kayıt

orucun sadece yemek yememe olarak bilinmesi üzerine

  1. 1
    Orucu anlamamız için kuran'ı anlamamız gerekiyor öncelikle. Kuran'da Allah bize ne diyor oruçla ilgili biraz onlara bakalım.

    "Bakara / 183"
    "Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz."

    Evet demek ki oruç bizden öncekilere de farz kılınmış peki bizden öncekiler nasıl uygulamış orucu? Kuran'da uygulayanlara bakalım.

    "Meryem / 26"
    «Ye, iç. Gözün aydın olsun! Eğer insanlardan birini görürsen de ki: Ben, çok merhametli olan Allah'a oruç adadım; artık bugün hiçbir insanla konuşmayacağım.»

    Ye iç diyor burada. Demek ki orucumuzda biz yemek yiyebiliyoruz. Şimdi bunun konuşma orucu diyenler olacaktır illaki.
    "De ki: Ben, çok merhametli olan Allah'a oruç adadım; artık bugün hiçbir insanla konuşmayacağım" bunu derken konuşma orucunu bozmuş olmuyor mu? Demek ki bu olayın konuşma ile de alakası yok.

    Peki oruç nedir? Oruçta ne yapılır? Yemek yiyebiliyoruz, konuşabiliyoruz. Orucun tek bir şey olması gerekiyor.

    "Bakara / 187"

    "Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tevbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah ayetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar."

    "Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın" derken ne kastediyor bir bakalım. Aydınlık ve Karanlık ayırt edilinceye kadar biz yiyoruz ve içiyoruz ve sonra akşama kadar orucu tamamlıyoruz. ee yemeyin demiyor ki bize burada hiçbir yerinde. biz neden yemedik? Aksine ye iç orucunu tamamla diyor. Ve mescitlerde ibadete çekilmiş olduğumuz zamanlar oluyormuş peki onlar ne oluyor? Allah daha sonra diyor ki İşte böylece Allah ayetlerini insanlara açıklar. Evet oruç ibadeti aslında ayetlerin bize açıklanmasıymış. yani oruç karanlıktan(kötülükten, batıldan) aydınlığa (iyiliğe, kuran'ı anlayana) kadar mescitlerde kuran çalışmamızdır.

    yani özetle oruç yemek yememek değildir. oruç Atalardan gelen dini unutup kuran'ı doğru anlayana kadar çalışmaktır.
    • Dostum bu bakış açısı doğru bir bakış açısı ve yalnızca kurandan olan bir bakış açısı. Öncelikle insanların nereden gitmesi gerektiğini tespit etmesi gerekiyor. Kuran indirildikten sonra iran dolaylarında çıkan hanefi diye birinin uydurduğu dine göre mi gideceğiz yoksa Allahın indirdiği kitaba göre mi? Şimdi mantıken Bu yaratılışı bir yaradan tarafından geldiğini kabul ediyorsak onun bizimle iletişime geçmesi,yol göstermesi gerektiğini de düşünmeliyiz. Ve din ile alakalı olmayan bir kişiye Bu kitap uygulama ve sonuç kısmında %100 yetmesi gerekir. Eğer sen namazı eskiden gelen 5 vakit olduğunu düşünüp kurana girersen namazı bulamazsın ve saçma sapan yorumlarla bulmuş zannedersin. Kuranda bir tek kuran okumak, okuduğunu anlatmak ve salih amel işlemek var. 1400 yıldır hiçbir şey anlaşılmamış anlayacağın. Aslında anlamaması da normal yaratıcının yazdığı kitabı uğraşmadan çalışmadan yüzeysel okuyarak anlamak mümkün değil. Maalesef hep yüzeysel okunmuş. Kuran'ın değiştirilmeme sebebi de insanların bir şey anlamaması zaten. Kötü niyetle giren insan bu kuran zaten değişmiş diyip çıkarıyor içinden. Halbuki detaylara inemiyor. Çok konu var böyle sonra konuşuruz :)