kayıt

heimlich manevrası

  1. 1
    *

    uygulananın hayatı kurtulurken bu manevrayı uygulayan çok yanlış anlaşılabilir.
  2. 2
    Boğazına bir şey kaçan kişilere uygulanan hayat kurtaran bir eylem.

    Öndeki kişinin diyafram kısmına sertce ve hızlı baskı uygulanır. Üst kısma baskı uygularsanız kaburgalara zarar verebilirsiniz o yüzden tam diyafram bölgesine baskı yapmak gereklidir.
  3. 3
    boğaza yabancı cisim kaçması durumunda boğulan kişinin kendi çabasıyla mevcut durumdan kurtulamaması durumunda devreye girmesi gereken hayat kurtarıcı manevra.

    yakın zamanda yediği dürümden boğulan insanın göz göre göre ölümünün kameralara yansımasıyla bu manevrayı her insanın bilmesinin önemi bir kez daha gündeme gelmişti.
    • yerli bir cisim kaçarsa ne yapıyoruz?
  4. 4
    1,5-2 saat önce yapmak zorunda kaldığım şey.

    Rüzgarda sigarayı yakamayınca kafamı kuytu bi yere soktum, tam cebelleşirken arkamdan tuhaf sesler gelmeye başladı. Başta biri bana gülüyor ya da birileri şakalaşıyor sandım. Ses devam edince kafamı çevirip baktım ve ustalardan birinin boğazını tutarak yalpaladığını gördüm. Yüzü mor ve kırmızı arasında bi renkteydi.

    Yanına gidip bu hareketi 4-5 kez üst üste yaptım. Yapılması gereken bu muydu doğru mu yaptım bilmiyorum. O zaten düşünülecek bir an da değilmiş. Ama kendine gelip nefes almaya başladı. Sonradan sordum çay içtiğini söyledi sadece.

    Yaparken ağzımda yanmamış sigara olduğunu sonradan fark ettim. Yani ufak bi terslikte ikimiz birden nefes alamayarak ölebilirdik sanırım. Tarihe geçerdik bu şekilde.

    Bi yarım saat falan kendime gelemedim. Birinin ve tanıdığım birinin can çekişmesi hiç iyi bir görüntü değil haliyle. Daha önce denizde boğulmak üzere olan birine müdahale etmiştim ama o her denize gittiğimde aklımda olan, her an beklediğim bir olay olduğu için bu kadar etkilememişti.

    Tavsiyem Yürürken asla bir şey yiyip içmeyin. Ne kadar aceleniz olursa olsun.