir. İsa çarmıha gerildiğinde yahuda iskaryot yaptığı kötülüğü anlayıp parayı havranın avlusuna saçmış ve kendini asarak intihar etmiştir.
  2. 2
    hz. isa'nın on iki havarisinden biri olan iskaryot'un, hz. isa'ya ihanet ettiği için aldığı addır ('yahuda' kelimesi ihanet etmek anlamına gelmektedir).
    hristiyan inancına göre yahuda iskaryot, hz. isa'yı öperek yerini belli etmiş ve 30 dinar karşığında onun yakalanıp çarmıha gerilmesine neden olmuştur.

    daha sonra yaptığından pişman olmuş, 30 dinarı geri ödeyip tövbe etmek istemiş fakat yahudi mahkemesi hahamları tarafından kovulmuştur.

    bu olayın ardından vicdan yaşadığı vicdan azabına dayanamayan yahuda iskaryot, kendini bir erguvan ağacına asarak intihar etmiştir.
  3. 3
    (bkz: Judas priest)
  4. 4
    İsa eğer şuanki İsa ise mana dünyasında Yahuda sayesindedir. Şöyle ki İsa'nın güzelliğinin tam tersi çirkin, onun tam tersi kurnaz, tam tersi ahlaksız, tam tersi sevilmeyen biri olarak Yahuda İsa'nın tam da mecbur olduğu öteki yarısıdır. İyilik kötülük yokken kendi sınırlarını çizemez. İsa Yahuda'ya muhtaçtır.
  5. 5
    seneler önce 13.havari diye bir kitap okumuştum. kimdi yazarı bakayım, hah, gordon thomas.

    kitaptaki iddiaya göre, yahuda'nın tek amacı eski ahit'teki kehaneti gerçekleştirmekti. malum, eski ahit'te bir mesihten bahsediliyor ve kendisinin ihanete uğrayacağı söyleniyor. yahuda, mesihini sevdiği ve onun dinini yaymayı her şeyden çok önemsediği için onu ihbar edip, hain olarak anılmayı göze aldı kitabın iddiasına göre.

    ilginç şeyler tabi bunlar.