kayıt

çerkes

  1. 1
    muazzam bir kültüre sahip insan topluluğudur... dansları, yemekleri ve dayanışması her türlü takdire şayandır...

    ancak şöyle bir düşünceleri de yok değil:

    çerkesler yiğit, mert, namuslarına düşkün olur...

    - he yani biz çerkes değiliz kaypak, pısırık, namussuzuz...

    çerkesler akla, bilime önem verir...

    - he biz sikimizle yaşıyoruz...

    vermek isteğim mesaj şudur bir ırkı yüceltirken evrensel değerlerden örnek vermemek gerekir... dediğim gibi yemeği güzel olması, dayanışması ve dansları örnek verilebilir... ancak şan, şeref gibi şeyler insanın fıtratında olması gereken şeyler... olmaması sorundur, olması övgü nedeni değil...

    önemli not: bu yazıyı yazarken üstteki yazıyı okumamıştım bile... yazı kaynağım çevremdekilerdir...
  2. 2
    ırklarına fanatiklik derecesinde bağlı olan bireyleri azımsanmayacak kadar çok olan millettir. bunu da o derece abartırlar ki "çerkesler asil olur" , "çerkesler sözünün eridir", "çerkesler yeryüzünde ki en muhteşem ırktır" böyle gider bu. e o zaman çerkesler hariç herkesi yakalım, çerkes çerkes yaşayın siz diyesim geliyor. dünyada ne savaş olur o zaman ne kavga. öyle bir tavırdalar ki sanki onlar güllük gülistanlık yaşıyordu da sonra diğer çirkin ırklar gelip bozdu düzenlerini. benim çerkes arkadaşlarım da var tarzı bir cümle olacak galiba ama benim annem de çerkes. küçükken dayak yerken ırkının asilliği pek aklına gelmiyordu mesela. abartmasalar çok sempatik olacakken, sürekli "biz çerkesler" felsefeleri ciddi anlamda itici oluyor.
  3. 3
    bizim babaanne çerkes,elbette bir aile içinde kadının çerkes olması ile ilgili az çok bilgisi olan vardır. evet saygılılar, dikkatli birbirine düşkün, büyüklerine ve küçüklerine her zaman hazır ol tarzı yaşarlar.
    fakat bu kadar bunaltıya gerek var mı dersen?.. bunu hiç çözemedim. misal biz küçükken, babaannem babama yaklaşmamıza izin vermezdi. o ayıp bu ayıp, şu ayıp, ayıp... ayıp...,6 yaşında tembihlenmekten kafa sıyırılmış, fazlaca uyarılmış birine dönüştüm, bu kadar abartmayanlar üzerine alınmasın.

    elbette ben de; şımarık, terbiyesiz, öğretilmemiş, saygısız çocukları sevmiyorum, bu kesin. ama robot gibi yapmaya çalışmak da iş değil. babanın kucağına oturma, misafir varken odadan içeri adım atma. otur denmediği sürece oturma, her şeyi en iyi sen yap. gittiğin yerde aç gebersen sokulma,(ki bu sebepten hala aç kalır yiyemem) tamam öğretin lakin kazımayın bu kadar,

    sevdiğim yanları bu, aşırı çocuk yorma dışında sürüyle ; mesela çoğu el öptürmez bayramda, çok severim bu huylarını. evde her seferinde karmaşa çıkar, bırakın artık şu el öptürmeme işini, bizim çocuklara kötü örnek oluyorsunuz gibisinden. tabi bu benim fikrim değil.

    sonrasında gerçekten çok düşkünler, iyi insan olmak, gelişmek ve birbirlerini nerede olsa bulmak konusunda. yine eklemeden duramayacağım; vakit biraz fazla geçince, bizim şöyle, bizim böyle, siz türkler şunu bunu bilmezsiniz, yahut yapamazsınız diye ufaktan itişmelerine sinir olurum.
    tembellik konusunda haklılar o ayrı ama ben onları uç noktalarda görmüyorum. sadece biz en bilmem ne muhabbetlerinde insan olmaktan ayrı bir tarafta tutmuyorum, tabi bunu söyleyebiliyor muyum? ayıp işte bu konulara girilmez, sorulursa söylenir.

    edindiğim bir sürü alışkanlık ve nerede ne yapacağını bilme sakinliği, kabul bu iğne deliğinden geçmekle oldu. fakat yakın çevre ve yaşıtlarla sırf bu yüzden çok çarpıştım. bizde olduğu gibi sert çizgiler yoktu çoğunlukta, hala ben lafa atladığımda evde bir kıvranma yaşansa da kişi saygı gördüğü için, büyüdükçe durum sakinliğe bırakır kendini.

    kısaca, iç ve dış güzelliği tartışılmaz değil, insandır hepsi ve sevdiğim yanları çoktur. şikayet etmiş gibi olmasın, gerçekten inatlarını, yaşadıkları geçmiş dertlerden kaynaklı gibi geliyor bana. ama artık biraz yumuşama da fena olmaz sanki.

    ( sadece kendi ailem ve çevremden örnek içermektedir).
  4. 4
    (bkz: çerkes türkü)
  5. 5
    Ellerinde sermaye arkalarına güç buldukları anda, içlerinden pkk kadar bölücü unsurlar çıkaracakları gün gibi ortada olan topluluk. Gerçi topluluk da denilemez bunlara, ülke olarak tek şansımız dağınık yaşamaları.
  6. 6
    bir tanesi sabahtan beri son sabrımı da yiyip atmaya çalışacak kadar aksi, yaşlı ve çerkes inadına aynı anda sarmıştır.
    yaşlıları çekilmez oluyor bazen, ha aile ırk mırk değil mesele, kızınca çerkes inadın der gülüşürüz.
    türk yaşlısı nasıl bilemem.

    son derece çalışkan ve paylaşımcıdırlar,akıllarına kötülük gelmez genelde zengindirler,olmadı hali vakti yerindedir çoğunun.

    hastayken çok bağırmasalar daha da iyidir. gerisini boşver gitsin.

  7. 7
    Mensubu olduğumdan gurur duyduğum ırk, fiziksel güzellikleri, yetiştiriliş tarzları, saygıları, gururlarına düşkünlükleri, savaşçı kişilikleri, misafirperverlikleri, dansları vs. özellikler olarak sıralanır. Kimsenin malından, toprağında gözleri olmaz. Sırf bu yüzden dar kafalı ırkçıların, malların, gerizekalıların saldırılarına uğradıkları olur. Başka ırklar ile karıştırılmaması gereken ırktır. Kadınlarının güzellikleri kadar edepleride ün salmış ve örf ve adetleriyle ünlü etnik köken.

  8. 8
    Irk değil etnik millettir. Tabii kendilerini arilerden ayrı bir ırk ilan ettilerse o ayrı. :D
  9. 9
    (bkz: çerkes tavuğu)
    (bkz: haluj)
    (bkz: metez)

    nereden biliyorum? çerkesler beceriklidir, oradan biliyorum. *
  10. 10
    türkiye için kuzey kafkasyalıları belirtirken kullanılan ifade. bir kürt kadar birbirini tutar bu çerkesler. kendileri dışındakiler eldir, onlar gibi asla olamaz.
  11. 11
    kızları güzel olan halkımız.
  12. 12
    Mensubu Olduğum millettir.hala Çerkesleri Türk boyu sanan insanlar var...
  13. 13
    Kızlı erkekli eğlenmeyi bilen, art niyetli olmayan bir toplumduk biz.
    Son yıllarda değiştik.
  14. 14
    aralarında ethem olanlar vardır.

    (bkz: çerkez ethem)

    bence çerkes değil o ama siz bilirsiniz.
  15. 15
    (bkz: adige)
    xabze adı verilen ahlak kurallarına uyarlar, uymalılardır.
    at hırsızı olarak bilinirler lakin bu benim için utanç verici bir şey değildir çünkü buradaki at çalma olayı düşünülen gibi değildir.

    -- alıntı --

    çerkesler ve abhazlarda at çalmak yiğitlik göstergesi olup delikanlılar için kızlarla evlenebilmenin bir koşuludur. kafkas-rus savaşlarında, çerkesler için en büyük prestij, akınlarla rus askerlerinin bulunduğu yerleri basıp, oradan onların atlarını almaktır; bu baskınlarda elde edilen ve getirilen atlardan dolayı, zamanla evlenmek isteyen delikanlıların rus birliklerine baskın yapıp at getirmesi istenmiş; bu yüzden de türkiye’de böyle bir algı oluşmuştur; biraz da espri konusu yapılarak, biraz da abartılarak “çerkesler, at hırsızı” denilmiştir; halbuki bu at getirme meselesi, çerkeslerin cesaretinin bir göstergesidir.
    çerkeslerde başlık, kafkasya'da evlenecek gencin sınırı aşıp ruslardan bir at çalıp getirmesi ve atı kızın dayısı, amcası ya da oğullarından birine vermesi ve böylece yiğitliğini ispat etmesi şekli ile başlamıştır

    -- alıntı --

    kaynak tr.wikipedia.org/...

    çerkes düğünü ise fikrimce görülebilecek en güzel düğünlerden biridir, kadının narinliği, erkeğin ise yiğitliği göze çarpar. iki kişi dans ederken diğer insanlar ise alkış tutarlar.

    yazımda birtakım yanlışlar olabilir, kusura bakmayın.
  16. 16
    2 tane tanıma fırsatım oldu ikisi de çok kibirli insanlardı, hepsi öyledir demiyorum, ama o ikisi öyleydi.
  17. 17
    twitter.com/...
  18. 18
    Bu sıralar Taş olup birilerinin başına düşecekler diye çok korktuğumdur.

    Yazıktır, günahtır yapmayın.
    Onlara değil, bize...
    • Kürtlerin bu olayla ne ilgisi var anlamış değilim.
  19. 19
    sürekli çok namuslu, şerefli, edepli olduklarını vurgulayan millet. aynen kardeşim bunlar bir size özgü, biz orospu çocuğu haysiyetsiz gavatlarız zaten.

    kibirliler. ancak bu kibirlerini Türk'e karşı göstermeleri vefasızlıktır. Türkler olmasa moskof piçleri yeryüzünde bir tane bile çerkes koymayacaktı.
  20. 20
    Tipik özellikleri, uzun boylu olmaları, renkli göz, beyaz ten. Kadınları da genel olarak alımlı ve güzeldir. Yukarıdaki entryde arkadaşın iddiası komik olmakla birlikte yanlıştır. Türkiye'de yaşayan bir çok Çerkes olmakla beraber, Çerkesler dünyaya dağılmıştır. En kalabalık nüfüs alanları Ortadoğu ve Kafkasya'dır. Bizim ülkemizde ise Çerkesler, Osmanlı'dan beri devletin yönetim kademesinde yer almış, güvenilir bir halk olarak görülmüştür.Türkiye tarihinin ilk ajanı olan Kuşçubaşı Eşref bir Çerkestir mesela. Bana göre günümüz Çerkes halkının yegane sorunu, Kürtlere nazaran dağınık yaşamamız ve nüfüsümuzun az olması sebebi ile asimilasyona uğramamızdır. Çoğu çerkes kendi dilini bilmez. (bkz: Ben )
  21. 21
    Doktorun ciğer filmlerimden çıkardığı ırk.
    Filmlerin sonuçlarında en ust sağ köşeye çerkes olduğumu ilistirmistir.
  22. 22
    Dilleri resmen kaybolmuş/unutulmuş bir millet. 2018 yılında dünya'nın herhangi bir ülkesinde saf bir çerkes bulmak mümkün değildir.

    Kültürel kimliklerini kaybetmeleri birazcık kendi karakteristik özelliklerinden dolayı. Çok soğuk bir yapıya sahipler. Zaten daha dağılmadan önce bile nüfusları çok azdı. Her ailede en fazla iki çocuk vardı. Tek çocuk sahibi olmak onlara yetiyormuş. Tek çocukla yetinmelerinin sebebi sadece onun gelişimi ile ilgilenmek. Kendi içlerinde bile çerkesler en az üç kola ayrılıyorlar. Bu üç kolunda kendi dili var. Ubıhlar, Abazalar, Abhazlar, Adigeler. Bu dördü en bilinenleri. Hepsi dil olarak farklı bir ağza sahip.

    Çerkes-Rus savaşı yaklaşık 150 sene sürüyor. Bu savaşın sonlarına doğru çerkesler yenilgiyi kabul etmek zorunda kalıyorlar çünkü; sayıca baya azlar. Osmanlı'da çerkesler müslüman olduğu için onlara gemi gönderip o günki osmanlı topraklarına bölge bölge dağıtıyor. Anadolu, ürdün, suriye vs. Ama elbette tüm çerkesler değil. Bugün aynı bölgede yaşayan küçük çerkes toplulukları var.

    Türkiye'de devamlı çerkeslerle kürtlerin karşılaştırılmasının sebebi doğudaki çerkes köyleri ile kürt köylerinin dib dibe denk gelmeleri. Bir dönem "çerkesler de anadilde eğitim hakkı istiyor" diye hdp tarafından bir söz ortaya atılmıştı. Ama bu zaten pek mümkün değil. Lisan olarak çerkesçe bilen son insan bundan 20-25 sene önce vefat etti. Yani bugün çerkesçe bildiğini iddia eden insanlar en fazla birkaç cümle ve kelime konuşabiliyorlardır. Dil resmi olara rafa kalktı.

    Çerkes-kürt köylerinin yakınlığından dolayı ve çerkesler sayıca hep az oldukları için kürt kültürüne adapte oldular.

    Türkiye'de zannetmiyorum ki özerk bir çerkes bölgesi isteyen çerkes olsun. Varsa yukarıda belirttiğim adapteye uğramış çerkeslerdir.

    Bugün rusya'da ve gürcistan'da çerkes toplulukları var. Gürcistan'da bulunan bölge rusya tarafındsn resmi bir devlet olaral tanınıyor. Gürcistan ise bölgeyi özerk bir bölge olarak tanıyor. Ki bu bölgeler eskiden 'çerkesya' olarak geçen sınırlar. Bu olayın pkk ve türevleri ile kesinlikle karşılaştırılmaması lazım. Çünkü kesinlikle aynı değil. Olası bir işgal ya da gürcistan ve rusya halkına askerine polisine hadsizce zarar verme durumu söz konusu değil.

    Gürcistan'da bulunan özerk bölgede -ki bana sorarsanız resmi bir devlet ya da özerk bir bölge olmasının önemi yok- üniversiteler var. Sadece Türkiye'den gelen öğrencilerin bu okullarda okuma hakkı var. Yatay geçiş ya da vatandaşlık başvurularını sadece Türkiye'den alıyorlar. Bunun sebebi de savaş sonrası yalnızca Osmanlı devleti'nin çerkeslere yardım etmesi.

    Eğer ki osmanlı arşivlerindeki belgelerle büyük anne-büyük babanızın ubıh olduğunu kanıtlayabilirseniz sizi direkt vatandaş yapabiliyorlar.

    Ayrica bölge altın madenleriyle dolu. Ama bu madenler ormanlarım altında olduğu için kesinlikle kullanımı şuan için yasak.

    İlber ortaylı geçen sene bu bölgeyi gezip, köşe yazısında çok güzel bir şekilde bölgeyi kaleme almıştı ama şuan yazıyı bulamadım. Bulduğumda eklerim.
  23. 23
    (bkz: şapsığ )
  24. 24

    dilleri resmen kaybolmuş/unutulmuş bir millet. 2018 yılında dünya'nın herhangi bir ülkesinde saf bir çerkes bulmak mümkün değildir.

    kültürel kimliklerini kaybetmeleri birazcık kendi karakteristik özelliklerinden dolayı. çok soğuk bir yapıya sahipler. zaten daha dağılmadan önce bile nüfusları çok azdı. her ailede en fazla iki çocuk vardı. tek çocuk sahibi olmak onlara yetiyormuş. tek çocukla yetinmelerinin sebebi sadece onun gelişimi ile ilgilenmek. kendi içlerinde bile çerkesler en az üç kola ayrılıyorlar. bu üç kolunda kendi dili var. ubıhlar, abazalar, abhazlar, adigeler. bu dördü en bilinenleri. hepsi dil olarak farklı bir ağza sahip.

    çerkes-rus savaşı yaklaşık 150 sene sürüyor. bu savaşın sonlarına doğru çerkesler yenilgiyi kabul etmek zorunda kalıyorlar çünkü; sayıca baya azlar. osmanlı'da çerkesler müslüman olduğu için onlara gemi gönderip o günki osmanlı topraklarına bölge bölge dağıtıyor. anadolu, ürdün, suriye vs. ama elbette tüm çerkesler değil. bugün aynı bölgede yaşayan küçük çerkes toplulukları var.

    türkiye'de devamlı çerkeslerle kürtlerin karşılaştırılmasının sebebi doğudaki çerkes köyleri ile kürt köylerinin dib dibe denk gelmeleri. bir dönem "çerkesler de anadilde eğitim hakkı istiyor" diye hdp tarafından bir söz ortaya atılmıştı. ama bu zaten pek mümkün değil. lisan olarak çerkesçe bilen son insan bundan 20-25 sene önce vefat etti. yani bugün çerkesçe bildiğini iddia eden insanlar en fazla birkaç cümle ve kelime konuşabiliyorlardır. dil resmi olara rafa kalktı.

    çerkes-kürt köylerinin yakınlığından dolayı ve çerkesler sayıca hep az oldukları için kürt kültürüne adapte oldular.

    türkiye'de zannetmiyorum ki özerk bir çerkes bölgesi isteyen çerkes olsun. varsa yukarıda belirttiğim adapteye uğramış çerkeslerdir.

    bugün rusya'da ve gürcistan'da çerkes toplulukları var. gürcistan'da bulunan bölge rusya tarafındsn resmi bir devlet olaral tanınıyor. gürcistan ise bölgeyi özerk bir bölge olarak tanıyor. ki bu bölgeler eskiden 'çerkesya' olarak geçen sınırlar. bu olayın pkk ve türevleri ile kesinlikle karşılaştırılmaması lazım. çünkü kesinlikle aynı değil. olası bir işgal ya da gürcistan ve rusya halkına askerine polisine hadsizce zarar verme durumu söz konusu değil.

    gürcistan'da bulunan özerk bölgede -ki bana sorarsanız resmi bir devlet ya da özerk bir bölge olmasının önemi yok- üniversiteler var. sadece türkiye'den gelen öğrencilerin bu okullarda okuma hakkı var. yatay geçiş ya da vatandaşlık başvurularını sadece türkiye'den alıyorlar. bunun sebebi de savaş sonrası yalnızca osmanlı devleti'nin çerkeslere yardım etmesi.

    eğer ki osmanlı arşivlerindeki belgelerle büyük anne-büyük babanızın ubıh olduğunu kanıtlayabilirseniz sizi direkt vatandaş yapabiliyorlar.

    ayrica bölge altın madenleriyle dolu. ama bu madenler ormanlarım altında olduğu için kesinlikle kullanımı şuan için yasak.

    ilber ortaylı geçen sene bu bölgeyi gezip, köşe yazısında çok güzel bir şekilde bölgeyi kaleme almıştı ama şuan yazıyı bulamadım. bulduğumda eklerim
  25. 25
    hiç sevmiyorum bunları. Türk olmayan hiçbiri unsuru sevmiyorum. Türklerin de %90'lık bir kısmını sevmiyorum.