kayıt

talat paşa

  1. 3
    Hürriyet Kahramanı olup ülkeyi Abdülhamit diktasından kurtarmış adamlardan biridir. 1921'de berlin'de bir Ermeni tarafından sırtından vurulmak suretiyle şehid edildi.

    Türkiye'nin iyi olması için uğraşsalar da cihan harbiden mağlup çıkmışlardır. onların yapamadığını Modern Türkiye'nin kurucusu ulu önder mustafa kemal paşa (atatürk) yaptı. onlardan çok farklı değildi. İttihatçılar da vatanperver ve çağdaştılar.
  2. 4
    birinci dünya savaşı alman arşivinden:

    i.hizliresim.com/...
  3. 5
    Bu cinayetin sebebini her şeyden evvel, İngiliz suikastlarında aramak zaruridir. İngilizlerin, askerle ve politikayla başa çıkamadıkları Türkiye’ye bugün mikyası geniş bir suikast tertibatı ihzar ettikleri anlaşılıyor… Bu menfur cinayet İngiliz hıyanetinin beşeriyetin yüzünü kızartacak ne çirkin bir raddeye ilerlediğini bir kere daha gösterir. İngilizler, menfur politikalarıyla gasıb-ı harplerine şimdi bir de Türk ricalini saklıca arkadan vurmak şeneatını ilave etliler… Vefatı cidden şayan-ı eseftir. Cenab-ı Hak rahmeti aliyesine mazhar eylesin.

    talat paşanın ölümü, Hâkimiyet-i Milliye, 20 Mart 1921.

    i.hizliresim.com/...
  4. 6
    Şehit edilişinin yıldönümünde saygı ve şükranla andığım ittihat ve terakki kurucularından.

    "İstikbalin elbette karanlık tarafları vardır. Günün birinde hangi duvar dibinde veya sokak ortasında can vereceğimi ben de bilmiyorum."

    pbs.twimg.com/...
  5. 7
    Muhteşem bir bürokrasi insanıdır. İttihat ve terakki'de bazen ileriye gidenleri frenlemeyebilmek her babayiğidin harcı değildir. Elbette hepsi vatanın bekasını düşünüyordu ancak talat paşa hamlelerini hep satranç oynar gibi dizayn etmiştir, bu yüzden iyi niyetli de olsalar diğerlerinin yanlışlarının önlenmesi gerektiğini(çoğunlukla gücendirmeden orta yolu bulmaya çalışmıştır) düşünecek kadar ileri görüşlü bir kişiliktir.
    Devletçilik diyince aklıma nedense hep talat paşa gelir, devletin üst kademelerinde olsa da dürüstlüğünü her zaman korumuş, zor durumda kaldığında bile devletin parasına el sürmemiştir. Önyargılı bakanlar belki kuru bir koltuk sevdasından kendisinin yükselmek istediğini düşünebilirler, ancak burada zeki bir devlet adamından bahsediyoruz bu yüzden de istediklerini yapabilmesi, beğenmediği şeyleri değiştirebilmesi için çıkabileceği en yüksek yere çıkması gerektiğini biliyordu. Hatta ve hatta etrafında kendi vasıflarında birisi olmadığını da gördüğünü, bu yüzden bu kadar çaba sarfettiğini düşünüyorum.
    Mekanı cennet olsun.