kayıt

maraton koşusu

  1. 1
    *

    atletizmde uzun mesafeli (42,195 m), sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet koşusudur. Adı eski Yunanistan'daki Marathon Savaşı'ndan gelir. İlk kez 1896'da düzenlenen Atina Olimpiyat Oyunları'nda koşuldu, 1924 yılında 42.195 m olması benimsendi. Uluslararası amatör atletizm federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 m'de yarı maraton dünya şampiyonası düzenlemeye başladı. Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz, sadece en iyi derece vardır.*
  2. 2
    "m.ö 490 yılında persler atina'ya saldırmak üzere anadolu'dan ege denizi'ne açılmış dosdoğru marathon köyüne geliyorlardı. persler atinalılardan sayıca üstündü. ancak atina erkeklerinin başka çaresi yoktu. atina'dan marathon'a yürüyüşe geçip perslerin karaya çıkmasını beklemeye başladılar.
    pers ordusu karaya ayak bastığında, Atina ordusuna binlerce ok attı. ancak atinalılar okların arasından sıyrılıp perslere saldırdılar. persler o kadar şaşırmış ve bozulmuşlardı ki çarpışmayı kaybettiler. geri çekilmek zorunda kaldılar.
    atinalılar çarpışmayı kazanınca atina'da endişe içinde bekleyen halka haber vermek için bir koşucu gönderdiler. koşucu pheidippides atina'ya ulaşmak için kırk bir kilometreden fazla koştu. şehre vardığında, soluk soluğa "savaşı kazandık!" dedi ve sonra da, efsaneye göre, yorgunluktan son nefesini verdi.
    günümüzde marathon köyünün ismi verilmiş bu koşu yarışı, mesafesi kırk bir kilometrenin biraz üstünde olan maraton koşusudur. marathon'dan atina'ya zafer haberini vermek için koşan atinalının onuruna Olimpiyat oyunları'nda maraton koşulur."