kayıt

sir isaac newton

  1. 1
    tarihe yön veren önemli isimlerden biri. kafasına düşen elma ile yer çekimi ya da gök itimi kanununu bulan bilim adamı.


    Bir çiftçi olan babası o doğmadan üç ay önce öldü. Oniki yaşında Grantham'da King's School'a yazılan Newton bu okulu 1661'de bitirdi. Aynı yıl Cambridge Üniversite'sindeki Trinity Kolleje girdi. Nisan 1665'te bu okuldan lisans derecesini aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlıyacağı sırada ortalığı saran veba salgını yüzünden üniversite kapatıldı.

    Salgından korunma amacıyla annesinin çiftliğine sığınan Newton burada geçirdiği iki yıl boyunca en önemli buluşlarını gerçekleştirdi. 1667'de Trinity Kollej'e öğretim üyesi olarak döndüğünde diferansiyel ve integral hesabın temellerini atmış, beyaz ışığın renkli bileşenlerine ayrıştırılabileceğini saptamış ve cisimlerin birbirlerini, uzaklıklarının karesi ile ters orantılı olarak çektikleri sonucuna ulaşmıştı. Çekingenliği yüzünden Newton her biri bilimde devrim yaratacak nitelikteki bu buluşların çoğunu uzun yıllar sonra [örneğin diferansiyel ve integral hesabı 38 yıl sonra] yayımlamıştır. Lisansüstü çalışmasını ertesi yıl tamamlayan Newton 1669'da henüz 27 yaşındayken Cambridge Üniversite'sinde matematik profesörlüğüne getirildi. 1671'de ilk aynalı teleskopu gerçekleştirdi, ve ertesi yıl Royal Society üyeliğine seçildi. Royal Society'ye sunduğu renk olgusuna ilişkin bidirisinin eleştirilere hedef olması, özellikle Robert Hooke tarafından şiddetle eleştirilmesi üzerine Newton tümüyle içine kapanarak, bilim dünyasıyla ilişkisini kesti. 1675'de sunduğu gene optik konusundaki iki bildirisi yeni tartışmalara yol açtı. Hooke makalelerdeki bazı sonuçların kendi buluşu olduğunu, Newton'un bunlara sahip çıktığını öne sürdü.Bütün bu tartışma ve eleştiriler sonucunda 1678'de ruhsal bunalıma giren Newton ancak yakın dostu ünlü astronom matematikçi Edmond Halley'in çabalarıyla altı yıl sonra bilimsel çalışmalarına geri döndü.

    Cambridge üniversite'sinde katolikliği yaygınlaştırma ve egemen kılma çabalarına karşı başlatılan direniş hareketine öncülük eden Newton, kral düşürüldükten sonra 1689'da üniversitenin parlamentodaki temsilciliğine seçildi. 1693'de yeniden bir ruhsal bunalıma girdi ve yakın dostlarıyla, bu arada Samuel Pepys ve John Locke ile arası bozuldu.iki yıl süren bir inziva döneminden sonra sağlığına yeniden kavuştuysada bundan sonraki yaşamında bilimsel çalışmaya eskisi gibi ilgi duymadı.Daha sonra 1699'da Fransız Bilimler Akademi'sinin yabancı üyeliğine 1703'de Royal Society'nin başkanlığına seçildi.

    Gelmiş geçmiş bilim adamlarının en büyüklerinden biri olarak kabul edilen Newton matematik ve fizikte çok önemli buluşlar gerçekleştirdi. Matematikte (a+b)ª ifadesinin üstel seriye açınımını veren genel iki terimli teoremini buldu. Newton'un bilime en büyük katkısı mekanik alanındadır. Merkezkaç kuvvet yasası ile Kepler yasalarını birlikte ele alarak kütleçekim yasasını ortaya koydu. Newton hareket yasaları olarak bilinen eylemsizlik ilkesi, kuvvetin kütle ile ivmenin çarpımına eşit olduğunu ifade eden yasa ve etki ile tepkinin eşitliği fiziğin en önemli yasalarındandır.

    Yayımladığı kitaplardan bazıları Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, Opticks sayılabilir.*
  2. 2
    kütle çekim yasasını kanıtlayan, modern calculus'un yaratıcısı bilimadamıdır.
    optik alanında da çok önemli yenilikler kazandırmış, beyaz ışığın kırılmasını ve eletromanyetik spektrumu bulmuş ama dönemin bir başka önemli bilim adamı ve royal society üyesi ve leibniz yasasının isim babası leibniz ile aralarında geçen sürtüşmelerinden ötürü bu buluşunu yaklaşık 30 yıl boyunca dünyaya duyurmamıştır.

    sonsuz küçük hesabını bulması, ve bugünkü modern calculusu yaratması, mühendisliğin gelişimi açısından çok değerlidir.

    kendisinden sonra gelecek olan daniel bernoulli'de kütle çekim yasasını kullanarak akışkanlar mekaniğini bulacak ve günümüzde uçakların uçmasına izin veren aerodinamik bulunmuş olacaktır.
  3. 3
    gelgit ilkesini 1687'de ortaya koymuştur.
  4. 4
    şu capsiyle güldürür:

    pbs.twimg.com/...
  5. 5
    bugün doğum günüdür.
  6. 6
    İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof, hristiyan ilahiyatçı.

    (bkz: adam king beyler dağılın)
  7. 7
    kendisinin cinsel ilişki yaşamadan hayata veda ettiği, yaşadığı dönemde halk arasında bilinen bir gerçekmiş.
  8. 8
    Sir olcak başta bir yerlerde ama nys.
  9. 9
    türev ile integral gibi calculus'un temelini oluşturan kavramları bulmuş ve daha sonra bu iki kavramın bir birinin tam tersi olduğunu anlayıp imana gelmiştir. bazı kaynaklara göre kendisinin şans eseri bulduğu bu iki şeyin nasıl olurda bir birinin tam zıttı olduğuna şaşırıp, bu kavramları oraya koyan daha büyük bir gücün varlığına inanmış ve ilahyatçı olmuştur..

    konu hakkında bilgi sahibi olmayan arkadaşlar için basitçe bir anlatım:

    x^2 nin türevi 2x'tir.. bu işlem ifadenin üssü katsayı olarak tabanın önüne yazılıp, aynı zamanda üssün bir azaltılması ile gerçekleşir..

    ve 2x in integrali ise x^2'dir. bu işlem ise tabanın üssü bir artırılıp aynı zamanda üssün tabana bölü olarak yazılması ile gerçekleşir.

    özet ile x^2'nin türevi 2x ; 2x'in integrali x^2'dir.
  10. 10
    *

    bana sorarsanız dünyaya gelmiş en büyük bilim ve sanat insanıdır.

    bir adam düşünün ki, gözlem yapıyor, hareket yasalarını kafasında çözüyor, ve bunu tamamen sözlü oalrak anlattığı the principia kitabını yazıyor.
    bu kitapta, kütle çekiminden ivmeye, hızdan momentuma, jiroskopiden çarpmaya kadar bütün modern fizik yasaları var.

    sonra yetmiyor adama, diyor ki "ben bunları nesir olarak tam açıklayamadım, o yüzden evrensel bi iletişim yöntemi icat edeyim, ve derdimi onunla anlatayım."

    (bkz: kalkülüsün icadı)

    kafasında çözebildiği karmaşık olayları aktarabilmek için matematiği icat etmek...

    işte bu yüzden sorgusuz sualsiz en çok saygı / hayranlık duyduğum bilim ve sanat insanıdır.
  11. 11
    kendisi muhafazakar bir bilim insanıdır. ailesi onu kiliseye göndermiştir din eğitimi alsın diye. fakat kendisi üvey babasının evindeki kütüphaneye adamış birisi olup fiziğe yönelmiştir.
  12. 12
    kendisi dönemin rabiacılarındandır.beyin büyük ama din konusunda geldiğinde çok katıymış.www.christianitytoday.com/...
  13. 13
    Işıkla ilgili yaptığı çalışmalarda matematik yetersiz kaldığında sikerim böyle işi deyip matematiği geliştirip fiziğe geri dönmüştür.

    fiziğe uzun yıllar kilit vurmuştur.

    Çalışmaları hakkında birinci kaynaktan bilgilenmeye üşeniyorsanız,

    Walter lewin fizik aşkına sayfa 53-72 arasında güzel özetlenmiştir.
  14. 14
    tabiat ve kanunları gizleniyordu gecenin karanlığında;
    sonra tanrı "newton olsun!" dedi. ve her şey kavuştu aydınlığa.

    -alexander pope

    evrenin sırlarının tanrı'nın kaprislerinden ibaret olduğu düşünülen bir çağda aydınlık çağı'nı başlatan dahi. evrendeki her bir hareketin (modern fizikçiler bırakın da biraz güzelleme yapalım, biz romantikleri salın biraz) matematiksel olarak analiz edilebileceğini matematiksel araçlarla ispatlamıştır.

    kütle çekim'in sebebini bilmediğini açıkça söylemiş ve sadece matematiksel açıklamasını yaptığını belirtmiştir.

    -- spoiler --

    kütleçekim fenomenini meydana getiren unsurları keşfetmeyi başaramadım, bu yüzden de herhangi birvasayım öne sürmüyorum... kütleçekimin var olduğunu açıklamış olduğumuz yasalara göre davrandığını ve gök cisimleri ile denizlerimizin hareketlerini rahatça açıklamaya yettiğini bilmek yeterli"

    -- spoiler --

    bunun tanrı'nın zihnini okumak yerine matematiksel yöntemlerle açıklamak olarak ifade eder.
  15. 15
    ustamız, hocamız, bilge dedemiz, yüce adam...

    daha önce yazdım mı bilmiyorum ama, yine yazıcam:

    adam gözlemlerini açıklayabilmek için kalkülüsü icat etmiş !!!!

    kalkülüs !
    icat etmiş !

    yani olayı önce zihninde anlamış, sonra "ben bunu insanlara anlatamam, en iyisi kalkülüsü icat edeyim de anlasınlar" demiş.

  16. 16
    Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.
  17. 17
    "Mutlak uzay, doğası gereği kendi dışında hiçbir şeye referansı olmadığından, her zaman homojendir ve kıpırdamaz."
  18. 18
    defterinden olduğu söylenen bir sayfa.
    scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/...
  19. 19
    Bir dönem ingiliz parlamentosunda milletvekilliği yapmıştır meclisteki kayıtlara geçen tek cümlesi; "şu pencereyi biraz açabilir misiniz" olduğu söylenir.