kayıt

transhümanizm

  1. 1
    teknolojinin, insanların yaşam kalitesini arttırması için kullanılmasını savunan görüş. doğmadan önce gen değişiklikleri, yaşlanmayı geciktirmek, six pack, keskin görüş gibi şeyleri içerir.

  2. 2
    Veganım, lgbt-i, spiritüalizm, interrail falan'cıların uğraştığı meşgale.
  3. 3
    üst insan olma ideası. en eski örneklerinden biri gılgamış destanıdır. Gılgamış'ın tanrılar gibi ölümsüz olma isteği transhümanizm'in bir yorumu gibi adledilebilir. bilindiği gibi gılgamış da ölümsüzlüğün peşindeydi. ölümsüzlük bitkisini bulmuştur fakat ölümsüzlük bitkisi, tıbbın da sembolü olan yılan tarafından ham yapılmıştır. o mit de buradan geliyor.
  4. 4
    (bkz: cyberpunk)
  5. 5
    (bkz: fringe)

    insanlara bir nevi ölümsüzlük vermeyi amaçlayan bir düşünce. İnsanlar yaşlanmayacak veya hastalanmayacak.
  6. 6
    Insanlığın doğal evrime müdahale ile kendine yeni bir yol açması ve h. sapiens sonrası döneme geçişini konu alan ve bunu temele oturtan düşünce sistematiği. Hali hazırda doğal evrimden kopmuş bir şekilde yaşayan insan türü, bu nedenle genetik havuzundaki potansiyel tehlikeleri ve popülasyon bazında bakıldığında gelişimi engelleyen genomlarını üzerinden atamamakta ve gitgide gen havuzu çöp dizilimler dolmaktadır. Transhümanizm ise bu noktada artık evrimin geçerliliğini yitirdiğini ve insan olarak bir sonraki seviyeye kendi ellerimizle geçeceğimizi bizlere anlatır. Bilinç sabit kalacak ancak protein tabanlı dayanıksız organizmamız artık engel olmayacağından beynin evrimi seviyesinde bir sıçrama yapabilecek hale geleceğiz.

    Zira, örnek olması açısından; diyabet normal şartlar altında insani öldürmesi beklenen bir hastalıkken, bilimsel ilerleme ile beraber dış ortamdan eklenen etkin maddeler yahut hormonlar ile birlikte diyabet hastaları normal yaşantılarına devam edebilmektedir. Bu bir transhümanizm adımıdır. Yani transhümanizm, hayalcilik hatta hayalüstücülük değildir. Adım adım insanlığın ilerlediği yoldur ve teknolojik tekillik hedefine ulaşıldığı an bu yol tamama ermeye çok yaklaşacaktır. Böylelikle hastalıklar can almayacak hatta hastalık denen bir şey olmayacaktır.

    Yine transhümanizm ile yıldızlar arası seyahat, farklı gezegenleri habite etme imkanı doğacak, insanların bedensel bariyerleri dolayısı ile girişemedikleri keşifler olanaklı sayılacaktır. Çünkü şu an teorik olarak hesaplanan ve insanları heyecanlandıran keşifler bizim dünya üzerinde bir zaman hapishanesinde yaşadığımız gerçeğini değiştirmemektedir. Transhümanizm ise bu hapishanenin şartlı tahliye memurudur.

    Bu bakımdan ölümsüzlük bir seçenek olacak, yine de kendi isteği ile sonunu hazırlamak isteyenler kabul görecektir. Ancak her evrim adımında olduğu üzere bu kişiler bir bir elenecek ve bu adım nihayete erecektir. Önünde herhangi bir bariyer olmayan insanevladının ise yapabilecekleri neredeyse sınırsız hale gelecek, nice gelişmeler ve araştırmalar, sonsuz sanat ve edebiyat mümkün olacaktır.

    Son olarak, bu düşünce sistematiğine reddiye minvalinde karalanan şeyler de pek tabii ki mevcuttur. Bunlar genel anlamda günümüz koşullarındaki vahşiliğin bu adim ile artacağı, insanın güvenilmez olduğu, yine çıkar çatışması yaşadığı anlarda zayıfları bu üstün kuvveti ile ezeceği gibi önermeler içermektedir.
    Alakalı bir film için elysium izlenebilir.

    (bkz: kozmizm)