kayıt

oğuzlar

  1. 6
    Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan halklarının atalarıdır. Göktürk hakanı İlteriş Kağan tarafından boyunduruk altına alınmışlardır. Göktürkler, 6000 kişilik Oğuz ordusunu İnekler Gölü Savaşında 2000 kişi ile yenmiş ve bu savaşta Oğuz hükümdarı Baz Kağan ve Tengri Kağan ölmüş kalan ordunun bir çoğunu kılıçtan geçirmiş, halk ise kağana itaat etmek zorunda kalmıştır.

    Bundan sorna ki tarihlerde de Göktürklere karşı bir çok ayaklanma yaparak bağımsız olmak istemişlerdir ve 750 yılında Oğuz Yabguluğu adındaki devleti kurmuşlardır.
  2. 5
    Türkiye,Azerbaycan ve Türkmenistan halklarının büyük bir kısmının atası olan Türk boyu. 24 boydan müteşekkillerdir. Efsanelere göre bu 24 boy Oğuz Kağan'ın Gün,Ay,Yıldız,Gök,Dağ ve Deniz isimli 6 oğlundan türemiştir. Tabii ki bu bir efsanedir ve bilimsel bir temeli yoktur. Fransız oryantalist ve Türkolog, Jean Paul Roux Türklerin Tarihi isimli eserinde Oğuzlar'ın Barlık Irmağı boylarında altı,Selenge boylarında dokuz ve nihayet Maveraünnehir'de yirmi dört boy olmuşlardır. Yani Oğuzlar zaman içinde aralarına İrani yahut Turani başka göçebe unsurlar alarak büyümüşlerdir. Yine bu duruma bir başka kanıt da şudur ki 11.yüzyılda yaşayan büyük Türk müverrihi Kaşgarlı Mahmut, Oğuzları 22 boy olarak zikrederken, 14.yüzyılda yaşayan Fars müverrihi Reşidüddin 24 boy olarak zikreder.

  3. 4
    ankara'nın polatlı ilçesine bağlı köy.
  4. 3
    aksaray'ın ortaköy ilçesine bağlı köy.
  5. 2
    izmir'in ödemiş ilçesine bağlı köy.
  6. 1
    çorum'un bir ilçesi.