kayıt

  1. 1
    kollektif olarak türk toplumunda pek sevilmese de, sevilebilen rutinler bütünü.

    (bkz: işini sevmek)
  2. 2
    genellikle ucunda para olan eyleme verilen isimken aynı zamanda sadece insanın kendine sorumluluk olarak koyduğu eylem de bu adla anılmaktadır...

    iş bu yüzden 9:00-17:00 arası yapılan şey de iştir, kadınların 7/24 yaptığı şey de iştir...
  3. 3
    bir amacı olan, fiziksel veya zihinsel olarak yapılan faaliyet.
  4. 4
    karşılık beklenerek-ki genelde karşılık paradır- yapılan her türlü hizmet, çalışma. karşılıksızını bir tek anneler yapıyor sanırım, ev işi olarak.
  5. 5
    Birinden istenen hizmet veya birine verilen görev.
  6. 6
    hayatta kalabilmek için yapılan eylemler bütünü. bu tarım olur, hayvancılık olur, bordrolu veya serbest iş olur. olur da olur ama iş denilen şey genel olmaz. genel iş mi olur amına koyim, iş özel olur.

    şimdi diyeceksiniz ki madem özel, kamu hizmeti, kamu işi ne oluyor lan skik?

    insanlar binlerce yıl önce bakmışlar, güvende olabilmek için en iyi yöntem birlikte yaşamak. böylece toplum hayatına geçiş olmuş. binlerce yıldır farklılaşan toplumlar, kendi kültürlerini yaratmışlar. bu kültürün sahip olduğu insani ilişki bağları da kültürden kültüre değişkenlik göstermiş. kimi toplumlarda, toplumu oluşturan bireylerin arasındaki manevi ilişki bağının gücü, diğerlerine nispeten çok daha yoğun olmuş, kiminde daha zayıf kalmış ama tümü, bütünü yani toplumu korumanın tek tek bireyleri korumaktan geçtiğini uzun yüzyıllar önce anlamış insanlık.

    bütünü korumak için düşkünler, acizler, muhtaçlar yararına çeşitli hizmet/yardım yöntemleri geliştirilmiş. bu yöntemler de bireylerinin arasındaki bağın durumuna göre toplumdan topluma değişiklik göstermiş. bireysel insani bağları kuvvetli olan toplumlarda bu yardımlar, toplumu oluşturan bireylerin yönlendirmeye ihtiyaç duymadan kendiliğinden yardım etmesi şeklinde gelişmiş. bu insani bağların daha zayıf olduğu toplumlarda ise devlet mekanizması, toplumu, dolayısıyla da kendini koruyabilmek için zayıf halkaların korunmasını belli ilkelere dayandırarak sistemleştirmiş. bu gibi sisteme bugün sosyal hizmetler/sosyal güvenlik gibi isimler veriyoruz. bu alanda çalışan insanların işi de kamu işi olmuş oluyor ancak, bu insanlar toplumun huzurunu korumaya katkı sundukları için bir anlamda "özel" iş yapmış oluyorlar.

    insanlar, teknoloji, medeniyet ve toplumsal yapı ne kadar gelişirse gelişsin aslında yalnızlardır. sadece yalnızlığın şiddeti ve algısı değişmiştir. her insan kendi için yaşar. sokaktaki çöpçü, ormandaki bekçi, fabrikadaki patron kimsenin güzel gözü, güzel götü, güzel başı için yapmaz o işi. "kendisi" için yapar. öncelikle kendini güvene almak için yapar. insan, kendi güveni riske girdiğinde ise herkesi harcamaya hazırdır.
  7. 7
    uğraş manasına geliyormuş .
  8. 8
    bazı ülkelerde adamına göredir.
    scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/...
  9. 9
    iş beğenmeyenleri bir temiz sopayla dövmek lazım iş beğenmeyenleri bir temiz sopayla dövelim.
  10. 10
    hemen köşe başındaki nasihatlerin, yıllar önceki kararların, bir sonraki beklentilerin, hayallerin, meşhur dikey hareketin, bilindik asgari ücret kıyaslarının, sabit fatura ödemelerinin, bir yandan da gençlik ekseninin hiç olmadığı kadar şarkılardan uzak, kaygıya yakın olması.