kayıt

erguvan

  1. 1
    annelerin sevdiği bir çiçek türü.
  2. 2
    baharın müjdecisi kabul edilen morumsu pembe renkte çiçekleri olan ağar türü.

    tarihte birçok efsaneye konu olmuştur. rivayet olunur ki; Hıristiyan inanışlarına göre İsa'nın ihanet eden havarisi Yahuda kendini bu ağaca asmıştır. Efsaneye göre bu olaydan sonra önceleri beyaz olan erguvan çiçekleri utançtan ve kandan kırmızıya dönmüştür.

    hıristiyanlar ve bizans için önemli imgelerindendir. Erguvan moru Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılan bir renktir. Doğal yollarla üretilen en zor renk olduğu için, bir zenginlik ve güç belirtisiydi; imparator dışında hiç kimse mor pelerin takamazdı.
  3. 3
    bir ağaç türü. yıllar önce, 5 sene kadar oluyor, tohumunu almıştım. tohumu sert kabuklu yapıda olduğu için öncesinde bir yumuşama aşaması geçirmesi gerekiyor. bu aşama, normal doğa şartlarında toprağa düşüp 1-2 mevsim geçirmesi, yağmur, kar suyu yemesi ve baharda da ısınıp çimlenmesi şeklinde oluyor ancak evde veya özel kültürde bu aşamaları yapay olarak geçirtiyorsunuz tohuma. nemli bir beze sarıp 1-1.5 ay kadar buzdolabında beklettikten sonra, 15-30 gün kadar da oda sıcaklığında ılık suda bekletip öyle ekiyorsunuz toprağa. benimkiler çimlenmişti ancak ben çimleri ot çimi zannettiğim için kurban etmiştim.*
  4. 4
    bir ağaçmış.
  5. 5
    ingilizcede judas tree (yahuda ağacı) olarak geçen bir kelimedir.
    yahuda iskaryot'un, kendini asarak intihar ettiği ağaç olduğu için bu adı almış ve kötülüğün sembolü olarak görülmüştür.

    rivayete göre erguvan eski zamanlarda beyaz çiçekler açan bir ağaçtı. yahuda iskaryot'un, hz isa'ya olan ihaneti nedeniyle vicdan azabı çekip kendini erguvan ağacına asmasının ardından, böyle bir ihaneti taşımak ağaca zor geliği için beyaz çiçekleri renk değiştirdi. önce kızardı, sonra rengi mora döndü...

    her sene mayıs ayında bu ihaneti hatırlayan erguvan ağacı mor çiçekler açamaya başladı.

  6. 6
    Erguvan adında ben bursa da bir çikolata fabrikası görmüştüm.
  7. 7
    insanın içini huzurla kaplayan baharın geldiğini haber veren güzide ağaçtır. sahte keçiboynuzu olarak da bilinir. ^^