kayıt

13

  1. 1
    bitlis'in plaka kodu...
  2. 2
    uğursuz olarak bilinen sayı.
  3. 3
    genelde gayri müslimler tarafından uğursuz olarak nitelendirilen sayı. bir rivayete göre 571 ve 1453 tarihlerinin her ikisinin de sayı değerleri toplamı 13 olduğu için bu sayı müslüman olmayan kimseler tarafından uğursuz sayılırmış.
  4. 4
    neyin kafasını yaşadığını bilmediğim kişilerce -ki genelde gayrimüslim oluyor bunlar- uğursuz sayılan, köşe bucak kaçılan, telaffuzunun duyulmasına bile dayanılamayan bir sayı. uçaklarında 13 numaralı koltuk bulunmaz, binalarında 13. kat bulunmaz, otellerinde 13 numaralı oda bulunmaz.
  5. 5
    bir sıçrayan, iki sıçrayan ve üçüncüde derde düşen çekirgenin navigasyon kodu.

    * iskandinav mitlerinde geçen bir öyküye göre düzenbaz tanrı loki, diğer 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak giderek eğlenceyi bozmuştur. bu olay iskandinav halklarının en gözde tanrısı balder'in ölümüyle sonuçlanan kavgaya yol açmıştır. (bkz: tanrılar çıldırmış olmalı)
  6. 6
    black sabbath'ın son albümünün adı. ilk albümdekileri çizgilerine geri dönmeyi başarmıştır.
    ayrıca megadeth'in 2011'de çıkardığı albümdür.
  7. 7
    www.youtube.com/...
  8. 8
    bobo'yla özdeşleşmiş forma numarasıdır. bu yüzden haxball avatarımdır.
  9. 9
    Bazı ülkelerde kapılara 13 numarası verilmez.
    Bazı firmaların uçaklarında 13. koltuk sırası yoktur.
    Apartmanlarda ve otellerde 13. katın ismi farklıdır. Genellikle 12A kabul edilir.
    Nasanın insanla birlikte ay yolculuğunun uçusu Napollo 13ün başarısız olması bu sayıya bağlanmaktadır.

    (bkz: triskaidekaphobia)
  10. 10
    dinlere göre taşıdığı değeri değişen sayı. mesela;
    Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının geçtiği her şey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı.
    İbraniler'e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13?üncü harfinin "mavet" (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "m" olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde ise 13 sayısı atlanmıştı.
    Meksika'da, Keltik ve Germen toplumlarında bu sayı genelin tam tersine önemli, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak görülüyor. İslam dünyasında da genel inanışın aksine 13 rakamına ayrı bir değer veriliyor. Müslümanlar için önem taşıyan bazı önemli tarihlere ait rakamların toplamının 13 çıkması bunun nedeni olarak gösteriliyor. Örneğin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğduğu yıl olan 571 tarihide bu örnekler arasında yer alıyor.
  11. 11
    on üç.
  12. 12
    31 - 18 işleminin sonucu.
  13. 13
    Piyasadan çekilmesi kotu oldu baya efsane bir şaraptı.