kayıt

gerilla savaşı

  1. 1
    Gerilla terimi Yarımada Savaşı'nda ispanyolların Napolyon Bonapart'ın Fransız ordusuna karşı mücadelelerde kullandıkları taktiği "Küçük savaş"ın ispanyolcasıdır.
  2. 2
    afganistanın rusyaya, vietnamın ve ırakın amerikaya karşı başarı kazanmasının altında yatan nedenlerdendir.
  3. 3
    gayri nizami harp tekniklerini kullanarak, düzenli bir orduya karşı yürütülen savaş türü.

    yapısı sebebiyle hendek kazmak yada alan tutmak yerine pusu kurar, baskın yapar,

    sabotaj eylemleri düzenler.
  4. 4
    bir silahlı grubun,kendinden çok daha büyük ve düzenli orduya karşı yürüttüğü savaş türüdür.bu taktiği uygulayanlara ise "gerilla" denir.milletimiz gerilla kelimesini pkk ile özdeşleştirmiştir,lakin bu yanlıştır.kurtuluş savaşının güney cephesindeki kuvayı milliye birlikleri bile bu taktiği uygulamıştır.

    gerilla savaşında taktiği uygulayan küçük grup,büyük grupla,yani orduyla doğrudn karşı karşıya gelemez.bu yüzden saldır-kaç mantığına dayanan yıpratma taktiği uygulanır.gerilla savaşı için en uygun coğrafya dağlardır,dünya tarihinde gerilla savaşı yürüten hemen hemen bütün gruplar dağlarda savaşmıştır.

    gerillaların bölge halkından veya en azindan belli bir halk kesiminden destek almalılardır,yoksa çok tutunamazlar.pkk nın 35 senedir varlığını devam ettirmesinin bir sebebi de budur.

    gerilla savaşını yürüten kimselerin temel amacı,düşmanı yıpratmak ve tamamen yenemese de belli kazanımlar elde ederek etki alanını genişletmektir.