kayıt

hatşepsut

  1. 1
    *

    antik mısır'da 18. hanedan döneminde hüküm sürmüş kadın firavun. kocasının ölümünden sonra küçük yaşta olan iii. thutmose yerine naiplik yapmış, sonra baş rahiple anlaşarak ülkeyi doğrudan tek başına yönetmiştir. döneminde barışçıl bir politika izlemiş ve sadece isyan bastırmak için askeri harekatlara girişmiştir. ayrıca ticari girişimleri sayesinde ülkenin ekonomisini iyileştirmiştir. ölümü konusunda zehirle intihar ettiği iddia edilse de bunu kanıtlayan bir delil yoktur. iktiadarı yaklaşık 22 yıl sürmüştür. antik mısır'da adı kayıtlara geçen ilk kadındır. kraliçe olduktan sonra kral gibi giyinmiş, takma sakal kullanmıştır. çünkü çeşitli törenlerde firavunların takma sakal kullanması firavunların bir geleneğidir.

    her firavun gibi beş farklı isme sahiptir. bu beş farklı isim doğum adı, taht adı, horus adı, nebty adı ve altın horus adı altında toplanır.

    doğum adı: khnumt amun * hatshepsut *
    taht adı: maat-ka-ra *
    horus adı: wesretkau *
    nebty adı: wadjrenput *
    altın horus adı: netjeretkhau *
  2. 2
    antik mısır'da ilk kadın firavundur.

    ülkesini barışçıl ve başarılı bir şekilde yönetmiştir. Firavunların sadece erkeklerden olması geleneğinin istisnası olduğu için diğer kadınları da cesaretlendirmemesi için ölümünün ardından kendisine ait tüm izler yok edilmeye çalışılmıştır.

    yüzünde hoş bir tebessüm olan şu mumya da ona aittir.
  3. 3
    hapşırırken ortaya çıkması muhtemel ses. bende yarattığı ilk izlenim bu.

    tabi bunlar hep cahillikten.