kayıt

bulantı

  1. 1
    jean-paul sartre'e ait eser.

    "Dünyanın kendinde varlığı ("kendinde şey*"), insana bulantı duygusu verir; çünkü gerçeklik, yani varlıklar ne iseler o olarak orada öylece ve anlamsız bir şekilde dururlar."
  2. 2
    (bkz: mide bulantısı)
  3. 3
    insanı gerçekten bir bulantıya sürükleyen kitap.
  4. 4
    sartre'in sakinleştirici etkili kitabı.

    Sartre'nin bir söylemi vardı ''intihar bir kaçış değil, reddediştir'' diye. Dünyevi hazlar uğruna veya yine dünyevi acıların doğurduğu ağır bunalımdan doğan depresiflikten ötürü intihar eden birisinin cesaretinin alkışlanabilirliğinden söz edilebilir elbette, ancak intiharının reddediş olarak ele alınması söz konusu değildir. O kişi, kendi yarattığı acılar yığınından kaçan bir acizdir sadece, kurtuluş peşine düşen bir inanç sapkınıdır. Üniversite yıllarından bu yana içinde yaşadığı bulantıdan kurtulmak isteyip evlenen ve kurtuluşun olmadığını geç de olsa anlayan gizdüşümcü şair Sylvia Plath gibi ve ona benzer bir son ile onu analiz eden ''ey, iki adımlık yerküre senin bütün arka bahçelerini gördüm ben'' diye insanlardan yana beklenti içinde bulunup da sonradan hayal kırıklığı yaşayan genç şair Nilgün Marmara ile ''benden sizden biri yaratmayı nasıl başardınız'' diyerek yaşamın acizliğinden kaçmak istercesine Boğaz Köprüsü'nden atlayan Yavuz Çetin burada kaçan tarafta yer alıyorlar intihar konusunda. Ama bunların ötesinde, anlamsızlığı duyumsayıp da acıdan yoksun bir halde ilerleyen, ne hazza olan arzuya ne de acıya olan çaresizliğe kapılmamış birsinin intiharı ancak gerçek reddediştir. O kişi, cesaretinin yanında hiçbir değer taşımamaktadır.

    Sartre bu günlükten uyarlama kitabında, aynı anlamsızlığın niceliğinden dem vurarak kendi yaşamındaki bulantıyı çok güzel aktarıyor bizlere. tekrar tekrar okunasıdır.

    not: kitapta sartre'nin ara sıra seviştiği kafe sahibinden sürekli isteiği o plak olduğu söylenen müzik:
    www.youtube.com/...
  5. 5
    "bütün bu insanlar birbirlerine açılmakla, aynı fikirde olmanın verdiği mutluluğu bölüşmekle geçiriyorlar zamanlarını. anlamıyorum tanrım, hepsi birden aynı şeyleri düşünmeye neden bu denli önem veriyorlar."
  6. 6
    ilginç bir şekilde okurken değil, bitirdikten sonra gelen ani bir aydınlanmayla anladığım kitap.
  7. 7
    Midede kusma isteği ile birlikte oluşan rahatsızlık verici bir durumdur. Bulantı bir hastalık değildir ve genellikle mide ile ilgisi olmayan bazı semptomların baş göstermesiyle ortaya çıkan bir şeydir. Geçici ve kafaya takılmaması gereken bir olay söz konusudur. Ekşi bir limonun emilmesi takdirinde, bulantının git-gide azaldığını görebileceksiniz. Psikolojik nedenlerin de tetiklediği bir olgudur, stresin olmadığı yerde kendini göstermesi de oldukça az bir orandır.
  8. 8
    bünyeye bulantı etkisi yaptığından bitirilmesi zor, sartre eseri.
  9. 9
    bir zeki demirkubuz filmi.

    Oyuncular: Zeki Demirkubuz, Şebnem Hassanisoughi, Çağlar Çorumlu.
  10. 10
    müzik ve zaman üzerine yaptığı anlatımıyla kaybolunabilecek bir kitap. aynı zamanda her varoluşçunun başucu kitabıdır. *
  11. 11
    kendimden çok şey bulduğum, okumaya kıyamadığım kitap.
  12. 12
    Melankolik çizgiye sahip amatör işi bir fanzin.
  13. 13
    Jean-Paul Sartre bir kitabı okumak istedim iğrenç çeviri yapmışlardı ben de okumayı bıraktım.
    • can yayınları mı??
  14. 14
    Yeraltından notlar tadında ağır ve nitelikli bir eser.
  15. 15
    Sartre, Bulantı adlı eserinde Metro Turizm ile Merzifon'a giden genç bir üniversite öğrencisinin topkek yedikten sonra kusmasını anlatır.
  16. 16
    Ölmeden önce okumam gereken bir kitap.

    Not: editlenecek...
  17. 17
    Jean-Paul Sartre'in ilk romanıdır.

    bu kitabı okuduktan sonra beyniniz bir miktar bulantı yaşayabilir ^^
  18. 18
    İlk fırsatta okumak istediğim kitap.
  19. 19
    Varoluşçuluk felsefesinin temelinin atıldığı jean paul sartre'ın ilk kitabı. İnsanı karamsar havasına çekip bulantıyı yaşatan okuması zor ama bir o kadar da insanın kendisine ayna tutarak varolma sebebini (ya da sebepsizliğini) saf bir şekilde anlamasına yol açan bir şaheser.

    '' düşüncem benim: işte bunun için durduramıyorum kendimi. Düşüncelerimle varım... Düşünmekten de kendimi alıkoyamıyorum. Şu anda bile -korkunç bir şey bu- eğer varsam, varolmaktan korktuğum içindir bu. Can attığım yokluktan beni çeken benim, ben: varolmaya yönelmiş nefret, tiksinti, bütün bunlar kendimi varetme, varoluşa gömme yolları. Düşünceler, bir baş dönmesi gibi ardımdan doğuyorlar, başımın gerisinde doğduklarını duyuyorum... Direnmeyip boşversem, şuraya, gözlerimin önüne gelecekler. Ben de direnmeyip boşveriyorum hep, düşünce büyüdükçe büyüyor, işte sınırsızlaşıyor, her yanımı doldurup varoluşumu yeniliyor. ''
  20. 20
    "Saat üç. Bir şey yapmak isterseniz, bu saat ya çok geç ya çok erkendir. Öğleden sonra acayip bir an."

    Çok haklısınız sartre bey.