kayıt

kürşad ve kırk çerisi

  1. 8
    (bkz: bozkurtların ölümü)
  2. 7
    Bir kahramanlık öyküsü. Kürşad belki kendisi de Çin hükümdarını öldüremeyeceğinin farkındaydı. Milletinin uyanması için kendisi ve arkadaşları fedakarlık yaptılar. Başarılı da oldular. Tarihte eşine az rastlanır bir olay. Ama pek anlatılmamış bir olay tarih kitaplarında kısaca verilmiş. Daha Fazla anlatılması tanıtılması gerek.

    Bir de Uzaklarda William Wallace aramaya gerek yok. Şimdi William Wallace ve kürşadı kıyaslarsak. William sevdiği kadının öldürülmesi üzerine bu yola çıktı bir nevi intikam. Kürşad öyle değil milleti hür yaşasın diye.
  3. 6
    bana her zaman ışbara alp'in dramatik hikayesini hatırlatandır.
  4. 5
    Hep söylemişimdir. Türk tarihinden bir olayı film yapacak olsaydım ilk filmim bu olurdu.
    Usta ellerde nasıl mükemmel bir film olur be. En derininden dram, cesaret, inanç gibi duyguları şahdamarlarına kadar hissettirecek bir film.
  5. 4
    ''Planları Çin hükümdarını rehin alıp Türkleri esir hayatlarından kurtarmaktı. Hükümdar her gün belirli saatlerde yürüyüşe çıkardı. Onu o esnada yakalamak istiyorlardı. Ancak o gün, büyük bir fırtına çıktığı için hükümdar dışarı çıkmamıştı. Kürşat ve 40 çerisi Çin sarayını basıp yüzlerce çinliyi öldürmüşlerdi, fakat binlercesi gelmekteydi Kürşat sağ kalanlarla birlikte saraydan güç bela çıkmıştır Vey ırmağından geçerek Ötükene gideceklerdi. Ancak şiddetli yağmur köprüyü parçalamıştır artık Kürşat ve çerileri kapana kısılmıştır.Çinlilerle son kez çarpışırlar, binlerce Çinliye karşı Kürşat ve belki 10 belki 20 çerisi vardır. Ve çarpışmanın sonunda çeriler şehit olmuştu, en son Kürşat’ta şehit olmuştu ancak atının üstünde kılıcıyla, Kürşat ölmüştü fakat yenilmemişti. O gece 40 Türk 1000e yakın çinliyi öldürmüştü.O dönem çin esaretinde olan türklere umut ışığı olmuşlar ve esaret altından çıkıp II.GökTürk Devlertini kurmuşlardır.'' anonim
  6. 3
    Müthiş bir kahramanlık öyküsü. Türklere yapılan zulme dayanamayan Kür şad ve 40 çerisi çin sarayını basar ve kanlarının son damlasına kadar mücadele ederler.
    Gurur duymamak mümkün değil, haliyle haset edenleri anlamak güç olmuyor.

    (bkz: bozkurtlar)

    "... sağ elinde kılıç hala sımsıkı duruyor, sol eli sakıyordu. Kür şad ölmüş fakat attan düşmemişti. Ölmüş fakat yenilmemişti."
  7. 2
    Madem ki Unuttunuz Kür Şad Adlı Çeriyi, Hatırlatırız Yine Yağmur Kokan Geceyi..
  8. 1
    *

    40 yiğit ile çin hükümdarını esir almayı planlayan ama hava koşulları nedeniyle başarısız olan ihtilal. Bu çılgın olay bile Türklerin bağımsızlığa ne kadar düşkün olduğunu gösteriyor.
    • Olay çin kaynaklarında geçiyor. İnanmak sana kalmış hayali bir devletin varlığına inanıp kaynaklarda geçen bir şeye inanmıyorsan o da senin sorunun :d
    • ihtilal başarısız olmamıştı yalnız, o yenilgi sadece suretten ibarettir.
    • Tabiki. Bir kaç gün sonra daha ayrıntılı bir entry daha gireceğim. Görünüş olarak başarısız olsa da esaret altında kalan Türklerin içindeki bağımsızlık ateşini yakan bir kalkışmadır.
    • aslında esaret altında kalmışlar da diyemeyiz o kara günlerde bile son derece şuurlu ve bilinçli kalıp hiçbir şekilde benliklerini kaybetmeyip boyun eğmedikleri için
    • Pekala, anlıyorum.