kayıt

michael faraday

  1. 1
    ingiliz kimya ve fizik bilgini.

    19. yüzyılın en büyük bilimadamlarından biridir. Elektromanyetik indüklemeyi, manyetik alanın ışığın kutuplanma düzlemini döndürdüğünü buldu. Elektrolizin temel ilkelerini belirledi. Klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir ve elektrik motorunu icat etmiştir.

    Deneysel olarak, bir maddeden geçen belli miktarda elektrik akımının, o maddenin bileşenlerinde belli miktarda bir çözülüme yol açtığını gösterdi. Bu sonuç ilk elektrik sayaçlarının üretimine olanak verir. Faraday'ın bir başka önemli katkısı da "amper" denilen akım biriminin kesin tanımını vermiş olmasıdır. Elektrolizde geçen "elektrot", "anot", "katot", "elektrolit", "iyon" vb. terimleri de ona borçluyuz. *

    lost'un ünlü bilim insanlarına göndermelerinden biri olan Daniel Faraday'ı yaratmıştır.
    • 2
      kendisi bir köylüdür, bırakın üniversiteyi ilkokula bile gitmemiştir. bir ciltçi dükkanında çalışırken orada ki tüm kitapları okuyarak sağlam bir altyapı hazırlamış ama bilimsel fikirlerini test edebileceği bir labaratuvar ortamı olmadığı için bir üniversitenin labaratuvarını kullanmak için izin istediğinde, üniversitenin temizliğini yapması karşılığında labaratuvarı kullanmasına izin verilmiştir. o dönemde hem temizlik işçisi olarak çalışmış hem de bilimsel çalışmalar yapmıştır. okul okumadığı için matematik bilgisi yoktur ama buluşlarını daha sonra büyük bir matematikçi olan maxwell denklemleştirmiştir. (bkz: maxwell denklemleri ) kısaca elektriğin babasıdır, manyetik alanı keşfetmiş, elektrolizi ve elektrik motorunu icat etmiştir. buluşlarını kraliyete tanıtırken kraliçe, ee ne işe yarıcak bunlar dediğinde, biranlık duraksamadan sonra, kısa süre sonra insanlardan bu buluşlar için vergiler toplayabilirsiniz efendim cevabını vermiştir. nitekim 60 yıl sonra sayesinde ingiltere'de birçok eve elektrik çekilmiş ve haklı çıkmıştır.
    • 3
      Bu zat-ı muhterem in kafesi vardır bir de. Tamamen metalden yanı iletkenden oluşan ama elektrikten korunmayı sağlayan kafestir bu. Benim bilgimi aşıyor ancak Gauss küresi ile aynı kapıya çıktığını düşünüyorum. Ne olursa olsun yük dış yüzeyde kalıyor.
    • 4
      nikola tesla ile birlikte bilim dünyasında hakkı yenen, hak ettiği yeri bulamamış bilim adamı. kendisi elektriğin babalarından biridir. üstüne üstlük hem fizikçi hem kimyacıdır. peki ne yapmış bu pek değerli abimiz?

      babası öldüğü için aileyi geçindirmek üzere ciltcide çalışmaya başlamış ve bu yüzden üniversite dahi okuyamamış ancak kitapları sadece ciltleyip parasına bakmamış, aynı zamanda okuyup öğrenmiş.

      okuduklarından yola çıkarak küçük minik sürprizler katıp deneyler yapmıştır.

      en önemlisi dinamo'yu bulmuş ve kendisine bu ne işe yarar diyen hükümete ''vergi alırsınız'' diyerek ayar vermiş.

      ingilizlerin zehirli gaz projesinde kendisine ters düştüğü için yer almamış. (bkz: adamlık)

      manyetik alanın hızındaki değişimin elektrik alanının büyüklüğünü verdiğini keşfetmiş.

      dünyanın ilk elektrik jeneratörünü icat etmiştir

      kraliyet enstitüsü'nün başkanlığına yükselmiştir.

      başkanlığa geldikten sonra kendisi gibi eğitimsiz ama bilime gönül vermiş gençleri aydınlatmak için Dersler verilmesini sağlamıştır. bu dersler sırasında halka modern bilimin bulguları, onların anlayabileceği şekilde anlatılmıştır.

      ondan önce ve sonra çok şey değişmiştir.

      şimdilik kendisiyle ilgili ilk aklıma gelenler bunlar. devamı gelecek.

      • Hakki falan yenmemis yav tornacinin teki. Degiskene bagli formul cikartmis sadece. Maxvell 4 madde koydu ortaya. Yorumunu yapti. Faraday becerebilsr o zaman tamam.
    • 5
      (bkz: daniel faraday)
    • 6
      Tornacının teki. Başlıkta yazılanlardan utanın. Gerçek bir bilgin için öğrencisi maxwell'e bakınız.

      Hoş maxwell de çok bilinçli bir bilimadamı değildi. Kodumun deneme yanılmacıları sizi.

      (bkz: maxwell denklemleri)
      • 7
        #1137039

        başlıkta yazılanları ve oylayanları görünce yine kafamı duvarlara vurmama sebep olan tornacı. ah kutup sözlük yazarları vallaxi eğitilmezsiniz.
      • 8
        bilim dünyasında fakirin umudunu temsil eden yegane bilimadamıdır. metallerde korozyona uğrama durumunun spontane olup olmadığını belirleyecek bir sabit bulmuştur vakti zamanında. bu da demek oluyor ki, bugün çok değerli arabalarımızı, ziynet eşyalarını, kıçımızdaki platini paslanma vb. korozyonlardan koruyabiliyorsak bu faraday sayesindedir.

        edit: entry'i daha bilimselleştirmek ve detaylandırmak adına; kendisi 1 mol elektronla taşınabilecek maksimum elektrik enerjisini bulmuştur esasında. böyle bir şey için kaç deney yapmak gerekir? bilim dünyasında çokça bilinen faraday yasaları ortaya konduktan birkaç yüzyıl sonra ancak kanıtlanabildi. zamanının bu kadar ötesinde çok çok yüzeysel bir eğitimle -kitapçıda ciltçilik yaparken okuyarak- bunları başarabilmiştir. aslında başlarda tek amacı elektromanyetizma konusunda çalışmalar yapmaktı. sonuçları ve bu sonuçlardan üretilebilecek icat ve çözümler pek umrunda değildi. fakat amacına erişene kadar yaptığı deneyler ve bu sırada bulduğu bazı elektrokimyasal sabitler bugün hemen hemen çoğu şeyin inşasında kullanılmıştır. ağır mühendislik hesaplarında da çokça faydalanılır faraday sabitlerinden. kendisi maalesef belki çok çalışmanın yorgunluğundan belki de üstüne profesörlük ve bilim akademisinde binen yükten dolayı sinir hastalığı geçirip çalışmalarına 6 yıl kadar ara vermiştir. 10 yıl gibi bir sürede insanlığa birkaç yüzyıl atlatmış olan bir insan 6 yılı daha olsa neler yapabilirdi?
      • 9
        karadayı dizisinin baş karakteridir. dizide haksız yere hapse düşen babasını kurtarmak için sürüyle macera yaşar.