kayıt

bolşevik devrimi

  1. 3
    üzerinden neredeyse bir asır geçmiş olmasına rağmen, halen daha bazılarının tir tir titremesine neden olan, alternatif bir yaşam şeklinin, başka bir dünyanın mümkün olduğu fikrini kafalara kazıyan, sırf bu nedenle hep üzeri örtülmek istenen, unutturulmak istenen ama bizim inatla unutturmayacağımız, sonrasındaki bir takım hatalar ne kadar eleştrilse de, devrim hayalinin altında yatan fikirlerin bir o kadar güzel ve halen daha uygulanabilir olduğunu savunmaya inatla devam edeceğim şanlı devrimdir.

    çekemeyenlere de kapak olsundur. bir gün yine geri gelecek ve hakim olacak olan düzenin ilk adımlarıdır. candır, ciğerparedir, örnektir, alınacak onlarca derstir. daha neler neler...
  2. 2
    birinci dünya savaşının olumsuz etkilerini üzerinde hisseden çarlık rusyasının çöküşünü hazırlamıştı. halk tavrını iyiden iyiye belli etmesiyle hızlanan bu süreç petersburg'da kadın işçilerin başlattığı grev ile durduralamaz olmuştur. çar 2. nikola tahttan çekildi ve geçici hükümet kuruldu. geçici hükümeti destekleye lenin zamanla "barış, ekmek, ve toprak" sloganıyla geçici yönetimi devirerek yönetimi ele geçirdi. iktidara gelen lenin 3 Mart 1918'de Brest-Litovsk antlaşmasını imzalayarak 1. Dünya Savaşından çekildi.
    şimdi efendim gerisi ile ilgili kesin bir kitap elde edip bilgi sahibi olmanız daha mantıklı (çok uzun yazmayı sevmiyorum ne yapayım).
    gel gelelim ben bundan sonra ne diyeceğim, 1. dünya savaşında rusya türkiye ile savaşıyor ve boğazları istiyordu. çar nikola sadece bu şekilde türklerle savaşmayıp başka bir cephede de ermenilere silah ve asker desteği vererek türk cephesini zayıflatıyordu. çarın yıkılması ve leninin başa geçmesiyle birlikte türkiye 2 cephede savaş bıraktı. boğazlar türkiyeye kaldı ve ermeniler rusyadan destek alamayınca onların tabiriyle soykırıldılar.
    şimdi ya lenin olmasaydı:
    - ermenileri soykıramazdık.
    -büyük ihtimal ile savaşı kaybedip şu an ki haritanın üçte birine sahip olacaktık oda sömürge olacaktı.

    abiyane muhabbetlere hiç girmek istemiyorum bile.
  3. 1
    * *

    (bkz: ekim devrimi)