kayıt

zerdüşt

  1. 10
    zerdüşt 'lük din'inin kurucusudur.kendisine karşı olan peygamber tarafından öldürülmüştür
  2. 9
    bakire bir anneden doğmuş ve orta yaşlarında miraca yükselmiştir.
  3. 8
    küçükken yaşadığım mahallede zerdüşt bir aile vardı. baya bildiğin inancı böyleydi adamların. annem küçükken "bunlar yılanı ateşte kurban edip ibadet ediyorlar" diye korkuturdu beni. çok da korkar yanlarına pek yanaşmazdım. geçen sene benle yaşıt çocuğunu gördüm ve hoşbeş etmeye başladık. ben o zamana kadar annemin anlattığı şeyleri rivayet sanıyorum tabii. arkadaşa sordum. "kanka siz ibadet ederken ateşe yılanı mı kurban ediyorsunuz?" diye sordum. "valla ben hiç yapmadım. ama bizim köyde yaptıklarını gördüm kanka" dedi. vay amkoyim. adamlar harbiden böyle ibadet yapıyorlarmış lan... zırva sanıyordum ben.
    • o da bir şey mi bazı kültürler, inançlar var insanları kurban ediyorlar :D hatta birinde nüfus sıkıntısı oluşmuş, nasıl bir kurban etme çılgınlığına giriştilerse artık bilemiyorum, hayvanlara geçiş yapmışlar ^^
  4. 7
    iran peygamberlerinden biri.
    zerdüşt, dokunulmayan, işitilmeyen ve görünmeyen varlığa inancı öğreten bir dini liderdi. bu varlık ise ahura mazda idi; dünyadaki bütün iyilikleri yaratan tek us tanrısı. zerdüşt’ün öğretisine göre alem, iyilik ile kötülüğün mücadele edip durduğu bir sahneydi. bir tarafta akıllı ruh olan adalet tanrısı ahura mazda ile ona yardım eden iyi fikir, doğru kanun, asil hükümet, mukaddes karakter, sıhhat ve ebediyet ve ona karşı angra mainyu, yani yalan şeytanı ile yardımcıları bulunmaktaydı. insan, bu iki ordunun ortasında duran bir varlıktı ve bu ordulardan birine katılmak zorunda idi. insanın sadece iyilik, temizlik ve aydınlık, yahut bir uzlaşma yolunu bulmasına imkan yoktu. insan bu iki taraftan birini tutmak zorundaydı ve vazife yalnız insana mahsus değildi. hayvanlar da, rüzgarlar ve bitkiler de aynı şekilde hareket edeceklerdi.
  5. 6
    pirimizdir.
  6. 5
    bir at yetiştiricisinin oğlu olarak dünya gelmiş, Ahura Mazda'ya olan yoksulluk karşıtı isyanından ötürü kısa sürede birden fazla düşman edinmiş, sadece salt bir peygamber değil, doğa üstü bir kişilik olarak anılmıştır. Özünde şiddet karşıtı biri olarak, kanlı rituellere her zaman karşı çıkar. Bir at yetiştiricisinin oğlu olarak görkemli hayvanlara saygı duyduğunu da düşünebiliriz.

    İsavari bir tür efsane ile doğduğu rivayet edilerek, incilvari buyruklar dile getirmiş ve ilk tek tanrı dinini kurmuştur. Kurduğu dinin tek tanrısı Ahura Mazda'dır. Aslında kurulu bir din olan Vedacılık üzerinde kapsamlı bir reforma gitmiştir.
  7. 4
    tek tanrılı bir dini getirdiği ve peygamber olduğu da söylenen ermiş. aşağıdaki linkte felsefesi hakkında kısa bilgi bulabilirsiniz.
    blog.milliyet.com.tr/...
  8. 3
    m.ö vı. yüzyılda bugünkü afganistan'ın doğusunda ortaya çıkmış bir reformcu, zerdüşizm'in kurucusudur.

    ahura mazda'nın tek tanrı olduğunu savunmuştur. ona göre doğanın tüm görünümleri ve güçleri ahura mazda'nın yansımasıdır. inancına göre tanrı iyilik ve kötülük meleği olmak üzere iki melek yaratmıştır. fars mitolojisinde iyilik temsilcisi olan hürmüz ile de özdeşleşen ahura mazda iyilik temsilcisidir. tanrı insanlardan iyi ve kötü arasında seçim yapmalarını istemiştir.
  9. 2
    (bkz: böyle buyurdu zerdüşt)
  10. 1
    anadolu'da pek çok inananı bulunan zerdüştlük dininin mensuplarıdır.Ülkemiz siyasileri tarafından dinsiz kişiler olarak gösterilmesine rağmen bu zerdüştlük dininin mensupları dünyanın en eski tek tanrılı dinine inanmaktadırlar.



    (bkz: ahura mazda)