kayıt

anlatım bozukluğu

  1. 10
    türkçenin en sikik sokuk konularından biridir. beş sene okul okudum bu mevzuyu asla anlamadım. baktım anlatamıyorum da mesleği bıraktım gittim başka bir şey okudum.

    olmuyor arkadaşlar. beğenmeyen oğluna almasın.
  2. 9
    Bir türlü aşamadığım bir illet. Tamam rus kızı imajımı pekiştiriyor ama bir zamandan sonra kabak tadı vermeye başlıyor.
  3. 8
    (bkz: anladım bozukluğu)
  4. 7
    Bu aralar çok fazla yapıyorum. Öyle ki kurduğum cümleleri ben bile anlamıyorum, olur olmadık kelimeleri kullanıyorum birlikte. Beynim uyuşmuş gibi ve saçma sapan sözler çıkıyor ortaya. Keşke farkına varmadan yapsam kafama takmam en azından. Yanlış olduğunu bile bile kendine engel olamamak çok sinir bozucu.
    • Bu aralar yazmaktı niyetim halbuki kullandığım kelimelerin farkında değilim durumum vahim. :D Düzenlene kadar yazmasam, konuşmasam daha mantıklı olacak. Sjdjssj
  5. 6
    Kesinlikle mantıksız bir okumaya neden olan dil hatası .


    Misal;
    bu ameliyat çok riskli ; ölebilirsin hatta sakat kalabilirsin. Burada mesela ölüm ve yaralanma durumlarının etkisi farklı olduğu için önce daha az etkili olan sakat kalma ardından ölüm kelimesi gelmeliydi. Yani hatta kelimesi sonrası daha ağır olan ölüm kelimesi gelirse cümle daha mantıklı okunur.

  6. 5
    bariz şekilde göze çarpmadığı sürece yazı dilini zengin kıldığını düşündüğüm bozukluklardır. mesela zıtlık belirtmek istediğiniz yerde cümlenin her bölümünde ama kullanılınca okuyanı sıkıyor bu. bir cümlende ama de, öbüründe fakat. bir diğerinde lakin kullanılabilir. neden olmasın? bu şeklinin bozukluk olarak nitelendirilmesine anlam veremiyorum pek.
  7. 4
    konuşma dilinde çok aranmadığı için zor olan konu, insan bazı örneklere çok rahat "ama biz bunu normalde kullanıyoruuuz." diyebiliyor. bazıları da nispeten kolay ama ösym sorularında pek denk gelmedim kolay örneğine. diğer dil bilgisi konularıyla birlikte yapamadığımdır ayrıca. neyse ygs'de sırf paragraf çözmeye çalışıcaz artık.
  8. 3
    epey geniş bir alana sahip konudur. çokça da soru çıkar sınavlarda.

    sıklıkla karşılaşılanlarından birini örneklemek gerekirse:

    sen mi yapacaksın ben mi?

    ortak yüklem kullanımı mevcut ama ikinci bir yüklem gerek cümleye.
  9. 2
    gereksiz sözcük kullanımı, öge eksiklikleri, çatı uyumsuzluğu, özne yüklem uyumsuzluğu, sözcüğün yanlış anlamda/yerde kullanılması gibi türleri olan bozukluktur.
    konuşurken önemi olmasa da yazılarda belli eder kendini.
  10. 1
    * *

    gereksiz yere kelime kullanılması, aynı anlamdaki kelimelerin arka arkaya kullanılması, cümlede anlam karmaşası yaratılması gibi durumların yol açtığı olay.

    'arabanın deposunu full doldur' gibi.