kayıt

seboreik dermatit

  1. 1
    *

    deri tipine bağlı olarak gelişen ve oldukça sık görülen bir cilt hastalığı. hatta tam olarak doğruluğunu bilmemekle birlikte, bazı kaynaklar yalnızca türkiye'deki hasta sayısının milyonla ifade edilen düzeyde olduğunu söylüyor. birkaç yerde de yüzde 1 ile 2 arasında görüldüğünü okumuştum. ülkelerdeki tahmin edilen hasta sayısına bakınca bu orana yakın bir sonuç çıkıyor aslında. sayı çok gibi gelebilir ama çoğu kişi hastalığın farkına bile varmadan bitiriyormuş hayatını. zira hastaların çoğu ileri düzeyde yaşamıyormuş seboreik dermatit'i. ben de uzun yıllar bu hastalığı yaşamış ve son 1 yıldır sorunu büyük oranda çözmüş biri olarak paylaşayım bir şeyler. bazı dönemler benim için hayatı oldukça zorlaştırsa da, zamanla artık profesyonel bir hasta olduğunuz için bu süreleri oldukça azaltabiliyorsunuz.

    hastalığın en büyük düş kırıklığı yaratan yanı ise birçok şampuan ve kremin kısa süre de olsa sorunu gidermesi. birkaç hafta sonra ise bir şekilde bağışıklık kazanıyor cildiniz şampuan ve kremlere. tekrar başa dönüyorsunuz o andan itibaren. zaten kullanıp bıraktığım krem, şampuan ve karışımları buraya yazsam upuzun bir entry olurdu bu yazılan. zira neredeyse iyi geldiği söylenen bütün ürünleri sırayla kullandım. bir diğer sıkıntılı durum da birçok doktorun ömür boyu bu durumun devam edeceğini söylemesi. tamamen geçmez ama azaltabiliriz diyor birçok tıp insanı.

    hastalık kızarıklıklar ve sonrasında pullanma şeklinde seyrediyordu bende genel olarak. pullar döküldükten sonra akabinde yine aynı döngüye giriyor cildiniz. kısa sürede yine kızarıyor. genelde vücudun orta çizgisinde görülüyor kızarıklıklar. kafanızdan başlayıp, burnunuzdan geçen göğsünüzün ortasına kadar ilerleyen bir hat düşünün. o hatta görülüyor işte. benim ise yüzümde ve saç derimde çıkıyordu. saçta çıkanları pek dert etmiyordum da yüzde çıkanlara sıkça bela okumuşluğum vardır. bazılarında yara da olabiliyormuş. özellikle internetteki görsellerdeki görüntüler feci. tavsiye etmem onlara bakmayı.

    nasıl çözdüğümü de yazayım kısaca. doktor tavsiyesiyle kullanmanız gerektiğini belirteyim öncelikle. kullanılan ürünler herkeste farklı etkiler yapabiliyor çünkü. saç için 3-4 günde bir yeşil vichy dercos şampuan, yüz için de 2 günde bir sudocrem adlı kremi kullandım ben. hatta şu sıralar kremi aklıma geldikçe sürüyorum. ortalama haftada 1 defa kullanıyorum diyebilirim. tamamen bıraksam da artık olmayacak gibi bir his var aslında ama devam ediyorum kullanmaya.

  2. 2
    Stresli ve üzgün bir anımda pençesine düştüğüm sırf kurtulayım diye her gün,
    "bugün ne güzel bir gün kuşlar da uçuyor ağaçlar da cik cik"desem de peşimi bırakmayan illet hastalık.

    Bu inatçı hastalığa yakalandıysanız ilaçlarla semptomları baskılasanız dahi, en küçük bir stresli anınızda yeniden peydah olacaktır.

    Efendim başlıca semptomları kaşlarda,burun kenarında,saç diplerinde kaşıntı,kızarıklık,döküntülerdir.
    Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber;genetik yatkınlık,stres,baharatlı besinlerle beslenmek birkaç neden olarak gösterilebilir.

    Tek tesellim hastalığın en hafif formuna sahip olmam.
    Hastalıkla boğuşanlar için acil şifalar diliyoruz.
    • No stres no dermatit expelcim :) herşey olacağına varıyor stres yapsan da yapmasan da. O nedenle hiçbirşey için kendini yıpratma:)
    • Haklısın stresli bir işin var ama şöyle düşün sen orada olsan da olmasan da o insanlarda o dertler olacak. senin orada olman onlara yardımcı olma şansı veriyor sana.
    • Teşekkür ederim sevgili yazar :) bende sizi seviyorum :)
  3. 3
    Saç diplerimde, çene ve kaşlarımda kepekten iri pullanmalar oluyordu, doktora gittim. Seboreik dermatit dedi, inatçı bir hastalıkmış. İnsanın iç dünyası üretirmiş, ancak kontrol altına alınırmış. Saçlarıma Selyum şampuan çene ve kaşlarıma da kortizon içermeyen Pirdolin losyon verdi. Kullanmaya başladım. Saçlarımda şıp diye kesildi, yüzümde de azaldı. Kaşıntım da geçti.
  4. 4
    iki kaşım arasında ve kaşlarımın içinde pullanlamaları kortizonlu kremler kesiyor ama devamlı kullanmak sakıncalı. geçmeye yüz tutar tutmaz pirdolin yüz kremini günde bir kez sürüyorum yetiyor.
  5. 5
    vaktinde gitmiştim doktora, konazol verdi ama pek işe yaramamıştı.(muhtemelen doğru uygulayamadım) clear man kepeğe karşı etkili şampuan saçıma iyi geldi ancak burnumun etrafı pul pul olmaya devam etti maalesef. stresten falan oluyormuş sanırım. ne yapabilirim bilmiyorum.
  6. 6
    Ay ekşide 140 sayfa üzücü girdi sonrası sitemiz şifa gibi geldi.

    Uzun zamandır kepeğe yorup şampuan aradığım saç derisi ve kulak arkası pütürlenme sorunumdan boynum ve ensemde kızarıklık olunca aile hekimime bahsetmemle öğrendim bunu.

    Kremler kulaklarımı ve boynumu şipşak düzeltti, saç dipleri için losyonlar da sorunumu hayli azalttı.

    Kronik ve hatta bazı kişilerde çok sık tekrarlayan bir deri rahatsızlığıymış bu.

    Yutup'ta hamid adında bir doktorun bağışıklık sistemi güçlendirmeli ve asıl amaç olarak da bu sorunu yok etmeli bir diyeti var. Diyet vegan beslenme stili ve şeker ve ekmek de içermiyor. 2 ay sonunda kesin çözüm vadediyor anladığım kadarıyla. Bilemiyorum ilaç sonrası tekrar süresine göre bakacağım buna da. Yine şükürler olsun ki çok kötü seyreden kişilerinkine oranla iyi haldeyim.

    Kepek diyerek göz ardı etmeyin sorunlarınızı canlarım. Yayılma gösterebiliyor tedavi edilmediğinde.

    Ve en büyük kaynağı stres.
  7. 7
    şükür ki kısmi olarak kurtulduğumdur. gerek iş, gerekse okul yüzünden aşırı stresli olduğumdan başıma geliyordu demek ki...
  8. 8
    bilinen net bir tedavisi olmayan, mevcut tedavilerin sadece etkisini azalttığı, egzamaya sebep olan mikroorganizma ile aynı aileden bir mikroorganizmanın sebep olduğu deri hastalığıdır.